Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Uticaj korona virusa na kineske kompanije u Evropi


Kakav je uticaj epidemija imala na postojeće infrastrukturne projekte kineskih preduzeća u Evropi?
Asfaltiranje auto puta

Pandemija je uzrokovala ekonomsku recesiju u Evropi. Zbog oštećenja ili čak raspada evropskog industrijskog lanca, veliki broj preduzeća je u finansijskim teškoćama i stopa nezaposlenosti je povećana, što je povećalo operativni pritisak kineskih preduzeća.

Tokom epidemije nije došlo do prekida u izgradnji infrastrukturnih projekata koji uglavnom finansiraju kineske kompanije u Evropi.

Kakav je uticaj epidemija imala na postojeće infrastrukturne projekte kineskih preduzeća u Evropi?

Novinar Kineske medijske grupe razgovarao je sa Gaom Sijaočuanom, istraživačem Instituta za Centralnu i Istočnu Evropu pri Predagoškom univerzitetu Istočna Kina.

Koji su konkretni kineski projekti u Evropi?

Gao: Trenutno, kineska kapitalna imovina za izgradnju u Evropi uglavnom je koncentrisana na balkanske zemlje koje nisu članice EU. Već su završeni glavni projekti, uključujući izgradnju auto-puta E-763 u Srbiji, druga faza projekta elektrane Kostolac u Srbiji, termo-elektrana Stanari u BiH, most Mihajlo Pupin u Beogradu, postrojenja za sprečavanje poplava u Vroclavu u Poljskoj. Među njima je i srpski autoput E-763 dugačak oko 300 kilometara.To je prvi infrastrukturni projekat koji je realizovan u okviru saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a ujedno je i prvi auto-put koji su izgradile kineske kompanije u Evropi. U fazi izgradnje su veliki projekti, poput Železnice Mađarska-Srbija, auto-put u Crnoj Gori i most Pelješac u Hrvatskoj.Proteklih nekoliko godina, ubrzavao se tempo internacionalizacije kineskih finansijskih institucija. U Evropi, finansijska sredstva Kine uglavnom su koncentrisana u razvijenim ekonomijama Zapadne Evrope, uglavnom u Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj. Nakon 2012. godine, više kineskih finansijskih institucija počelo je da ulazi u evropske zemlje duž „Pojasa i puta“, uključujući Italiju i Španiju, koje su teško pogođene epidemijom, i zemlje Centralne i Istočne Evrope kao ekonomije u nastajanju u Evroaziji.

 

Kakav uticaj ima epidemija na evropske infrastrukturne projekte kineskih preduzeća?

Gao:Nakon izbijanja epidemije koronavirusa, zemlje na Balkanu su takođe imale poteškoće u zapošljavanju. Zbog velike podrške Vlade Srbije, izgradnja srpskog dela mađarsko-srpske železnice nije prekinuta. U aprilu su Izvozno-uvozna banka Kine i mađarsko Ministarstvo finansija potpisali ugovor o zajmu za mađarski deo železnice Mađarska-Srbija, simbolizujući važan napredak saradnje ovog kinesko-evropskog projekta.Generalno, epidemija nije uzrokovala značajan negativan uticaj na kapitalna sredstva kineskih preduzeća u Evropi.

 

Kakav uticaj ima koronavirus na kineske proizvodne kompanije u Evropi?

Gao:Zbog ozbiljnog uticaja epidemije na evropsku realnu ekonomiju, sada su se pojavile teškoće u radu kineskih proizvodnih kompanija u Evropi. Pod uticajem pada tražnje na tržištu uzrokovanog epidemijom u evropskim zemljama, proizvođač kućnih aparata “Hijsense Jurop” smanjio je svoje narudžbe u aprilu za dve trećine u odnosu na isti period prošle godine, te očekuje gubitak od više desetina miliona evra u prvoj polovini godine.Oporavak proizvodnih preduzeća koje u Evropi finansira Kina uglavnom zavisi od ukupnog oporavka evropske ekonomije i povećanja potražnje na tržištu.

 

Kakva su vaša očekivanja za saradnju između Kine i EU?

Gao:U procesu borbe protiv epidemije, temelji kinesko-evropske saradnje bili su dobri. Kineske prednosti u primeni novih tehnologija, uključujući veštačku inteligenciju, velike podatke, nano i 5G tehnologiju, široko su prepoznate. U periodu nakon epidemije, Kina i Evropa bi trebalo da smanje ideološke sporove i nastave da produbljuju pragmatičnu saradnju.

Izvor:serbian.cri.cn