Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Uskoro projekat za "fruškogorski koridor"

Uskoro projekat za "fruškogorski koridor"


BEOGRAD- Vlada Srbije i Vlada Vojvodine izdvojiće po 200 miliona dinara za izradu projekta gradnje autoputa od Novog Sada do Rume, a u narednih 10 dana biće raspisana javna nabavka, najavili su danas ministar regionalnog razvoja Igor Mirović i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski.

BEOGRAD- Vlada Srbije i Vlada Vojvodine izdvojiće po 200 miliona dinara za izradu projekta gradnje autoputa od Novog Sada do Rume, a u narednih 10 dana biće raspisana javna nabavka, najavili su danas ministar regionalnog razvoja Igor Mirović i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski.Mirović je rekao da bi projektna dokumentacija mogla da bude potpuno gotova do kraja ove godine ili u prvoj polovini 2015. godine, kao i da je gruba procena da je vrednost radova oko 150 miliona evra, ali da će se tačna vrednost znati kada bude završen projekat.

Prema njegovim rečima, kineski investitori su i dalje zainteresovani za gradnju tog autoputa i Ministarstvo regionalnog razvoja ima kontakte sa njima.

Mirović je dodao da će tek biti po završetku projekta biti razmatrano da li će se taj autoput finansirati kreditom ili, što je verovatnije, s obzirom na zaduženost zemlje, putem koncesije ili nekim drugim oblikom javno-privatnog partnerstva.

U narednih desetak dana biće raspisana javna nabavka i ugovor i izrada projektne dokumentacije bi mogla da počne već krajem maja ili početkom juna, izjavio je Mirović novinarima po završetku sednice Radne grupe za taj posao.

Takozvani fruškogorski koridor biće dugačak oko 30 kilometara i imaće tunel kroz frušku goru dodatne dužine tri kilometara i imaće po dve trake autoputa.

Mirović je kazao da će se je produžena trasa budućeg autoputa i da će se protezati od Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu do naplatne rampe Ruma.

U okviru izgradnje tog autoputa biće izgrađena i obilazacnica oko Petrovaradina u Novom Sadu i oko Rume.

Mirović je istakao da će taj autoput imati najduži drumski tunel u Srbiji, koji će biti jedan od najdužih u Evropi.

Bugarski je rekao da će fokus u realizaciji tog projekta biti na kvalitetu i izrazio očekivanje da će se za izradu projekta ponuditi kvalitetne firme, pre svega domaće ili iz Vojvodine.

On je kazao da će se tek onda pregovarati o finansiranju tog projekta, koji će dosta poboljšati saobraćajnu infrastrukturu u tom delu zemlju.

Taj putni pravac će povezati Vojvodinu i zapadnu Srbiju, ali i koridore 10 i 11 sa Koridorom 5c, pravac Budimpešta - Osijek - Sarajevo - Mostar - Ploče.

Na tom području živi više od 370.000 stanovnika i posluje oko 30.000 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Protokol o pripremi projekta izgradnje brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume je potpisan 30. decembra 2013. godine.

Planirano je da u budućnosti taj autoput bude produžen do Šapca i Loznice.

Sednici Radne grupe su pristvovali predstavnici Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, lokalnih samouprava Novi Sad, Irig i Ruma, Puteva Srbije, Koridora Srbije...

Izvor: tanjug.rs