Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Usaglašen Ugovor o izgradnji auto-puta

Usaglašen Ugovor o izgradnji auto-puta


Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović nije želio da se izjašnjava o rokovima početka gradnje auto-puta, ali je saopštio da je siguran da će se Zakon o auto-putu naći pred poslanicima tokom proljećnjeg zasijedanja parlamenta.

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović nije želio da se izjašnjava o rokovima početka gradnje auto-puta, ali je saopštio da je siguran da će se Zakon o auto-putu naći pred poslanicima tokom proljećnjeg zasijedanja parlamenta.

PODGORICA – Pregovarački tim crnogorske Vlade i kineski partneri u petak su usaglasili Ugovor o izradi glavnog projekta, izgradnji, nabavci i ugradnji opreme za auto-put Bar-Boljare, odnosno prioritetne dionice od Smokovaca do Mateševa, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović. - Sa zadovljstvom mogu da konstatujem da smo usaglasili Ugovor o projektovanju i izgradnji auto-puta, odnosno parafirali svaku njegovu stranu i da je ekspertsko pregovarački tim Vlade uspješno završio ovaj dio posla u pregovorima sa predstavnicima kineske kompanije CRBC – kazao je juče Brajović, na vanrednoj konferenciji za novinare, organizovanoj povodom najnovijih aktivnosti na realizaciji najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore.

Prema njegovim riječima to nije bio nimalo jednostavan posao, jer su predstavnici crnogorskog pregovaračkog tima u svakom trenutku vodili računa o tome da zaštite interese Crne Gore.

- Mi smo završili jednu fazu na našem putu ka realizaciji ovog projekta. Nema nikakvog prekida od petka je Ministarstvo finansija dodatno ubrzalo posao na Ugovoru o finansiranju izgradnje auto-puta sa Exim bankom – naglasio je Brajović.

On je dodao da će se ti ugovori, kao paket zajedno sa Zakonom o auto-putu, na kome se radi, uputiti Vladi, a nakon toga proslijediti parlamentu na usvajanje.

- Nakon toga će biti stvorene pretpostavke za početak radova i nadam se da će to biti što prije - kazao je Brajović.

On nije želio da se izjašnjava o rokovima početka gradnje auto-puta.

- Nikad nisam licitirao sa rokovima i uvijek sam govorio o tome da treba da budemo krajnje odgovorni kad pričamo o nečemu što predstavlja najveću investiciju i najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore – rekao je Brajović, dodajući da je siguran da će se Zakon o auto-putu naći pred poslanicima tokom proljećnjeg zasijedanja parlamenta.

Kineska kompanija za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka kompanija Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC), koja treba da izvodi radove, prvorangirane su na tenderu za gradnju auto-puta Bar-Boljare. One su za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa ponudile 809,58 miliona eura. Kineska Exim banka je ranije ponudila Vladi grejs period od pet godina na kredit sa godišnjom kamatnom stopom od dva odsto i rokom otplate od 20 godina.

Kinezi biraju podizvođače, a Vlada daje saglasnost

Brajović je naveo da nema informaciju koje će crnogorske kompanije biti angažovane kao podizvođači na izgradnji auto-puta, dodajući da želi da svaka domaća kompanija koja se bavi infrastrukturom i građevinarstvom pokuša da u ovom projektu ,,dobije svoj dio kolača“.

On je kazao da je Vlada kineskim partnerima poslala sve reference potencijalnih podizvođača iz Crne Gore.

- Upravo u ovom ugovoru smo odredili klauzulu, na osnovu koje je izvođač radova, odnosno kineska kompanija CRBC dužna da odabere podizvođača, dok mi na njihov odabir dajemo saglasnost – objasnio je Brajović.

On je podsjetio da je jedan od osnovnih preduslova za sklapanje posla sa kineskim partnerima bilo angažovanje domaće radne snage na tom projektu.

- To je bilo jedno od najozbiljnijih pitanja tokom pregovora, jer je naš cilj bio, a to smo i postigli da minimum 30 odsto crnogorskih podizvođača bude angažovano na izgradnji ove dionice auto-puta – kazao je Brajović.

On dodaje da je angažovanje domaćih preduzeća, na tom projektu, neophodan uslov za ukupni privredni zamah u Crnoj Gori, kao i da je Vlada u pripremnom periodu imala veliki broj razgovora sa brojnim crnogorskim kompanijama.

- Ovaj posao u uslovima svjetske ekonomske krize mora da bude prilika da naša preduzeća zaposle svoje kapacitete, da nauče da rade ovakve poslove, kao i da vode račina da budu korektni sa cijenama. Mislim da je to uzelo dosta vremena u pregovorima i da smo postigli zadovoljavajuće rješenje – zaključio je Brajović.

Pregovaralo se danonoćno

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva predalo je 30. decembra prošle godine kineskim partnerima svoju verziju Ugovora o izradi glavnog projekta o izgradnji, nabavci i ugradnji opreme za auto-put, dok su pregovori sa Kinezima započeti 10. januara.

- Pregovaralo se svakodnevno, dok su noću razmjenjivani mejlovi. Posljednja sesija pregovora je počela u petak u 15 sati i trajala je neprekidno do subote u devet sati, kada su bile parafirane sve stranice ugovora - precizirao je Brajović.

Crnogorska strana zadužena za medijsku pažnju

Brajović je objasnio i zašto kineskih partnera nije bilo na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare. Prema njegovim riječima Kinezi su naveli da crnogorska strana ,,sjano obavlja“ taj dio posla.

- Kada sam kineskim partnerima ponudio da njihov glavni pregovarač bude sa mnom na konferenciji za štampu, on je rekao da je naše da radimo, a vi držite medijsku pažnju i odgovarajte na medijska pitanja – kazao je Brajović.

Izvor: Pobjeda.me