Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Usaglašavanja sertifikata za mleko i mlečne proizvode

Usaglašavanja sertifikata za mleko i mlečne proizvode


Srbija je počela razgovore sa kineskim nadležnim službama u cilju usaglašavanja sertifikata za mleko i proizvode kako bi počeo njihov izvoz na kinesko tržiste. To je izjavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, navodeći da očekuje da će uskoro doći do stabi

Srbija je počela razgovore sa kineskim nadležnim službama u cilju usaglašavanja sertifikata za mleko i proizvode kako bi počeo njihov izvoz na kinesko tržiste. To je izjavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, navodeći da očekuje da će uskoro doći do stabilizacije evropskog tržišta kada je reč o prehrambenim proizvodima, pre svega mleku i mlečnim proizvodima.

"U velikoj meri smo intenzivirali razgovore sa kineskim nadležnim službama sa željom da usaglasimo sertifikate kada se radi o mleku i mlečnim prozivodima i da i na taj način otvorimo jedno veliko tržište", rekla je Bogosavljević Bošković novinarima u Pančevu.

Da je to važno, kazala je, potvrđuje i podatak da vodeće svetske kompanije u proizvodnji mleka, kao i iz Evrope, naročito nemačke kompanije značajan deo svojih proizvoda, pre svega mleka u prahu plasiraju na kineskom tržistu.

Ona je ukazala da na tom putu računa i na dobre političke odnose Srbije i Kine i kontakte našeg premijera sa kineskim premijerom.

Upitana o situaciji na tržištu prehrambenih proizvoda, pre svega mesa i mleka, ona je kazala da smo svi svedoci poremaćaja na tržištu ovih proizvoda, pre svega u Evropi kao posledica zategnutih političkih odnosa između EU i Ruske federacije.

"Ni mi ne možemo da budemo izolovani, Srbija je u specifičnoj poziciji jer je u procesu pridruživanja EU, tako da nismo još uvek postali punopravna članica, ali smo preuzeli neke obaveze u procesu evrointegracija", rekla je ona. Te obaveze odnose se na potpisane sporazume o stabilizaciji i pridruživanju iz 2008. godine, rekla je ona.

Kako je navela Bošković, što se tiče problema sa viškom tovljenika na domaćem tržištu on j rešen na taj način što su obezbeđena sredstva iz budžeta i u postupku je proces otkupljivanja tovljenika.

"Na taj način smo napravili dogovor i dobru saradnju sa poljoprivrednicima, a što se tiče mleka u dogovoru sa Evropskom komisijom uveli smo zaštitne mere za uvoz pojedine vrste sira i maslaca", rekla je ona.

Kada je reč o mleku u prahu, država se takođe opredelila da i u tom slučaju sopstvenim sredstvima otkupi viškove mleka u prahu koji se nalaze u našoj mlekarskoj industriji kako bi se dala mogućnost da mlekari i dalje otkupljuju mleko od naših proizvođača, dodala je.

Izvor: b92.net