Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Unapređenje saradnje Srbije i Kine u oblasti kulture i umetnosti

Unapređenje saradnje Srbije i Kine u oblasti kulture i umetnosti


Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Bratislav Petković učestvovao je na Prvom ministarskom forumu kulturne saradnje NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope čija je tema bila „Unapređenje praktične saradnje i stvaranje lepše sutrašnjice“. Petković je u govoru na ministarskom for

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Bratislav Petković učestvovao je na Prvom ministarskom forumu kulturne saradnje NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope čija je tema bila „Unapređenje praktične saradnje i stvaranje lepše sutrašnjice“.

Petković je u govoru na ministarskom forumu istakao izuzetne bilateralne odnose između Srbije i Kine i naglasio da Kina u Srbiji ima tradicionalnog i pouzdanog prijatelja.

Takođe, ministar kulture i informisanja je rekao da je Srbija spremna za dalje produbljivanje i obogaćivanje strateškog partnerstva i preduzimanje konkretnih akcija u narednom periodu u tom pravcu, a jedan od konkretnih rezultata je i današnji zajednički skup.

Smatram da u vreme svetske krize, koja nije samo ekonomska već i socijalna, moramo da udružimo energiju i raspoložive kapacitete kako bi dobili najbolje moguće rezultate, a to su zajednički programi i projekti koji istinski doprinose unapređenju saradnje u oblasti kulture i umetnosti, istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, smernice koje su danas usvojene predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj, kao instrument za učvršćivanje dobre volje i prijateljstva u kojoj će Srbija i dalje imati aktivnu ulogu.

Na Prvom ministarskom forumu kulturne saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope usvojene su smernice na nivou 16 zemalja učesnica koje definišu potrebu za daljom saradnjom, a iz kojih će proisteći izrada akcionih planova čija realizacija ima za cilj očuvanje kulturne raznolikosti kroz podsticanje direktne saradnje između ustanova kulture, umetničkih grupa i festivala i istraživanje novih modela razmene između strana koje su potpisnice dokumenta.

Izvor: srbija.gov.rs