Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Unapređenje saradnje Srbije i Kine


Ministri spoljnih poslova i odbrane Srbije, Ivica Dačić i Zoran Đorđević razgovarali su sa ambasadorom Kine Li Mančangom o unapređenju saradnje dve države. Razgovarali su i o regionu, "s naglaskom na bezbednosnim temama i migratornim kretanjima", saopšteno je posle sastanka održanog u Beogradu. Sagovornici

Ministri spoljnih poslova i odbrane Srbije, Ivica Dačić i Zoran Đorđević razgovarali su sa ambasadorom Kine Li Mančangom o unapređenju saradnje dve države. Razgovarali su i o regionu, "s naglaskom na bezbednosnim temama i migratornim kretanjima", saopšteno je posle sastanka održanog u Beogradu. Sagovornici su se saglasili da je nedavna poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji podstakla jačanje saradnje i da se sa "očekivanjima gleda na ekonomsku saradnju Srbije sa Kinom".

Ivica Dačić i Zoran Đorđević sa ambasadorom Kine Li MančangomNa sastanku je "izraženo zadovoljstvo zbog velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji na kojima su angažovane kineske kompanije", saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Istaknut je "i visoki stepen razumevanja i uzajamne podrške po nizu pitanja od vitalnog interesa za Srbiju i Kinu, kao i saradnje u brojnim međunarodnim forumima".

Mančang je rekao da Kina smatra Srbiju bitnim partnerom u regionu jugozapadnog Balkana i nada se daljem jačanju međusobnog razumevanja, prijateljstva i saradnje.

Kina ceni principijelni stav Srbije o Tibetu i Tajvanu, i ima jasan i dosledan stav o pitanju Kosova i Metohije, zalažući se za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, dodao je ambasador, navodi se u saopštenju. Dačić je naglasio da je Kina jedan od najpouzdanijih strateških partnera Srbije dodavši da Srbije poštuje podršku Kine u vezi sa Kosovom.

Đorđević je ukazao da Sporazum Ministarstva odbrane Srbije i Državne uprave za nauku, tehnologiju i industriju u oblasti odbrane Kine, otvara put ka "eventualnim kineskim investicijama u srpske istraživačke i proizvodne kapacitete" i da je "veoma realno i formiranje novih zajedničkih kompanija".

Izvor: rts.rs