Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Umjetnici Kine na Sarajevskoj zimi i umjetnici BiH u Kini 2017


Direktor Festivala Sarajevo Ibrahim Spahić predstavio je u Šangaju partnerima u projektu 16+ bosanskohercegovačke umjetnike koje je predložio za gostovanja i uputio poziv za susret na 33. Internacionalnom Festivalu Sarajevska zima umjetnicima iz njihovih zemalja, istakavši da je Silk road art najznačajniji prog

Direktor Festivala Sarajevo Ibrahim Spahić predstavio je u Šangaju partnerima u projektu 16+ bosanskohercegovačke umjetnike koje je predložio za gostovanja i uputio poziv za susret na 33. Internacionalnom Festivalu Sarajevska zima umjetnicima iz njihovih zemalja, istakavši da je Silk road art najznačajniji program saradnje Azije i Evrope koji ce obilježiti ovo stoljeće jer očekuje da će se svileni put umjetnosti proširiti na čitav svijet.

Spahić je posebno naglasio da će umjetnici iz BiH koje je preporučio da iduće godine nastupe u Kini, kao i umjetnici Kine na Sarajevsku zimi. 2017. biti vrhunski promotori projekta koji i na susretima u Šangaju izaziva veliki interes.

Želim da Almin Zrno, Sinan Alimanović, kao i drugi umjetnici koji su nastupali na Sarajevskoj zimi, budu pravi ambasadori naše zemlje u Kini i da svojom umjetnošću osvoje publiku i stručnu javnost, i posebno da gradovi u kojima će imati koncerte i izložbe uspostave sa gradovima naše zemlje mostove satkane od prijateljstva i uzajamnog poštovanja zasnovanog na umjetnosti i kroz povezivanje različitih kultura, istakao je Spahić u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva kulture i institucija umjetnosti Kine.

Danas, dok su se susretali učesnici SPAF sa izvrsnim glumcima i redateljima stigla je vijest da nas je napustio DARIO FO. Bio je sa Sarajevom i sa našim Festivalom kada nam je bilo najteže krajem 20. stoljeća. Prijatelj i umjetnik koji se ne zaboravlja, istakao je Spahić tokom spontanog susreta na kojem su se teatarski stvaraoci u Šangaju podsjećali na djelo koje je svjetskom teatru ostavio Dario Fo u naslijeđe.

Dan koji je bio ispunjen intezivnim upoznavanjem sa kulturnom scenom Šangaja, čudesnog megapolisa i sjajnim performansima umjetnika Kine obilježila je i (očekivana) vijest da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost američki pjesnik Bob DILAN. Pjesnik koji je svojim baladama, lirikom i muzikom, obilježio generaciju posvećenu borbi za mir, a protiv rata, za pravedan svijet i jednakost, a protiv diskriminacije i rasizma, generaciju koja je sanjala snove, u velikom maršu, o vjetru i ljubavi i boljem svijetu koji će doći za sve građane svijeta. Nagrada je i priznanje autoru i generaciji koju je autor obilježio svojim djelom, ali i svojevrsno upozorenje na iznevjerene nade i potrebu da se čuje glas novih generacija, izjavio je Spahić.

Press Međunarodnog centra za mir

 

Izvor: mreza-mira.net