Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ulaganja u Koridor stižu iz Kine


Ministar građevine Velimir Ilić najavio je danas da će u narednih mesec dana biti aktivirana kreditna linija kineske Eksim banke za izgradnju dela Koridora 11, u vrednosti od 340 miliona dolara Reč je o izgradnji deonica autoputa od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, u dužini od oko 50 kilometara, a ugovor

Ministar građevine Velimir Ilić najavio je danas da će u narednih mesec dana biti aktivirana kreditna linija kineske Eksim banke za izgradnju dela Koridora 11, u vrednosti od 340 miliona dolara Reč je o izgradnji deonica autoputa od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, u dužini od oko 50 kilometara, a ugovor treba da bude potpisan sa kineskom "Šandong haj-spid grupom".

Ilić je istakao da će Srbija biti prva zemlja koja će koristiti predviđenih 10 milijardi dolara koje je Kina namenila ulaganjima u jugoistočnoj Evropi. On je novinarima rekao da je Ministarstvo građevine predalo svu dokumentaciju Eksim banci i da sada treba otkloniti proceduralnu smetnju, s obzirom da Srbija u budžetu za ovu godinu nije predvidela inicijalna sredstva za korišćenje kineskog kredita.

Prema rečima Ilića, sada Ministarstvo finansija pregovara sa kineskom bankom kako bi mogli da dobijemo novac već ove godine, bez početnih sredstava koje Srbija treba da obezbedi, a što bismo mogli da učinimo sledeće godine.

Što se tiče potpisivanja ugovora, ministar građevine je rekao da Ministarstvo trgovine ovih dana treba na vladi da podnese aneks vezan za potpisivanje ugovora sa kineskom kompanijom da bi se kineski izvođač radova oslobodio plaćanja PDV-a i carine, što treba da potvrde vlada i skupština. Najavio je i da će krajem aprila Srbiju posetiti guverner kineske provincije Šandong povodom realizacije tog aranžmana.

Ministarstvo građevine i urbanizma potpisalo je krajem decembra prošle godine predugovor za gradnju autoputa od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, u ukupnoj dužini oko 50 kilometara, sa predstavnicima "Šandong haj-spid grupe", a vrednost te investicije je 333 miliona dolara.

Učešće kineske kompanije u tom projektu iznosiće, kako je ranije najavljeno, 51 odsto, a srpskih preduzeća 49 odsto, s tim što će ukupno angažovanje radne snage iz Srbije na tom projektu biti oko 70 odsto, jer će kineska kompanija angažovati i deo naše radne snage.

Ministarstvo građevine je najavilo da će se deonica Koridora 11 od Preljine do Požege, kao i deonica Beograd - Obrenovac graditi putem koncesije. Deo autoputa od Liga do Preljine već gradi azerbejdžanska firma Azvirt sa domaćim građevinskim preduzećima, koja samostalno grade i deonicu od Uba do Lajkovca.

Izvor: Pressonline.rs