Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Učenici u Srbiji veoma zainteresovani da uče kineski jezik

Učenici u Srbiji veoma zainteresovani da uče kineski jezik


Više nego dobri odnosi Narodne Republike Kine i Republike Srbije dobili su nov podstrek jačanjem saradnje u oblasti prosvete i obrazovanja. Dobro je poznato da se različiti narodi i kulture najbolje upoznaju i povezuju posredstvom jezika. Poznavanje jezika doprinosi jačanju veza među narodima i državama, kao i

Više nego dobri odnosi Narodne Republike Kine i Republike Srbije dobili su nov podstrek jačanjem saradnje u oblasti prosvete i obrazovanja. Dobro je poznato da se različiti narodi i kulture najbolje upoznaju i povezuju posredstvom jezika. Poznavanje jezika doprinosi jačanju veza među narodima i državama, kao i jačanju svih oblika saradnje, uključujući i privrednu. Iz tih razloga u martu ove godine pokrenut je pilot projekat učenja kineskog jezika u školama u Srbiji.

Pre projekta "Učenje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji" kineski jezik u Srbiji učili su đaci u Filološkoj gimnaziji u Beogradu, Trinaestoj beogradskoj gimnaziji, Matematičkoj gimnaziji u Beogradu i u gimnaziji u Sremskim Karlovcima. Prvo polugodište u školama u Srbiji je završeno. O tome kako je tekla realizacija projekta učenja kineskog jezika razgovarali smo sa pomoćnicoma ministra prosvete Srbije za razvoj obrazovanja i međunarodnu saradnju Vesnom Filom. Ona podseća da „Program prosvetne saradnje između Republike Srbije i Narodne Republike Kine do 2013. godine", između ostalog, predviđa rad na promociji kineskog jezika u Srbiji. Vesna Fila navodi da su od marta učenici u 32 osnovne i srednje škole u Srbiji imali mogućnost da počnu da uče kineski jezik.

Projekat je obuhvatio osam školskih uprava u Srbiji - Beograd, Niš, Kragujevac, Zaječar, Požarevac, Jagodinu, Užice i Leskovac. Fila precizira da se, posle sprovedene ankete, oko 3100 učenika širom Srbije izjasnilo da bi želelo da uči kineski jezik. "Želju da uče kineski jezik pokazali su učenici ne samo u velikim gradovima, nego i u malim mestima", napominje pomoćnica ministra prosvete. Ona ističe da je interesovanje učenika bilo ogromno i da se povećavalo kako je realizacija projekta odmicala. "Kad je projekat već počeo, javljali su nam se iz škola sa pitanjima da li mogu da priključe još dece. U nekim slučajevima smo se dogovorili da učenici koji su naknadno pokazali interesovanje da uče kineski jezik prisustvuju časovima da bi se upoznali sa tim kako se nastava odvija, a onda od sepetembra da pokušamo da se oni pridruže i počnu da pohađaju časove", kaže Fila. Narodna Republika Kina je podržala projekat i on se realizuje uz pomoć kineske ambasade u Beogradu, koja je donirala komplete udžbenika za učenike. Takođe, Narodna Republika Kina je obezbedila 14 nastavnika iz Kine koji učenike u Srbiji upoznaju sa osnovama kineskog jezika i kulture. Fila ukazuje da su nastavnici iz Kine zadovoljni time kako su prihvaćeni u Srbiji i da su Ministarstvu preneli da su im iskustva u radu izuzetno dobra. "Predavači iz Narodne Republike Kine snašli su se u Srbiji vrlo dobro, čak iznad naših očekivanja", kaže Fila. Ona navodi da će pilot projekat učenja kineskog jezika u školama u Srbiji trajati do 31. decembra ove godine, nakon čega će uslediti njegova evaluacija, od koje zavisi dalje uvođenje u sistem obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. "Ako se projekat pokaže kao dobar, kineski jezik će biti uveden kao izborni predmet u školama u Srbiji", naglašava Fila.

Direktor beogradske Osnovne škole "Skadarlija" Anđelko Kunarac navodi da se u toj školi za učenje kineskog jezika prijavilo ukupno 38 učenika - 18 iz petog i 20 iz šestog razreda. On kaže da je interesovanje za učenje kineskog u početku bilo veliko, ali da je kasnije došlo da određenog osipanja broja đaka koji su želeli da prisustvuju časovima. Kunarac ističe da je bilo malo teže uklopiti časove kineskog jezika u raspored časova jer deca imaju dosta obaveza, ali najavljuje da će od septembra biti napravljen bolji raspored časova. "Početkom septembra uradićemo dodatno anketiranje o zainteresovanostu učenika da pohađaju časove kineskog i videćemo da li će isti broj đaka želeti da uči kineski ili će biti formirane nove grupe", kaže Kunarac ukazujući da je saradnja sa nastavnicom kineskog jezika korektna i da je ona bila zadovoljna radom sa učenicima.

Savladavanje osnova kineskog jezika približiće đacima u Srbiji kinesku kulturu i tradiciju i tako doprineti još boljim odnosima dve zemlje i dva naroda. Osim toga, učenje kineskog jezika svakako će doprineti i jačanju privredne i svih drugih oblika saradnje Kine i Srbije. Poznavanje kineskog jezika omogućiće budućim srpskim stručnjacima lakšu i uspešniju saradnju sa partnerima iz Kine.

Saradnja Srbije i Kine u oblasti kulture

Veliki prostor za razmenu u kulturi

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Đang Vanhu i ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović potpisali su 14. marta Memorandum o saradnji povodom realizacije pilot projekta "Učenje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji". Ministar Obradović je tada rekao da projekat ima za cilj da se kroz učenje osnova kineskog jezika učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji upoznaju sa kulturom i tradicijom Kine. "Projekat učenja kineskog jezika u školama u Srbiji omogućava mladima da upoznaju i razumeju jednu veliku i prosperitetnu državu i naciju", istakao je Obradović. Ambasador Kine Đang Vanhu podsetio je prilikom potpisivanja sporazuma da kulturna razmena Kine i Srbije ima dugu istoriju i ocenio da postoji dosta prostora da se ona i dalje razvija. Potpisivanje Memoranduma o učenju kineskog jezika u školama u Srbiji predstavlja produbljivanje saradnje nakon što su ministar prosvete Srbije Žarko Obradović i zamenik ministra obrazovanja Narodne Republike Kine Hao Ping 23. decembra 2009. godine u Pekingu potpisali „Program prosvetne saradnje između Republike Srbije i Narodne Republike Kine do 2013. godine". Taj dokument predviđa saradnju između univerziteta, fakulteta i srednjih škola Srbije i Kine. Programom je poseban značaj dat razvoju programa Instituta Konfučije u Beogradu i unapređenju nastave srpskog jezika na Univerzitetu u Pekingu.

Izvor: serbian.cri.cn