Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

U subotu počinje Samit 16 plus jedan u Rigi


Lideri zemalja centralne i istočne Evrope i Kine sastaće se ovog vikenda u Rigi na Petom samitu 16 + 1 na kome će razmotriti glavne pravce ekonomske saradnje i pokušati da olakšaju poslovanje kroz direktne kontakte privrednika. Prema najavama organizatora, samit u glavnom gradu Letonije 5. i 6. novembra biće pr

Lideri zemalja centralne i istočne Evrope i Kine sastaće se ovog vikenda u Rigi na Petom samitu 16 + 1 na kome će razmotriti glavne pravce ekonomske saradnje i pokušati da olakšaju poslovanje kroz direktne kontakte privrednika. Prema najavama organizatora, samit u glavnom gradu Letonije 5. i 6. novembra biće prilika i da se oceni napredak u saradnji Kine i 16 zemalja Evrope u oblastima investicija, saobraćaja, finansija, nauke, obrazovanja i kulture, kao i sprovođenje dogovorenog na prethodnim skupovima.

Riga - domaćin samitaDelegaciju Srbije predvodiće premijer Aleksandar Vučić.

U Rigi bi, kako se očekuje, trebalo da bude potpisano više sporazuma, uključujući i sporazum o bezviznom režimu za građane Srbije i Kine od kraja ove godine, kao i ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd - Budimpešta.

Prema najavama iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u Rigi bi trebalo da bude potpisan i ugovor o finansiranju izgradnje autoputa Surčin - Obrenovac na Koridoru 11, kao i ugovor o izgradnji dela obilaznice oko Beograda.

Srbija se na samitu u Rigi nada i rešenju za RTB Bor. Premijer Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da će tokom boravka u Rigi "moliti i klečati na kolenima, ako treba", da najpoznatije kineske kompanije preuzmu i RTB Bor, jer kako je rekao, zbog niske cene čelika samo kineske kompanije mogu da ga kupe i ožive.

Održavanje Samita 16+1 inicirala je Kina kako bi ojačala saradnju sa 11 zemalja EU i pet zapadnobalkanskih zemalja, a kao prioriteti definisani su infrastruktura, visoke tehnologije i zelene tehnologije.

Pored Srbije, među 16 zemalja učesnica su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Prvi samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope održan je u Varšavi 2012, a na njemu je najavljeno više projekata za podsticanje saradnje, osnivanje fonda za investicije i saradnju Kine sa evropskim zemljama i kreditna linija od 10 milijardi dolara.

Drugi samit je održan u Bukureštu 2013. godine, treći u Beogradu u decembru 2014, a četvrti krajem 2015. u Sudžou u Kini.

U sklopu samita u Rigi biće održan i Biznis forum na kome će predstavnici državnih institucija i privatnog sektora zemalja srednje i istočne Evrope i Kine razmeniti iskustva, informacije o ekonomskoj politici, poslovnom okruženju i mogućnostima ulaganja.

Izvor: novosti.rs