Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

U Sarajevu obilježen kineski Festival sredine jeseni


Univerziteta u Sarajevu predvođeni direktorom La Weixinom, uz prisutstvo predstavnika Ambasade Narodne Republike Kine, Udruženja "Bosansko-kineskog prijateljstva", predstavnika kineskih kompanija koje djeluju u BiH kao i brojnih posjetitelja, priredili su zanimljiv kulturno-zabavni program uz demonstraciju dijela b

Univerziteta u Sarajevu predvođeni direktorom La Weixinom, uz prisutstvo predstavnika Ambasade Narodne Republike Kine, Udruženja "Bosansko-kineskog prijateljstva", predstavnika kineskih kompanija koje djeluju u BiH kao i brojnih posjetitelja, priredili su zanimljiv kulturno-zabavni program uz demonstraciju dijela bogate kineske kulture.

Proslava festivala sredine jeseni ili Mjesečev blagdan u SarajevuFestival sredine jeseni ili Mjesečev blagdan slavi se petnaestog dana osmog mjeseca lunarnog kalendara, u septembru ili oktobru. Ustanovljen je tokom dinastije Zhou (16-11. stoljeće p.n.e), u noći punog mjeseca kada su Kinezi održavali rituale u čast hladne vode i činili žrtve božici mjeseca. Kinezi vjeruju da je puni mjesec simbol mira, prosperiteta i porodičnog zajedništva. Tokom stoljeća ustalio se i običaj promatranja mjeseca a na večernjoj trpezi obavezni su mjesečevi kolači. Ovaj blagdan nosi sa sobom i dozu romantike, a običaj je da oni skloniji pisanoj riječi se okupe, i uz gutljaje vina recitiraju improvizirane stihove.

Posebnu notu ovom zanimljivom događaju dao je profesor sa Konfucijevog instituta Univerziteta u Sarajevu Niu Dingwei koji je, nazvavši se bosanskim patriotom, odrecitirao "Zapis o zemlji" Maka Dizdara. Na kraju ovog druženja posjetitelji su se fotografirali sa kineskim prijateljima u tradicionalnim nošnjama te dobili prigodne darove, javlja Fena.

Izvor: oslobodjenje.ba