Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

U Kini niču fabrike sa stanovima za radnike

U Kini niču fabrike sa stanovima za radnike


Vlasnici mnogih fabrika u Kini dosetili su se da svoje radnike privuku povezivanjem njihovog radnog i životnog prostora. Ovo investicija postaje neminovni trend zbog sve veće nestašice radne snage. U fabrici igračaka Maista u regiji Donguana, centra u kome je okupljen veliki broj fabričkih pogona za proizvo

Vlasnici mnogih fabrika u Kini dosetili su se da svoje radnike privuku povezivanjem njihovog radnog i životnog prostora. Ovo investicija postaje neminovni trend zbog sve veće nestašice radne snage.

U fabrici igračaka Maista u regiji Donguana, centra u kome je okupljen veliki broj fabričkih pogona za proizvodnju robe najrazličitije namene, prave se modeli automobila za navođenje, ali i kolekcionarski modeli poznatih Burago automobilčića.

Skoro 120 dece živi u krugu fabrike i u školu ih svakodnevno razvozi fabrički-školski autobus, a ukupno 40 odsto od ukupno 3.000 radnika u ovom pogonu smešteno je, zajedno sa svojim životnim partnerima, roditeljima ili decom u nekadašnje samačke stanove, koji su sada preuređeni u životni prostor za manje porodice.

Ovakvo prilagođavanje je samo jedna od varijanti obezbeđivanja stambenog prostora za fabričko osoblje, koje je postalo trend u Kini u poslednje vreme.

Najmnogoljudnija zemlja na svetu prošle godine je imala 937 miliona radno sposobnog stanovništva između 15 i 59 godina, ali to je za čak 3,5 miliona manje nego 2011. Ako se tome dodaju i sve veći troškovi rada, kao i sve glasniju borbu za prava radnika, jasno je zašto poslodavci moraju da iznalaze nove načine da zadrže i/ili privuku radnu snagu.

Zaposleni u kineskim fabrikama često ističu da im je obezbeđen životni prostor veoma bitan. U Donguanu obavezna minimalna zarada biće povećana na 211 dolara (1.310 juana) mesečno do maja, ali u ovom prenaseljenom okruženju, siguran stan često znači i mnogo više od sigurne plate.

Izvor: kamatica.com