Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

U Goliji pri kraju radovi na vještačkoj akumulaciji za napajanje stoke: Donacija Kine ugrađena u hiljadu kubika vode

U Goliji pri kraju radovi na vještačkoj akumulaciji za napajanje stoke: Donacija Kine ugrađena u hiljadu kubika vode


NIKŠIĆ – Samo mjesec nakon potpisivanja ugovora predsjednika nikšićke opštine Veselina Grbovića i ambasadora Kine u Crnoj Gori Ži Žaolina, pri kraju su radovi na vještačkoj akumulaciji u bezvodnom golijskom kršu. Donacija Narodne Republike Kine od 20.000 eura ugrađena je u akumulaciju zapremine oko hilj

NIKŠIĆ – Samo mjesec nakon potpisivanja ugovora predsjednika nikšićke opštine Veselina Grbovića i ambasadora Kine u Crnoj Gori Ži Žaolina, pri kraju su radovi na vještačkoj akumulaciji u bezvodnom golijskom kršu.
Donacija Narodne Republike Kine od 20.000 eura ugrađena je u akumulaciju zapremine oko hiljadu kubika, koja se nalazi u Petrovom Dolu.

Sekretar Mjesne zasjednice Krstac u Goliji Veselin Vujačić ističe da je vještačka akumulacija za to sušno, kraško područje od neprocjenjivog značaja, posebno za stočare u okolini koji muku muče zbog nedostaka vode. Vujačić očekuje da će se sa izgradnjom akumulacije povećati broj poljoprivradnika, što će uticati na bogatiji stočni fond i proizvodnju zdrave hrane

- Posla je bilo dosta. Radovi teku predviđenim tempom. Postavljena je folija i prosijana zemlja, a u toku je popločavanje. Na gradilištu je angažavono šest radnika sa dvije mašine i stručno lice koje vodi posao. Očekujemo da će naredna dva dana radovi biti okončani. Vještačka akumulacije će se puniti od snijega i kišnice i koristiti ljeti u sušnim mjesecima. Pedesetak metara niže nalazi se pojilo za stoku do koga će voda stizati crijevima pod prirodnim padom. Odlučili smo da se vještačka akumulacija pravi u Petrovom Dolu, jer tu najviše koristi. U blizini, u Dugi, ima pet – šest katunjana koji izdižu sa oko hiljadu i po grla sitne stoke i stotinak goveda. Za njihova žedna stada u sušnim mjesecima, vještačka akumulacija je spas – ističeVujačić.

Dodaje, međutim, da u Goliji i ovog ljeta ima domaćinstava koja oskudijevaju sa vodom za kućnu upotrebu i napajanje stoke. Već su tražili cistijerne, i ukoliko suša potraje, biće mnogo žednih u ovom kraju nikšićke opštine.

Još jedna akumulacija

- Pored vještačke akumulacije u Petrovom Dolu, biće izgrađena još jedna kod lokaliteta Zaglavak. Ne znamo da li će biti istog kapaciteta, ali znamo da će dobro doći stočarima koji gravitiraju tom dijelu Golije. Zahvalni smo Ambasadi Kine na izdvojenom novcu i rukovodstvu nikšićke opštine što je odmah na početku mandata kandidovala ova dva životna projekta za naš kraj – istakao je sekretar Mjesne zajednice Krstac Veselin Vujačić.

Izvor: pobjeda.me