Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

U budućnosti očekujemo drastično povećanje razmjene studenata u oba smjera.


Zamjenik hrvatskog ministra obrazovanja, znanosti i sporta u službenom posjetu Kini. Ovoga tjedna je zamjenik hrvatskog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević posjetio Kini. On je u Tianjinu prisustvovao 2. Forumu o politikama obrazovanja između Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe. Jučer

Zamjenik hrvatskog ministra obrazovanja, znanosti i sporta u službenom posjetu Kini.

Ovoga tjedna je zamjenik hrvatskog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević posjetio Kini. On je u Tianjinu prisustvovao 2. Forumu o politikama obrazovanja između Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe. Jučer je, netom prije svog odlaska, posjetio pekinško Sveučilište za strane studije čiji Fakultet za europske jezike i kulturu ima ukupno katedre za 22 jezika od kojih se čak njih 15 samo tamo može upisati.

Andričević se prvo sastao s Pangom Longom, rektorom pekinškog Sveučilišta za strane studije, njegovim zamjenikom Yanom Guohuaom te dekanom Fakulteta za europske jezike i kulturu Zhaom Gangom.

Rektor Pang Long je prije svega izrazio toplu dobrodošlicu gostima iz Hrvatske.

Pang Long – U ime našeg sveučilišta dobro nam došli! Drago nam je što ste nam došli u posjet. Studij hrvatskog jezika i kulture na našem sveučilištu ima podršku vaše vlade i hrvatskog veleposlanstva u Kini te se dobro razvija posljednjih godina. Naša katedra za hrvatski jezik i kulturu ima vodeću poziciju u cijeloj Kini. Naš je najbolji. Nadam se da ćete nam češće doći u posjet te da ćemo od vlade i veleposlanstva dobiti još jaču podršku. Nadam se da ćete nam predstaviti više hrvatskih sveučilišta kako bismo istražili mogućnosti za zajedničku suradnju oko raznih projekata. Zapravo, već imamo mnogo studenata koji su bili na razmjeni u Hrvatskoj. Hrvatska je prelijepa zemlja koja ima jako dobru reputaciju u Kini. U ovom trenutku mnogo kineskih studenata žele ići u Hrvatsku učiti jezik, a i sve više kineskih turista želi tamo putovati.

Svoju zahvalnost na prijemu izrazio je i sam Roko Andričević.

Roko Andričević – Ovo je jedna prekrasna prilika da smo sada ovdje zajedno te se imamo šansu upoznati kako bi uložili daljnje napore za suradnju između Hrvatske i Kine. Ovo je vrlo važno za nas. Kao što sam spomenuo, suradnja sa Sveučilištem za strane studije nije samo razmjena studenata i učenje jezika nego i krije veliki potencijal u budućnosti. Na sastanku u Tianjinu razgovarali smo o mogućnostima i prilikama oko takvih suradnja. Te mogućnosti su realne i mi se iz tog razloga moramo udružiti. Mi ćemo našim sveučilištima predstaviti vašu stranu i prijedloge, i to ne samo Sveučilištu u Zagrebu, s kojim već surađujete preko Konfucijeva instituta, nego i ostalima s kojima bi se vrlo lako mogla ostvariti suradnja. Način suradnje može biti raznovrstan. To mogu biti zajednički projekti, razmjene, podučavanje i tome slično. Dakle, imamo mnogo polja za suradnju u budućnost i to je naš cilj u narednom razdoblju.

Kako je on ocijenio sastanak u Tianjinu i koji su njegovi rezultati? Kakav je dojam ostavilo pekinško Sveučilište za strane studije? Koliki je potencijal suradnje u obrazovanju, znanosti i sportu između naše dvije zemlje? Odgovore na ova pitanja nećemo vam dati na samom početku naše emisije, stoga ostanite uz nas.

Izvor: croatian.cri.cn