Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

U aprilu stiže kineski operativni sistem

Kina već uveliko radi na proizvodnji sopstenog operativnog sistema koji bi u upotrebi trebalo da se nađe u aprilu ove godine. Kineske vlasti su sa kompanijom Canonical sklopile sporazum o proizvodnji open source operativnog sistema koj će biti prilagođen kineskim korisnicima, a prema prvim informacijama zvaće s
U aprilu stiže kineski operativni sistem
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Kina već uveliko radi na proizvodnji sopstenog operativnog sistema koji bi u upotrebi trebalo da se nađe u aprilu ove godine.

Kineske vlasti su sa kompanijom Canonical sklopile sporazum o proizvodnji open source operativnog sistema koj će biti prilagođen kineskim korisnicima, a prema prvim informacijama zvaće se "Kylin".

Ovaj Ubuntu operativni sistem je deo kineskog petogodišnjeg plana kojim Kina želi da podstakne sve veći broj ljudi da radi na open source softverima koji daju mogućnost modifikovanja internih radova od strane korisnika, a prva verzija programa "Ubuntu Kylin" će biti namenjena desktop i laptop računarima.

Buduće verzije softvera će sadržati alate pomoću kojih će korisnici moći da koriste popularne veb servise poput Baidu mapa, Taboo servisa za kupovinu, kao i verzije kancelarijskih programa i alatki koje se mogu koristiti direktno s Ubuntu glavnog ekrana.

Kod programa će biti napravljen u Pekingu u laboratoriji kompanije Canonical, kao i u nekolko kineskih agencija.

Kompanija Canonocal trenutno sa kineskim ministarstvom industrije i informativne tehnologije radi na verziji "Kylina" koja će biti funkcionalna na serverima i vebsajtovima, a internet prodavnice i firme za hosting imaće mogućnost da softver prilagode svojim potrebama.

Ovaj potez kineskih vlasti je protumačen namerom da Kina za sebe pridobije deo IT sektora kojiu Kini trenutno koristi zapadni sofver za svoje poslovanje, pa se nada da će se ptiličan broj korisnika softvera opredeliti za njega, iako u je u Kini u priličnoj meri zastupljen piratski softver.

Ubuntu je baziran na operativnom sistemu Linux i njegov razvoj i korišćenje je zasnovano na otvorenom programskom kodu koji dozvoljava njegovo deljenje i dalje korišćenje. Ovaj način je u potpunoj suprotnosti sa praksom velikh firmi kao što su Microsoft i Apple koji ne dozvoljavaju pristup jezgru računara ili izvornog koda operativnog sistema.

Izvor: b92.net