Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Turizam, produbljuje prijateljstvo Kineza i Hrvata istovremeno potičući razvoj gospodarstva

„Susret kineskog i hrvatskog turizma i kulture" održao se 13. svibnja u Hrvatskom paviljonu u bescarinskoj zoni u kineskom gradu Ningbou. Susret su zajedno održale Turistička zajednica grada Zagreba i Centar za kinesko-hrvatsku kulturnu razmjenu, sa ciljem uspostave platforme za komunikaciju turističkih tvrtki
Turizam, produbljuje prijateljstvo Kineza i Hrvata istovremeno potičući razvoj gospodarstva
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

„Susret kineskog i hrvatskog turizma i kulture" održao se 13. svibnja u Hrvatskom paviljonu u bescarinskoj zoni u kineskom gradu Ningbou.

Susret su zajedno održale Turistička zajednica grada Zagreba i Centar za kinesko-hrvatsku kulturnu razmjenu, sa ciljem uspostave platforme za komunikaciju turističkih tvrtki dviju zemalja, te promoviranja razumijevanja i suradnje kineskih i hrvatskih istih.

Na turističko-kulturnoj aktivnosti su sudjelovali dužnosnici bescarinske zone, direktorica Centra za kinesko-hrvatsku kulturnu razmjenu Liu Liying, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Amelia Tomašević kao i drugi gosti.

"Dobar dan, Ningbo." Ovim je riječima gospođa Amelia Tomašević pozdravila sve goste.

Gospođa Tomašević je u govoru navela da „Kinu i Hrvatsku, veliku i malu zemlju vežu dugogodišnje prijateljstvo i sasvim posebne veze. Marko Polo, Hrvat s otoka Korčule došao je ovdje u Ningbo prije više stotina godina."

Gospođa Tomašević vjeruje da će, kroz sve bogatiju kulturnu razmjenu, prijateljstvo dviju zemalja biti sve dublje, a suradnja stabilnija. Gđa.Tomašević ima vrlo dobar razog za ovaj optimizam. Gospodin Wang, predsjednik tvrtke za marketinški razvoj bescarinske zone grada Ningboa već je jedan primjer kako su Kinezi nakon što su vidjeli prekrasnu Hrvatsku prema njoj razvili veliku ljubav.

A Gospodin Wang sad nesamo voli Hrvatsku, nego i počne učiti i istražuje njezinu kulturu i povijest.

Gospodin Wang je u govoru ponosno predstavio Hrvatski paviljon u bescarinskoj zoni, odnosno prvi Hrvatski državni paviljon u Kini. Također je izjavio da je tijekom godine dana otkako je uspostavljen , Hrvatski paviljon postigao zapažene društvene i gospodarske rezultate, također preuzevši ulogu mosta između dvaju naroda.

Znamo da su direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Amelia Tomašević i savjetnica gospođa Zlata Merlin veliki poznavatelji Kine, ali nismo znali da one imaju razvijeno duboko i dugo prijateljstvo s Kinom. Pogotovo gospođa Tomašević. Da li znate kada je put posjetila Kinu? Odgovor je davne 1982.

U razgovoru s nama, gospođa Tomašević nam je ispričala puno zanimljivih događaja i iskustava u Kini. Prije dolaska u Kinu nije puno znala o stvarnoj Kini, ali nakon putovanja po Kini, rekla nam je „ Iz Kine nosim najljepše uspomene."

Čini se da je turizam jedan vrlo dobar način za dožvjeti i dobro upoznati jednu zemlju.

Znamo da je turistička industrija jedan važni dio hrvatskog gospodarstva, a ovih godina, uz razvoj kineskog međunarodnog i poslovnog turizma, sve više kineskih turista bira Hrvatsku za destinaciju, gdje većinu kineskih turista čine ugledni poduzetnici.

A kad ovi poduzetnici putuju, normalno, oni ne samo putuju. Istovremeno se upoznajući sa svakodnevnim navikama Hrvata i njihovim običajima, oni također pomno prate gospodarske prilike. Na ovaj način turizam je dobra prilika za razvoj gospodarske suradnje. Mnogi vrlo optimistično gledaju na razvoj poslovnog turizma u budućnosti.

Dakle, u odnosu na kinesko ogromno, ali specifično tržište, kakva je strategija Turističke zajednice grada Zagreba? Upitali smo savjetnicu Hrvatske turističke zajednice, gospođu Zlatu Merlin.

Moram priznati da zasad, iako mnogi Kinezi žele putovati u Hrvatsku, da im je prilično teško dobiti vizu.

Zapravo, hrvatski vizni režim je još uvijek tijesan za Kineze. Trenutno se čini da se bliže promjene po tom pitanju, budući Hrvatska 1.srpnja postaje članicom Europske unije.

Da li ulazak Hrvatske nosi kakve promjene u vizni režim? Kakve se promjene očekuju? Gospođa Liu Liying, ujedno je i direktorica Centra za kinesko-hrvatsku kulturnu razmjenu ističe da je Kinezima i kod učalanjenja Hrvatske u EU i dalje najveći problem viza.

Naravno, odgovor smo potražili kod direktorice Tomašević. Ona optimistično gleda na budućnost. Vjeruje da je za promjene potrebno vrijeme, ali da će u konačnici sve biti bolje.

Izvor: croatian.cri.cn