Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Turistički poslanici iz Kine u obilasku grada i okoline

Turistički poslanici iz Kine u obilasku grada i okoline


Predstavnici pet najvećih turističkih agencija s juga Kine iz Guangdonga sa stotinu miliona stanovnika boravili su tokom muzičkog festivala Egzit u Novom Sadu u nameri da dogodine organizovano dovedu turiste, ne samo na Tvrđavu, gde se festival održava, već i u posetu regionu. Posle završenog festivala nas

Predstavnici pet najvećih turističkih agencija s juga Kine iz Guangdonga sa stotinu miliona stanovnika boravili su tokom muzičkog festivala Egzit u Novom Sadu u nameri da dogodine organizovano dovedu turiste, ne samo na Tvrđavu, gde se festival održava, već i u posetu regionu. Posle završenog festivala nastavili su da razgledaju naš grad i okolinu, videli su salaše i vinarije, bili u fruškogorskim manastirima i u Sremskim Karlovcima, i dalje u Zasavici, Sirmijumu, obišli Beograd. Plan im je da posete i Mokru goru, Topolu...

 

Kineske turističke organizcije u poseti fruškogorskim vinarijama

Međutim, da bi se planovi ostvarili, potrebno je uložiti truda. Turistički poslenici iz glavnog grada regije Guangdong, Gvangyo, gde živi 24 miliona stanovnika, kažu da svuda gde odu, domaćini im se prilagođavaju, pa to očekuju i ovde. Kada dođu u Novi Sad očekuju, između ostalog, da obaveštenja na Tvrđavi budu i na kinskom jeziku.

– Pre svega, nedopustivo je da se čeka na vize gotovo mesec dana, što im je najveća zamerka – kaže predstavnik Društva srpsko-kineskog prijateljstva Damir Karćaš, koji je s predstavnicima kineskih turističkih agencija bio u našoj redakciji i umesto njih predstavio planove turizmologa. – Zatim, na interenetu mora biti informacija na kineskom jeziku o našoj zemlji. Kinezi ne znaju ništa o našem gradu, a gotovo isto tako ni o Srbiji. Sajt grada sa sveobuhvatnim informacijama o Novom Sadu, znamenitostima i ponudom ugostiteljskih objekata treba urediti na kineskom.

Njih su, podvlači Karćaš, poslale turističkih organizacije gde rade, a Društvo srpsko-kineskog prijateljstva im je na usluzi tokom boravka u našoj zemlji. U Kini, veli, nema mnogo muzičkih festivala, a ako ih ima, note su iste, repertoar nije raznovrsan kao na Ezgitu.

– Kinezi uglavnom slušaju domaće zvuke, one iz Amerike, Hongkonga i nešto malo iz Evrope – navodi Karćaš. – Turoperaterima se zato dopala postavka festivala, što su stejyevi bili mali i razbacani na bregu, jer kod njih je sve ravno i ogromno.

Oduševljeni su, dodaje, i Novim Sadom, pre svega zbog čistog vazduha, pošto je kod njih zagađen zbog industrijskih gradova okolo, a kako kažu Odvašnji ljudi su prijatni, hrana ukusna, a posebno voće.

- Sviđa im se kuvani kukuruz i što su u poljima videli veliko prostranstvo suncokreta. Kod njih se suncokret gaji po dvorištima, kao cveće. Sviđaju im se naša vina zbog boje i ukusa grožđa. Odgovaraju im i cene hrane i pića, jeftinije je nego kod njih u domovini, što je prednost pri ugovaranju aražmana za Novi Sad.

Po rečima Damira Karćaša, turistički radnici iz Kine planiraju dve vrste programa, za mlade gde bi u prvom planu bila poseta Egzitu uz razgledanje okoline, i za starije turiste – boravak na festivlu veče-dva i odlazak dalje za Beograd i druga mesta po Srbiji.

Turisti iz Kine, kada dolaze u Evropu, obiđu još najmanje osam-devet zemalja. Do sada su kada dođu u Srbiju posećivali Beograd i tu im se poseta našoj zemlji završavala pa su im druge destinacije neotkrivene. Zato je, smatraju kineski turistički poslenici, a to su i preneli u razgovoru s predstavnicima turističkih organizacija Novog Sada i Vojvodine i vlasnicima novosadskih turističkih agencija, potrebno napraviti promociju turističke ponude Srbije u Kini, u sklopu koje bi Novi Sad bio na prvom mestu, zbog Egzita kao najvećeg muzičkog festivala u Evropi.

Izvor: dnevnik.rs