Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Treći susret nacionalnih koordinatora suradnje Kine i 16 europskih zemalja

Treći susret nacionalnih koordinatora suradnje Kine i 16 europskih zemalja


Kineska prijestolnica 13. svibnja bila je domaćin Trećeg susreta nacionalnih koordinatora za suradnju između Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe. Uvažene goste sa starog kontinenta dočekali su kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi te njegov zamjenik i glavni tajnik Tajništva za suradnju Kine i 16 zema

Kineska prijestolnica 13. svibnja bila je domaćin Trećeg susreta nacionalnih koordinatora za suradnju između Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe. Uvažene goste sa starog kontinenta dočekali su kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi te njegov zamjenik i glavni tajnik Tajništva za suradnju Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe Wang Chao.

Njih dvojica su prilikom zajedničkog sastanka s nacionalnim koordinatorima podsjetili prisutne na sve ono što je postignuto u protekle dvije godine otkako se započelo s ovim suradničkim mehanizmom. Wang Yi istaknuo je kako su se odnosi Kine i navedenih 16 zemalja popeli na jednu novu razinu brojnim projektima i ulaganjima od kojih su višestruke koristi imale obje strane. Glavni tajnik podsjetio je sve prisutne na veće projekte, posebice one vezane uz zemlje na Balkanu te nije propustio naglasiti kako nas i dalje čeka ostvarivanje novih za koje su postavljeni itekako dobri temelji.

''Današnji sastanak je po meni donio velike pomake, kako u terminlogiji tako i u praktičnoj strategiji suradnje. Dakle najviše je razgovora bilo o praktičnim stvarima jer napravljena je jedna inventura, nazovimo je tako, projekata u navedenih 16 zemalja te je dan i neki hodogram za praktičnu suradnju za ovu i iduću godinu.'' - istaknuo je pred novinarima hrvatski veleposlanik u NR Kini Nebojša Koharović.

Koharović je dodao kako se te smjernice prije svega odnose na elemente sektorske suradnje, odnosno u sedam područja koja su identificirana kao područja šireg prioriteta buduće suradnje te da Hrvatska ima velike interese u njih nekoliko.

''Vidjet ćemo kako će to ići. Naravno, smatramo da bi Hrvatska u skorijoj budućnosti svakako mogla biti domaćin nekih od tih sektorskih foruma i uvjeren sam da će se to dogoditi već slijedeće godine.'' – dodao je.

Luka Rijeka se već duže vremena u većini medija spominje kao naš glavni as u rukavu kada je riječ o suradnji s Kinom. Slično je u studenom prošle godine istaknula i prva potpredsjednica Vlade RH, Vesna Pusić, prilikom svog boravka u Kini.

''Luka Rijeka je samo jedan od projekata bez obzira što se kineske kompanije na kraju nisu pojavile ovoga puta, prije svega tu mislim na gigant Cosco, na tenderu za navedenu luku. No, Luka Rijeka i revitalizacija ostalih hrvatskih lučkih te željezničkih kapaciteta i dalje ostaju veoma zanimljivi kineskim investitorima. Ne smijemo nikako zanemariti činjenicu da u Hrvatskoj i dalje traje velika dinamika izrade velikih infrastrukturnih projekata te smatramo da će već ove godine, unutar nekoliko novih susreta na vrhu koji počinju već od idućeg mjeseca, neki od njih moći biti predstavljeni kineskoj strani. Nadamo da će ona biti itekako zainteresirana. – istaknuo je hrvatski veleposlanik.

O mogućnostima suradnje dviju država piše se već više godina, no najčešće u tekstovima prevladavaju rasprave o nemogućnostima i onome što sprečava njezino ostvarivanje. Prošlogodišnji sedmodnevni posjet Vesne Pusić Kini završio je svojevrsnim obećanjem da je ovo ozbiljan početak te da u okviru već spomenutog mehanizma suradnje Hrvatska itekako ima velike šanse, prvenstveno zbog svojih resursa i geostrateškog položaja.

Hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić, nacionalni je koordinator za suradnju s Kinom u sklopu mehanizma 16+1. No, ni on ni njegov zamjenik Joško Klisović, inače zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, nisu mogli prisustvovati ovom sastanku.

''Izostanak našeg nacionalnog koordinatora zaista je opravdan činjenicom da će se on već od 4. do 6. lipnja, za nekih petnaestak dana, u Rigi susresti sa svojim kineskim kolegom Wangom. S te strane svi projekti koje će ministar Hajdaš Dončić, kao nacionalni koordinator, moći uopće ponuditi biti zapravo predstavljeni kineskoj strani prilikom tog sastanka. Osim toga morate imati u vidu i hodogram hrvatsko-kineske suradnje u slijedećih nekoliko tjedana koji će biti izrazito intenzivan. Već 22. svibnja u Hrvatsku stiže velika kineska delegacija predvođena potrepdsjednikom kineske vlade Liuom Yandongom te nekoliko visokopozicioniranih dužnosnika.'' – ističe Koharović.

Osim toga, sredinom lipnja bi u Hrvatsku trebali doputovati i visoki članovi Politbiroa koji su našu zemlju odabrali, u sklopu posjeta trima europskim zemljama, kao područje koje im je veoma zanimljivo za suradnju na više razina. U isto vrijeme očekuje nas i veliki gospodarski sajam u kineskom Ningbou na kojem bi se trebalo predstaviti sedam hrvatskih tvrtki, u što naša vlada polaže velike nade.

Dok Hrvatska s Kinom i dalje temeljito pregovora te pažljivo razrađuje strategiju suradnje, neke od susjednih zemalja krenuli su prema praktičnom ostvarivanju.

''Ja se nadam da je uloga Slovenije u ovom mehanizmu suradnje uvijek bila aktivna. Veću suradnju smo započeli prije nekih godinu i pol dana kada su počele prve investicije iz Kine jer prije je većim dijelom Slovenija bila ta koja je investirala u Kinu. Radilo se o iznosu od nekih 15 milijuna eura.'' – istaknuo je slovenski koordinator Stanislav Raščan.

Slovenci su zajedno s Kinezima krenuli u projekt ulaganja u prometnu infrastrukturu te su proizveli autobus na električni pogon. Radi se o posebnim autobusima koji se najčešće koriste ili će se koristiti na aerodromima. No to nije jedini visokotehnološki projekt dviju strana.

''Kineski Inspur i naš Arctur odlučili su zajedno proizvesti superračunalo koje bi se nalazilo negdje na granici između Slovenije i Italije. Pomagao bi akademijama, znastvenim institucijama ali i visokotehnološkim poduzećima. Od toga ne bi koristi imala samo Slovenija, nego i čitava regija.''

Jedan od većih projekata o kojem Slovenija razmišlja jest i željeznička pruga koja bi povezala Kopar i Ljubljanu s obzirom da je Kina već dobrano startala u izgradnji željeznica u Srbiji te Mađarskoj. Raščan je dodao kako je za Sloveniju važna suradnja u obrazovanju i kulturi s obzirom da u toj zemlji postoje dva Konfucijeva instituta, u Ljubljani i Mariboru, koji su vezani uz tamošnje Ekonomske fakultete. Budući plan, čijem se mogućem ostvarenju slovensko Tajništvo za suradnju Kine i 16 zemalja najviše veseli je svakako izravni čarter let iz Kine u ljetnoj sezoni. Podsjećamo kako Slovenija takvu vezu već ima s Japanom i to nekih devet puta godišnje.

Iako se od zemalja bivše Jugoslavije, odnosno zemalja u regiji, kao uspješan sudionik ovog mehanizma najčešće spominje Srbija, brojke zapravo upućuju na našeg drugog susjeda – Crnu Goru.

''Izgradnja autoceste koja će spojiti jug i sjever naše zemlje iznimno je zahtjevan izvedbeno, ali i financijski. Odnosno, on vrijedi jedan milijun američkih dolara te će se financirati iz povoljnog kredita u okviru ovog mehanizma suradnje. Za nas je interesantan projekt je i izgradnja dva broda koje smo naručili iz Kine koji će nam ove godine biti i isporučeni. Naš idući interes svakako je ulaganje u željeznice jer već je krenula gradnja pruge Budimpešta – Beograd te smo mi svakako zainteresirani da se taj krak produži do naše luke Bar kako bi još više ojačali našu stratešku poziciju te veze sa središnjim dijelom Europe.'' – ističe crnogorski koordinator Goran Jovetić.

Crna Gora ima dugu listu interesa jer bi, između ostalog, voljela ponuditi svoje proizvode, poput kvalitetnih vina, ali i napraviti proboj na kinesko trurističko tržište. Brojke upućuju na to da je naš južni susjed jedan od ambicioznijih sudionika ove suradnje.

''Pa ja volim reći da smo lideri. Ne znam hoće li se ostali s tim složiti jer kad ovo sve što sam vam rekao stavimo na papir i kad pogledate kakva je zapravo realna situacija - brojke su na našoj strani.'' – zaključio je Jovetić.

U sklopu susreta nacionalnih koordinatora održana je i svečanost službenog pokretanja web-stranice navedenog suradničkog mehanizma. Sve važnije informacije o zajedničkim planovima Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe svi zainteresirani možgu pronaći na www.china-ceec.org. Stranica je dostupna na kineskom i engleskom jeziku, a jednu od ključnih uloga u njezinoj izradi imao je i naš China Radio International

Izvor: croatian.cri.cn