Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Tadić: Razvoj Kine koristan za Evropu

Tadić: Razvoj Kine koristan za Evropu


Kina je jedan od najvažnijih strateških partnera EU ali i Srbije i uspon te zemlje i njeno sve veće uključivanje u regionalnu i globalnu saradnju nastavlja da fascinira svet, ocenjuje počasni predsednik DS-a Boris Tadić. Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je Kina jedan od najva

Kina je jedan od najvažnijih strateških partnera EU ali i Srbije i uspon te zemlje i njeno sve veće uključivanje u regionalnu i globalnu saradnju nastavlja da fascinira svet, ocenjuje počasni predsednik DS-a Boris Tadić.

Počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je Kina jedan od najvažnijih strateških partnera Evropske unije, ali i Srbije.

Tadić je u Pekingu, gde je učestvovao na forumu Partije evropskih socijalista i Komunističke partije Kine, podvukao značaj sporazuma o strateškom partnerstvu između Kine i EU i ukazao na polja u kojima to partnerstvo može doneti ogromne koristi za te dve zemlje, kao sto su inovacione industrije, ekološka ekonomija i nauka.

Posebno je naglasio značaj porasta saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i rekao da se nada da će snaga i potencijal ove saradnje biti potvrđeni i na samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se upravo održava u Bukureštu, saopšteno je iz DS-a.

"Kina je spremna da investira početnih 10 milijardi evra u razvoj infrastrukture u tom delu Evrope, uključujući i investiranje u najvažniji železnički koridor od Londona do Pekinga", podsetio je Tadić.

Tadić je rekao da EU podržava započete integracije Kine u svetsku ekonomiju i svetski trgovinski sistem i procese ekonomskih i socijalnih reformi, ali i poručio da Kina ne može sama da sprovede te reforme.

"Kini je potrebna pomoć Evrope, baš kao što je i Evropi potrebna pomoć Kine", poručio je Tadić.

Osvrćući se na reči predsednika Si Đinpinga koji je rekao da je kineski san da se udvostruči BDP iz 2010. godine i da kineska nacija bude više demokratična i harmonična, Tadić je istakao da bi "realizacija kineskog sna bila korisna za ceo svet".

"Razvoj kineske ekonomije bi umnogome pomogao ekonomski rast Evrope, kao njenog strateškog partnera, i izlazak iz dužničke krize", rekao je Tadić.

Poručio je i da bi posebno trebalo osnažiti partnerstvo EU i Kine u oblasti reforme globalnog upravljanja, ekološke i sajber bezbednosti, liberalizacije trgovine i održive urbanizacije.

Tema foruma bile su sveobuhvatne reforme za pravedan i održiv razvoj, a pored Tadića na skupu su govorili funkcioneri PES-a i Komunističke partije Kine, kao i predstavnici više kineskih naučnih institucija.

Izvor: rts.rs