Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Svečano otvoren Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu

Svečano otvoren Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu


Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu svečano je 13. svibnja otvoren u Studentskome centru zagrebačkoga Sveučilišta o 20. obljetniciuspostavljanja diplomatskih odnosa Narodne Republike Kine i RepublikeHrvatske, a cilj mu je promicanje kineskoga jezika i kulture tejačanje gospodarskih veza između dviju dr

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu svečano je 13. svibnja otvoren u Studentskome centru zagrebačkoga Sveučilišta o 20. obljetniciuspostavljanja diplomatskih odnosa Narodne Republike Kine i RepublikeHrvatske, a cilj mu je promicanje kineskoga jezika i kulture tejačanje gospodarskih veza između dviju državaStrateški partneri zagrebačkoga Sveučilišta u tome projektu su iŠangajski institut za međunarodnu trgovinu i Nacionalni ured zapromociju kineskoga jezika Vlade NR Kine - Hanban, Hrvatskagospodarska komora i grad Zagreb.

Rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš ukazao je na činjenicuda zagrebački Konfucijev institut, uz kulturu, jednaku pozornostpridaje i poslovnom segmentu što je slučaj s još samo četiri institutau Europi - onima u Londonu, Ateni, Kopenhagenu i Ljubljani.

Istaknuo je da su svi partneri predano radili na osnivanju Institutauvjereni u njegovu važnost jer, podsjetio je rektor na riječi velikogakineskog filozofa Konfucija po kojemu instituti i nose ime, "Planirašli godinu dana unaprijed posadi rižu, planiraš li deset godinaunaprijed posadi drvo, planiraš li stoljeće unaprijed odgajaj ljude".

Kineski veleposlanik Shen Zhifei posebice je istaknuo da se današnjasvečanost održava na dan kada su prije 20 godina uspostavljenidiplomatski odnosi između dviju zemalja rekavši da će Konfucijevinstitut biti "zlatan most u suradnji dviju zemalja".

Podsjetio je da je Hanban još 2004. pokrenuo projekt osnivanjaKonfucijevih instituta, te da je prvi otvoren u Seulu, dok ih jetrenutačno 350 u više od stotinu zemalja svijeta.

Predsjednik Šangajskog instituta za međunarodnu trgovinu Sun Haimingvjeruje da će Konfucijev institut promovirati kulturne, ali igospodarske veze između dviju zemlja.

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelen Pavičić Vukičevićpodsjetila je na dugogodišnju uspješnu suradnju Zagreba I Šangaja teizrazila spremnost zagrebačke gradske uprave da i dalje pomažepromociji kinesko-hrvatske suradnje.

Nebojša Koharović, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslovaistaknuo je da se zbog gospodarskih uspjeha širi utjecaj Kine usvijetu. Izrazio je i zadovoljstvo što će nam Konfucijev institutpribližiti čudesnu pettisućljetnu kinesku civilizaciju i zaključio Konfucijevim riječima "Nije li izuzetna sreća primiti prijatelja izdaleka".

Svečanost se održava pod visokim pokroviteljstvom hrvatskogapredsjednika Ive Josipovića, a bit će zaokružena dvosatnimkulturno-umjetničkim programom pod nazivom "Kineska rima" kojim ćekineski umjetnici zagrebačkoj publici posredovati dio bogate kineskekulture.

U službenome dijelu svečanosti uzvanici su već mogli vidjeti dvijetočke toga programa - tradicionalni kineski ples step u izvedbistudentica Šangajske kazališne akademije te nastup dvoje umjetnika izumjetničke skupine iz grada Čengdua koji su predstavili dvije vještineiz sečuanske opere - "Mijenjanje lica", uvršteno 2005. na UNESCO-vulistu nematerijalne baštine, i "Riganje vatre".

U povodu otvaranja Konfucijevog instituta na Zrinjevcu će se od 14. do18. svibnja održati i Tjedan kineske kulture gdje će svizainteresirani moći sudjelovati na besplatnim radionicama kineskekaligrafije, kineskoga slikarstva i papercuta (tehnika izrezivanjapapira), naučiti pokoju riječ kineskoga jezika, prisustvovatiprezentacijama kineskih borilačkih vještina, doživjeti svečanosttradicionalne kineske ceremonije čaja te degustirati tradicionalnukinesku hranu. Ako vremenske prilike budu nepovoljne, priredba će bitiodržana u prostorima Konfucijevog instituta.

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu počet će raditi na jesen,odnosno s početkom nove akademske godine.

Izvor: www.osijek-danas.com