Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Svečani prijem u ambasadi Kine

Svečani prijem u ambasadi Kine


Beograd -- Kineski ambasador u Beogradu Li Mančang priredio je večeras svečani prijem povodom 65. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine. Prijemu je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Beograd -- Kineski ambasador u Beogradu Li Mančang priredio je večeras svečani prijem povodom 65. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine. Prijemu je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Kina visoko ceni veliki doprinos Vlade Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem u unapređenju bilateralnih odnosa", istakao je ambasador Li, dodavši da Peking veoma ceni i nedavnu posetu premijera Vučića.

"Ta poseta je bila veoma uspešna. Naša strana visoko ceni njegov (Vučićev) lični doprinos", rekao je kineski ambasador Tanjugu.

On je podsetio da je Vučić sa kineskim premijerom Li Kećijangom u Pekingu razgovarao o dolasku Kećijanga u zvaničnu posetu Srbiji u decembru, što će, kako je ambasador naveo, biti prvi put posle 30 godina da kineski premijer poseti našu zemlju.

Najavljujući i da će tokom posete premijera Kećijanga u Srbiji biti održan i, kako je istakao, "istorijski samit" Kine i 16 zemalja iz ovog regiona, ambasador Li je konstatovao: "To je veliki posao i za Ambasadu, i za moje saradnike".

On je ocenio da će taj samit doprineti daljem jačanju saradnje Kine i 16 zemalja, a pogotovu Kine i Srbije čiji su bilateralni odnosi "danas bolji nego juče, ali sigurno slabiji nego sutra".

"Srbija je puno pomagala na putu razvoja Kine. Kina nikada to neće zaboraviti", poručio je on i dodao da će, kao ambasador, učiniti sve da odnosi Kine i Srbije budu "iz dana u dan sve bolji i bolji".

Prema njegovim rečima, bitareralni odnosi između naše dve zemlje su "sjajni i na visokom nivou", a u političkom smislu nemamo nikakvih problema.

"Ojačavamo saradnju u svim oblastima, uključujući ekonomiju, kulturu, poljoprivredu...", istakao je kineski ambasador.

Govoreći o godišnjici osnivanja Narodne Republike Kine, on je rekao da se pre 65 godina rodila nova Kina, koja je tada stala na svoje noge i postala nezavisna, samostalna, suverena i slobodna zemlja, što je "od istorijskog značaja".

Podsetivši da je pre 36 godina njegova zemlja počela da se otvara prema svetu i da sprovodi reforme, ambasador Li je ukazao da je Kina do danas postigla veliki uspeh, pri čemu je 400 miliona ljudi izašlo iz siromaštva, što je "veliki rezultat i za Kinu i za svet i za čovečanstvo".

"Mi smo postigli tako veliki uspeh zahvaljujući saradnji sa celim svetom i našim prijateljima, uključujući nama veoma prijateljsku zemlju, Srbiju", zaključio je kineski ambasador.

U dvorištu Ambasade Kine je tokom prijema bilo postavljeno sedam štandova kineskih kompanija, koje trenutno posluju u Srbiji, a ambasador Li ih je, kako je rekao, doveo kako bi što više investirale u Srbiju.

Među tim kompanijama su "Čajna gedžuba grup internešenel indžiniring", "ZTE Korporejšen", "Huavej", "Čajna internešenel voter end elektrik korp.", "Čajna roud end bridž korporejšen", "Čajna mašineri indžiniring korporejšen" i "Šandong haj-spid grup ltd". Ambasador Li je zajedno sa premijerom Vučićem simbolično presekao tortu sa motivima kineske zastave.

Prijemu je prisustvovala i predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Vlade Srbije, savetnici predsednika Srbije, kao i političari, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici kulturnog i javnog života Srbije.

Mao Cedung, vođa Komunističke partije Kine u pobedi nad Kuomintangom u kineskom građanskom ratu, proglasio je Narodnu Republiku Kinu 1. oktobra 1949. godine, po okončanju građanskog rata, kada je njegova partija preuzela vlast nad većim delom Kine, sem Tajvana.

Izvor: b92.net