Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Suvremena kineska poezija u Zagrebu

Suvremena kineska poezija u Zagrebu


U organizaciji Hrvatskog društva pisaca u Zagrebu će se održati predstavljanje suvremene kineske poezije, u četvrtak 11. prosinca u 12 sati, u vili Arko (Basaričekova 24).Domaćoj će se publici predstaviti: Yan Jingming, Yan Ann, Shang Zhen, Tian Dailin, Su Cangsang. S autorima će razgovarati Darija Žilić. Pre

U organizaciji Hrvatskog društva pisaca u Zagrebu će se održati predstavljanje suvremene kineske poezije, u četvrtak 11. prosinca u 12 sati, u vili Arko (Basaričekova 24).

Domaćoj će se publici predstaviti: Yan Jingming, Yan Ann, Shang Zhen, Tian Dailin, Su Cangsang. S autorima će razgovarati Darija Žilić. Prevoditeljica s kineskog na engleski: Jin Liuyue. Pjesme s engleskoga preveo: Dinko Telećan

Yan Jingming rođen je 1961. godine, član je tajništva Udruženja pisaca Kine, potpredsjednik Kineske akademije umjetničke proze i potpredsjednik Lu Xunova instituta Kine. Usredotočen na proučavanje i književnu kritiku suvremene kineske književnosti Yan je objavio brojne knjige kao što su Strategije književne kritike, Lu Xunova vizija kulture, Lu Xun i Chen Xiying, Monolog i dijalog i tako dalje. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je i “Druga književna nagrada Feng Mu za mlade kritičare”.

Pjesnik Yan Ann živi u Xi’anu. Knjževnim se pisanjem počeo baviti 1987., a otada je objavio pjesničke zbirke Zemlja uz bok s paucima, Vrane lebde nad Starim gradom, Grad igračaka, Doline bezglava čovjeka, Pacijenti vremena, Vodomar, Razvrstavanje kamenja i druge. Pojedine pjesme prevedene su mu na ruski, engleski, japanski, korejski. Uvršten je među „Deset najboljih kineskih pjesnika u 2008. godini“, a postao je i pjesnički laureat Formoškog prolaza. Godine 2004. dodijeljena mu je najviša kineska pjesnička nagrada – Književna nagrada Lu Xun za poeziju. Trenutačno je potpredsjednik Udruženja pisaca Shanxija, ravnatelj Pjesničkog odbora pokrajine Shanxi, glavni urednik časopisa Yanhe. Član je Udruženja pisaca Kine i Pjesničkog odbora Udruženja pisaca Kine, kao i dugogodišnji ravnatelj Kineskoga pjesničkog društva.

Shang Zhen rođen je 1960. u Yingkou, u pokrajini Liaoning. Pjesništvom se počeo baviti potkraj 1970-ih. Objavio je pjesničku zbirku pod naslovom Dim u pustinji, ne-fikcionalan roman Bijeli papir ispisan za Boga i druge knjige. Prije je radio za časopis Narodna književnost, a sada je zaposlen u Pjesničkom dnevniku.

Tian Dailin, čiji pseudonim glasi Dongxi (Istok-Zapad), rođen je 1966. godine. G. Tian je rezidencijalni pisac na Sveučilištu Guangxija za narodnosti, „Bagui stipendist“ i predsjednik Udruženja pisaca Guangxija. Njegova novela Život bez riječi osvojila je Prvu Lu Xunovu književnu nagradu za novelu. Njegov roman Žaljenja osvojio je nagradu za „romanopisca 2005.“ na Četvrtoj kineskoj medijskoj priredbi i uvršten je među „Dobre umjetničke knjige u 2005.“. G.. Tian osvojio je Desetu Zhuang Zhongwenovu nagradu koju dodjeljuje Kineska književna zaklada, a izbor iz njegovih djela preveden je na francuski, korejski, njemački, japanski, grčki i tajski jezik. Brojna su mu djela također adaptirana za televiziju i film.

Su Cangsang, esejistica, rođena je 1968. i diplomirala je na Sveučilištu Zhejiang. Danas radi u Pokrajinskom udruženju pisaca Zhejianga kao prodekanica Odjela za stvaralaštvo i istraživanje. Članica je Kineskog udruženja pisaca, članica vijeća Kineskog instituta za prozu i potpredsjednica Vijeća za prozno stvaralaštvo Pokrajinskog udruženja pisaca Zhejianga. Su Cangsang objavila je književna djela u opsegu od više od 2 milijuna riječi, a među njima su prozne zbirke kao što su Pjev ginkova lišća, Raj samotnika, Bezgranična čuda prirodne ljepote i Svi čvrsti poput stijene, kao i Beskrajno nježne oči, prvi roman o močvari Xixi.

Dobitnica je raznih nacionalnih nagrada za književnost, među kojima i „Bingxinove nagrade za prozu“ i Prve književne nagrade za očuvanje nacionalnih običaja. Mnogi njezini tekstovi uvršteni su u nacionalne prozne antologije, godišnje izbore eseja, srednjoškolsku lektiru te fakultetske prijamne ispite i udžbenike. Djelima Su Cangsang odaje se priznanje kao „zvucima prirode u prozi“, a slavni kineski pisci kao što su Mo Yan, Zhang Kangkang, Ye Wenling i Meng Fanhua za njih su pisali predgovore, prikazivali ih i predstavljali.

Izvor: mvinfo.hr