Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Sutra spajanje mosta Zemun-Borča (VIDEO)

Sutra spajanje mosta Zemun-Borča (VIDEO)


Beograd - Most Zemun-Borča preko Dunava, koji gradi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), sutra će biti spojen, najavilo je Ministarstvo saobraćaja Srbije. Kako je najavljeno, svečanosti povodom spajanja glavnog raspona mosta prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar saobra

Beograd - Most Zemun-Borča preko Dunava, koji gradi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), sutra će biti spojen, najavilo je Ministarstvo saobraćaja Srbije. Kako je najavljeno, svečanosti povodom spajanja glavnog raspona mosta prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ambasador Kine u Beogradu Džang Vanšue i predstavnici Privremene uprave Beograda Siniša Mali i Nikola Nikodijević.

Radovi na gradnji mosta dugog 1.482 metra počeli su u oktobru 2011, a rok za završetak je kraj oktobra ove godine. Most Zemun-Borča će biti drugi most, posle Pančevačkog, koji će u Beogradu povezati obale Dunava.

Most između Zemuna i Borče je prvi projekat koji Srbija prema državnom sporazumu s Kinom radi sa učešćem kineskih kompanija.

Kineska kompanija CRBC, Vlada Srbije i Grad Beograd su ugovor o projektovanju i gradnji mosta Zemun-Borča sklopili u aprilu 2010. godine, a kamen temeljac je tri meseca kasnije položen na zemunskoj strani.

Vrednost potpisanog ugovora je 170 miliona evra, od kojih se 85 odsto finansira iz kredita kineske Eksim banka, dok su preostalih 15 odsto obezbedili Republika i Grad. Kamata na kredit je tri odsto, grejs period je pet godina, a rok otplate 15 godina.

Pored mosta gradi se i 21 kilometar prilaznih puteva koji će povezati most sa zrenjaninskim i pančevačkim putem, čime će biti napravljena takozvana Severna tangenta u Beogradu. Ukupna vrednost radova je 255 miliona dolara.

Radove na pristupnim saobraćajnicama izvode srpske kompanije i na delu do zrenjaninskog puta biće završeni do kraja 2014, dok zbog problema sa eksproprijacijom kasni gradnja dela do pančevačkog puta. Očekuje se da će ti radovi biti završeni u avgustu 2015. godine.

Izvor: beta, danas.rs