Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Susret predsednika Kine sa premijerima Rumunije i Makedonije

Susret predsednika Kine sa premijerima Rumunije i Makedonije


Kineski predsednik Sji Đinping se 2. jula u Pekingu sastao sa premijerom Rumunije Viktorom Pontom i premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim, koji će u Čongćingu učestvovati na skupu lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Tokom susreta, Sji je izjavio da se Kina nada da će uložiti napore u zajedni

Kineski predsednik Sji Đinping se 2. jula u Pekingu sastao sa premijerom Rumunije Viktorom Pontom i premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim, koji će u Čongćingu učestvovati na skupu lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Tokom susreta, Sji je izjavio da se Kina nada da će uložiti napore u zajednički razvoj i ostvarenje zajedničkih interesa sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope, kao i da će dalje tražiti načine za još bolji razvoj međusobne saradnje, sa ciljem daljeg povećavanja obima saradnje Kine i Evrope.

U razgovoru sa Gruevskim, Sji Đinping je ukazao da je u kratkom roku, saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope urodila mnogim plodovima, koji zadovoljavaju kako Kinu, tako i 16 zemalja iz centralne i istočne Evrope. Dve strane mogu još bolje, koristeći prethodne rezultate, da razvijaju ekonomske odnose, i postignu značajne rezultate u međusobnoj saradnji.

Govoreći o kinesko-makedonskim odnosima, Sji Đinping je podvukao da Kina želi na osnovu principa međusobnog poštovanja i ravnopravnog tretiranja, sa Makodonijom da dalje pojača razmene na visokom nivou, i da podigne nivo saradnje.

Gruevski je izjavio da Makedonija pozdravlja kineske invsticije i želi da postane vrata kroz koja kineske kompanije ulaze u Evropu.

Tokom susreta sa predsednikom rumunske vlade Viktorom Pontom, Sji Đinping je ukazao da mehanizam za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope obezbeđuje novu platformu za saradnju Kine sa Rumunijom. Saradnja u tom vidu odlikuje se vitalnošću i privlačnošću, što je u skladu sa potrebama i zjaedničkim interesima Kine, Rumunije, ali i ostalih 15 zemalja centralne i istočne Evrope.

Ponto je izjavio da Rumunija želi da postane najbolji partner Kine u Evropi, izražavajući nadu da će Rumunija i Kina, koristeći priliku 65-togodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, koja će se obeležavati iduće godine, bilateralne odnose podići na još viši nivo.

„Rumunija želi da dalje igra pozitivnu ulogu u unapređivanju saradnje zemalja centralne i istočne Evriope sa Kinom i u razvoju evropsko-kineskih odnosa", naveo je rumunski premijer.

Izvor: serbain.cri.cn