Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Studija za prugu Beograd-Budimpešta gotova do 15. aprila (video)

„Saobraćajni institut CIP“ će do 15. aprila završiti studiju izvodljivosti za gradnju pruge Beograd-Budimpešta kroz Srbiju za brzine od 200 kilometara na sat i do decembra završiti projekte za prvu deonicu, kako bi kineski partneri mogli da počnu da izvode građevinske radove, rečno je „Tanjugu“ u CIP-u.
Studija za prugu Beograd-Budimpešta gotova do 15. aprila (video)
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

„Saobraćajni institut CIP“ će do 15. aprila završiti studiju izvodljivosti za gradnju pruge Beograd-Budimpešta kroz Srbiju za brzine od 200 kilometara na sat i do decembra završiti projekte za prvu deonicu, kako bi kineski partneri mogli da počnu da izvode građevinske radove, rečno je „Tanjugu“ u CIP-u.

Generalni direktor CIP-a Milutin Ignjatović je rekao da bi CIP za nekoliko dana trebalo da potpiše sa državom ugovor o projektovanju te pruge odnosno za deonice Beograd centar-Stara Pazova i Novi Sad-Kelebija.

- CIP je više od jednog meseca vodio pregovore sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure, na čelu sa potpredsednikom vlade i ministarkom Zoranom Mihajlović i očekujemo da će za nekoliko dana doći do potpisivanja tog ugovora – kazao je Ignjatović.

On je podsetio da će se gradnja pruge od Stare Pazove do Novog Sada realizovati sredstvima ruskog kredita, kao i da projekat za tu deonicu, takođe, radi CIP.

- CIP je već krenuo i izradu studije izvodljivosti za tu prugu i od 15. aprila moraćemo, po predviđenoj dinamici, da je predamo kineskim partnerima, a potom i da krenemo sa izradom svih projekata – rekao je Ignjatović.

On je kazao da će CIP pripremiti projekte i sve neophodne studije za jednu deonicu za decembar da bi kineska korporacija mogla da počne izgradnju.

- Posle ćemo sukcesivno raditi projekte za druge deonice i projektovanje ćemo završiti do kraja 2016. godine i predati kineskoj strani – naveo je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, CIP je već prikupio određene podatke sa trase, a nakon potpisivanja ugovora za projektovanje započeće sve istražne radnje na terenu neophodne za kvalitetnu izgradu projekta.

- Veliki broj stručnjaka će biti angažovan i daću nalog da se radi u dve smene – rekao je Ignjatović ističući da će CIP sve obaviti na vreme i u rokovima koje je vlada zacrtala.

Ignjatović je poručio da je CIP spreman da uradi sve kao što je je dogovoreno. On je juče održao sastanak sa državnom kineskom delegacijom provincije Hbej sa kojom je dogovoreno da njihovi inženjeri, od kojih će neki učestvovati u gradnji pruge Beograd-Budimpešta, dođu da se usavršavaju u CIP-u.

- Razgovarali smo o auto-putevima, mostovima, pruzi, železnici, ali najveće interesovanje je bilo za obuku odnosno da njihovi inženjeri dolaze u CIP i na naše fakultete kako bi razmenili iskustva – naveo je on.

Ignjatović je dodao da će i inženjeri CIP-a otići u Kinu da se upoznali sa novim tehnologijama.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je ranije najavilo da će Studija izvodljivosti o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta za brzine od 200 kilometara na sat biti završena do kraja juna, da će radovi početi do kraja 2015. i trajati dve godine.

Predviđena je izgradnja još jednog koloseka, pored postojećeg, tako da se dobije dvokolosečna pruga za mešoviti – putnički i teretni saobraćaj, kao i da celokupno putovanje na toj relaciji traje menje od tri sata.

Dužina pruga je 350 kilometara od čega 184 kilometara na teritoriji Srbije i 166 u Mađarskoj. Svaka država će raditi svoj projekat za svoju deonicu, kao i studiju izvodljivosti koju će predati kineskim partnerima koji će je objediniti u jednu studiju.

Izvor: gradjevinarstvo.rs