Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Studija opravdanosti Kanala u julu

Studija opravdanosti Kanala u julu


Kineski stručnajci bi do kraja jula trebalo Vladi Srbije da dostave studiju opravdanosti za Kanal Morava, za koju je prikupljena obimna dokumentacija u Srbiji. Kineska kompanija potpuno besplatno radi tu studiju i Srbija za to neće platiti ni dinar, najavio je danas vršilac dužnosti direktora Republičke agen

Kineski stručnajci bi do kraja jula trebalo Vladi Srbije da dostave studiju opravdanosti za Kanal Morava, za koju je prikupljena obimna dokumentacija u Srbiji.

Kineska kompanija potpuno besplatno radi tu studiju i Srbija za to neće platiti ni dinar, najavio je danas vršilac dužnosti direktora Republičke agencije za prostorno planiranje Dragan Dunčić.

Posle završetka studije opravdanosti, srpsko ministarstvo prostornog planiranja treba da uradi prostorni plan posebne namene za taj projekat, rekao je on i naglasio da vlada još nije odobrilo potrebnih 70 miliona dinara za izradu tog plana.

"Ako ta sredstva budu odobrena, do kraja jula će biti raspisan tender za izradu tog prostornog plana," kazao je Dunčić, na sednici odbora, na kojoj je usvojen izveštaj o radu Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja za period februar-april ove godine.

On je podsetio da su kineski stručnjaci dva puta dolazili u Srbiju, obilazili Moravu, prikupili svi potrebnu dokumentaciju i ekosondama premerili Moravu, za šta nisu trošena vanredna sredstva iz republižkog budžeta, rekao je Dunčih i dodao da bez izrade prostorno-planske dokumentacije i odgovarajućih studija nije moguće realizovati ni jednu investiciju u Srbiji.

Poslanici opozicionih stranaka su zapitali da li će Srbija da se zadužuje za taj projekat, na šta im je Dunčić odgovorio da izrada prostorne dokumentacije ne mora da znači i da će taj projekat biti i realizovan, kao i da Srbija ne mora uopšte da se zadužuje za kanal, jer država može da ugovori da to bude urađeno kroz koncesiju.

On je ukazao da je za izradu kompletne dokumentacije za tako veliki projekat nekad potrebno i nekoliko godina i napomenuo da bez obzira da li će se kanal graditi ili ne, Srbija svakako mora da ima regionalni plan južne i zapadne Morave, kako bi se jedan deo šljunka i peska sa tog područja, usklađivanjem planova, iskoristio za izgradnju autoputa Pojate-Preljina.

Dunčić je istakao i da su u proceduri kod resornog ministarstva trenutno 33 prostorna plana, od kojih četiri regionalna i 29 prostornih planova posebne namene i dodao da se radi i na izradi prostornih planova za akumulacije i vodosnabdevanje u Srbiji.

Zbog velikog interesovanja članova odbora za pripreme vezane za Kanal Morava, dogovoreno je da se održi posebna sednica tog odbora posvećena samo tom projektu.

Izvor:b92.net