Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

STJEPAN MESIĆ U PEKINGU: ''Vrijeme čekanja je prošlo, potrebna je realizacija projekata''

STJEPAN MESIĆ U PEKINGU: ''Vrijeme čekanja je prošlo, potrebna je realizacija projekata''


Stjepan Mesić od srijede boravi u posjetu Kini. Bivši hrvatski predsjednik prisustvovao je i održao govor na svečanom otvaranju Svjetskog multilateralnog dijaloga o suvremenom svijetu koji je 7. studenog započeo u glavnom gradu Kine. Navedenu konferenciju organizirao je kineski Centar za moderne studije zajedno

Stjepan Mesić od srijede boravi u posjetu Kini. Bivši hrvatski predsjednik prisustvovao je i održao govor na svečanom otvaranju Svjetskog multilateralnog dijaloga o suvremenom svijetu koji je 7. studenog započeo u glavnom gradu Kine. Navedenu konferenciju organizirao je kineski Centar za moderne studije zajedno s kineskim Fondom za miran razvoj, a suorganizator je Odbor kineskog energetskog fonda. Na konferenciji, čija je tema Razvojni trendovi Kine i svijeta u idućih deset godina, sudjelovalo je više od 120 političara, raznih stručnjaka, izaslanika iz više od 30 zemalja i regija kao i stalni predstavnici nekih međunarodnih organizacija.

Mesić je prilikom svog intervjua za Hrvatsku redakciju China Radio Internationala istaknuo kako ovo stoljeće možemo nazvati ''stoljećem Kine'' obzirom na njezin brz razvoj i prisustvo u čitavom svijetu. Prisustvo Kine najvidljivije je na tržištima u Aziji i Africi, a bivši hrvatski predsjednik smatra kako u ovom stoljeću Kina mora tražiti i svoje interese u Europi pri čemu bi Hrvatska postala ulazna točka. Po Mesićevu mišljenju Hrvatska, kao nova zemlja koja je ispunila uvjete pristupanja ovom elitnom gospodarsko-političkom klubu, može imati dvostruku ulogu. S jedne strane može biti dobar most koji će povezati Kinu i EU, a s druge biti od pomoći susjednim zemljama u regiji koje nisu članice.

O suradnji Hrvatske i Kine govori se više godina, ali nikako da se s riječi prebaci i na djela. Mesić je istaknuo da postoji suglasnost i politička volja na obje strane te da je vrijeme da vlast mobilizira kineski kapital koji je prisutan u cijelom svijetu te da napokon dođe i do Hrvatske. Zanimljivo je kako se uvijek, kada je riječ o suradnji hrvatskih i kineskih poduzetnika spominju problemi s pravnim odredbama koje su navodno već više puta odbile kineske investicije. Bivši hrvatski predsjednik je s druge strane izjavio kako postoje zakonske regulative koje vrlo lako omogućavaju suradnju, ali da je problem u nedostatku agresivnosti gospodarskih subjekata koja bi dovela do realizacije.

- ''Hrvatska sada mora ponuditi Kini ulazak kapitala u EU.'' – istaknuo je Mesić dodavši kako se, kada je riječ o rješavanju problema koji koče realizaciju može pozvati na uspješne primjere drugih zemalja, konkretno Slovačke koja je nakon raspada Čehoslovačke našla načina da privuče inozemna ulaganja.

- ''Ljudi se prije suradnje moraju dobro upoznati jer ako se dobro upoznaju mogu dobro i surađivati. Ali moram reći da je vrijeme upoznavanja iza nas, politički nemamo problema i sada je vrijeme za realizaciju mogućih suradnji.'' – dodao je bivši hrvatski predsjednik.

S Mesićem u Kini zajedno borave i neki poduzetnici, a kada je bilo riječi o njegovoj pratnji bivši predsjednik bio je poprilično tajnovit.

- ''Kada god sam išao u posjete diljem svijeta sa mnom su išli poslovni ljudi. Međutim jedan dio njih je uspio u realizaciji, a drugi je čekao. Ali sada je nastupilo vrijeme u kojem nema čekanja.'' -

Iako Mesić nije otkrio o kojim se to poduzetnicima ili tvrtkama radi, zna se samo da oni pripadaju različitim sektorima te se ovdje nalaze da bi predstavili sebe i partnerske kompanije.

Prilikom svog boravka u Pekingu Stjepan Mesić obišao je i nekoliko tvrtki i udruga prilikom čega je razgovarao o mogućoj suradnji dviju strana. Između ostalog posjetio je Udrugu kineskih građevinara koja bi, prema njegovom mišljenju, mogla imati velikog interesa u Hrvatskoj i regiji. Od velike važnosti bio je i posjet Poljoprivrednom fakultetu u Pekingu kojeg pohađa 20 tisuća studenata prilikom čega su obje strane izrazile interes za suradnju.

Treba uzeti u obzir da je kinesko tržište hrvatskim poduzetnicima novina, a da je s druge strane hrvatsko tržište premalo za Kinu.

- ''Ako se u obzir uzmu zemlje koje okružuju Hrvatsku onda ipak imamo veliko tržište od preko 100 milijuna ljudi. To onda mogu biti vrata za ozbiljnu kinesku industriju i ulaz na veliko europsko tržište.'' -

Mesić nije krio kako turistička razmjena koja je dosad ostvarena, po njegovu mišljenju, nije zadovoljavajuća te da agresivnijim nastupom treba privući sve veći broj kineskih turista, ali ostvariti i druge vrste razmjena na tom polju.

- ''Bilo bi dobro da se poveća i broj hrvatskih turista prema Kini. Po tom pitanju moramo zajedno raditi. Kako je hrvatska turistička industrija visokog standarda kineski turistički djelatnici mogu dolaziti k nama kako bi se upoznali s europskim načinom.'' – istaknuo je bivši hrvatski predsjednik.

Kada je riječ o razmjenama dviju zemalja uvijek se spominju vizni režim kao i izravni let koji nikako da se uspostavi između Zagreba i jednog od većih kineskih gradova.. Mesić nije krio da je bio zagovornik kineskog izvođača radova kada je riječ o projektu Zračne luke Pleso jer bi time Hrvatska postala centar za prekoocenske letovi gdje bi se slijevale rijeke putnika i robe. No, do realizacije toga na kraju nije došlo. Istaknuo je kako se zalaže za ublaživanje viznog režima, ali i otvaranja većeg broja konzularnih predstavništava u najvećim kineskim gradovima obzirom da se radi o velikom tržištu i zemlji.

Nakon Pekinga, bivši hrvatski predsjednik zaputio se, slično kao i Vesna Pusić, prema Šangaju. Tamo će sudjelovati na novom forumu koji će zapravo biti nastavak ovog održanog u Pekingu. Na njemu će biti riječi o odnosima Kine i zemalja Jugoistočne Europe. Mesić bi se tamo, između ostalog, trebao susresti i sa šangajskim gradonačelnikom te mnogim poduzetnicima, a naglasak bi trebao biti na brodogradnji te ulaganju u pomorski promet i trgovinu.

Izvor: serbian.cri.cn