Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Stjepan Mesić: Da bismo mogli surađivati Kinom, moramo surađivati između sebe

Stjepan Mesić: Da bismo mogli surađivati Kinom, moramo surađivati između sebe


U kineskom gradu Ningbou, počevši od ponedjeljka 8. lipnja, održava se petodnevni prvi Expo investicije i trgovine Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe (CEEC).  

U kineskom gradu Ningbou, počevši od ponedjeljka 8. lipnja, održava se petodnevni prvi Expo investicije i trgovine Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe (CEEC).

 

Stjepan Mesić: Da bismo mogli surađivati Kinom, moramo surađivati između sebe

 

Glavne teme Expo-a ove godine su "jačanje otvaranja i suradnje, zajednička izgradnja inicijative 'Jednog pojasa i jednog puta' te promoviranje zajedničkog razvoja Kine i zemalja srednjoistočne Europe". Expo donosi ukupno 18 aktivnosti vezanih uz investiciju, trgovinu, izložbe, forume i kulturnu razmjenu. Predstavnici iz područja politike, gospodarstva i poduzetništva iz 16 zemalja srednjoistočne Europe sudjeluje na Expo-u. Hrvatska je, uz Poljsku, ove godine počasni gost organiziranog događaja, a bivši predsjednik RH, Stjepan Mesić, prisustvuje na Expo-u i predvodi aktivnosti Hrvatske.

Ovaj Expo značajan je i po tome što je prvi kompleksni Expo čija tema su investicije i trgovina između Kine i srednjoistočne Europe. Više od 200 tvrtki iz više od 30 kineskih gradova ovih dana održava razgovore s potencijalnim europskim partnerima te očekuje potpisivanje ugovora za niz projekata. Kako i sam Mesić navodi, Expo ima veliki značaj jer on predstavlja novu stpenicu u suradnji između Kine i jugoistočne Europe:

-"I za nas i za zemlje jugoistoka Europe to ima veliki značaj. Veliki značaj zato što je Kina premalo bila prisutna na našem prostoru. A, sada Kina ima interes doći u Europu, zato je važna i ova manifestacija, tako sam i ja prisutan, da pojačamo gospodarsku suradnju."

 

 petodnevni prvi Expo investicije i trgovine Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe

 

Pod okriljem filozofije "Jedan pojas, jedan put", cilj ovog Expo-a je uspostava platforme za suradnju u trgovini i kulturnoj razmjeni između Kine i zemalja srednjoistočne Europe.

Srednjoistok Europe važan je dio inicijative "Jedan pojas, jedan put", a time i važno odredište investicijske trgovine Kine u novoj situaciji. Mesić smatra kako upravo "Jedan pojas, jedan put" može donijeti korist gospodarskom razvoju jugoistočne Europe, a istovremeno, Hrvatska ima potpuno povjerenje u sposobnosti Kine:

-"Mislim da je to dobra strategija. Dobra je stoga što koristi imaju sve strane koje sudjeluju u ovom projektu, računajući i Kinu. Ja sam danas, ali i prije nekoliko dana vidio jedan veliki most i išao preko njega 45 kilometara. Zemlja koja može napraviti takav most potrebna je u Europi."

Osim "Izložbe specifičnih proizvoda srednjoistočne Europe", na kojoj sudjeluje 16 zemalja, na Expo-u se održava i niz gospodarskih aktivnosti, kao što su Seminar investicija i suradnje između Kine i srednjoistočne Europe te Promocija industrijskog parka za bilateralnu investiciju i suradnju. Tvrtke iz Kine i srednjoistočne Europe zajedno će stvoriti niz gospodarskih prilika, a i Hrvatska je donijela svoje projekte:

-"Ovdje ima nekoliko strateških projekata, koje mora i želi predložiti kineskim investitorima. To su investicije u infrastrukturi, to su investicije u energetici i investicije u proizvodnji. Mislim da će Kinezi imati interes za sve, a posebno u elektroprivredi."

Kao jedan od dva počasna gosta na prvom Expo-u, Hrvatska privlači veliku pozornost sudionika, a 10. lipnja proglašen je "Danom Hrvatske". Ovom prigodom Hrvatska će promovirati svoj turizam i za nju specifične proizvode. Kako i sam Mesić smatra, postavljanje Hrvatske kao počasnog gosta, donijelo joj je više prilika i samopouzdanja u nastupu:

-"Milslim da će ova poruka biti poruka da Kina želi s nama surađivati. A, Kina je velika sila, Kina je velika zemlja, Kina je jedan veliki, veliki potencijal."

Prvi Expo investicije i trgovine Kine i zemalja Istočne i Srednje Europe dio je beogradskog programa o suradnji između Kine i srednjoistočne Europe kojeg su krajem prošle godine dogovorili i najavili kineski premijer Li Keqiang i čelnici 16 relevantnih zemalja. Od uspostave mehanizma suradnje "16+1" između Kine i zemalja srednjoistočne Europe 2012. postignuto je niz bogatih rezultata. Kako je Mesić naglasio, suradnja na ovoj platformi neprekidno se povećava za međusobnu korist, a mehanizam istovremeno donosi korist u suradnji i razvoju cijele regije:

-"Politički dobro surađujemo, a onda bi bilo dobro da i gospodarski dobro surađujemo u ovom djelu Europe, da između sebe moramo surađivati. Jer da bismo mogli surađivati s Kinom, mi se moramo između sebe dobro organizirati. I zato je važno da mi budemo organizirani i da možemo prihvatiti Kinu."

Izvor: croatian.cri.cn