Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Šta sadrže potpisani sporazumi

Šta sadrže potpisani sporazumi


Kao domaćin Trećeg samita 16+1, Srbija će na svoj konto ubeležiti i značajan ekonomski, a ne samo politički rezultat.Srbija i Kina uskoro će osnovati mešovitu radnu grupu, čiji će zadatak biti da utvrdi mogućnosti izgradnje srpsko-kineskih industrijskih zona i njihove moguće industrijske sektore, rečeno je

Kao domaćin Trećeg samita 16+1, Srbija će na svoj konto ubeležiti i značajan ekonomski, a ne samo politički rezultat.Srbija i Kina uskoro će osnovati mešovitu radnu grupu, čiji će zadatak biti da utvrdi mogućnosti izgradnje srpsko-kineskih industrijskih zona i njihove moguće industrijske sektore, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Srpska strana pripremiće predloge u skladu sa regionalnim potencijalima i prioritetima Srbije.

Osnivanje radne grupe predviđeno je Memorandumom o razumevanju između Kine i Srbije o pripremi studije opravdanosti za izgradnju srpsko-kineskih industrijskih zona, što je samo jedan od 14 sporazuma i memoranduma koji predviđaju značajne investicije i saradnju dveju država u različitim oblastima, a koji su dve zemlje potpisale poslednjeg dana Trećeg samita 16+1 u Beogradu.

Time su potvrđene procene da će Srbija kao domaćin tog sastanka ubeležiti na svoj konto i značajan ekonomski, a ne samo politički rezultat.

Kina je, naime, tom prilikom Srbiji donirala 35 miliona juana ili 4,5 miliona evra i ta sredstva će, prema najavama, biti upotrebljena za plaćanje kamata koje država duguje po osnovu kredita.

Najavljeno je da će Kina osnovati i novi investicioni fond u ukupnom iznosu od tri milijarde dolara, za koji će moći da konkurišu zemlje CEE, a sredstva će moći da se koriste kroz javno-privatno partnerstvo i lizing aranžmane.

Tome, kako je rečeno, treba dodati da je od prethodne kreditne linije u iznosu od 10 milijardi preostalo 1,7 milijardi dolara. Zemlje CEE moći će da koriste taj iznos, s tim što će Kina pokušati da spusti troškove tih zajmova.

Kako se moglo čuti na marginama samita, Kinezi planiraju da izgrade savremenu industrijsku zonu u Stublenici kod Uba, površine 112 hektara i dve kineske kompanije žele tu da naprave fabrike za proizvodnju filtera i transformatora.

Na Samitu je iskazana zainteresovanost Kine i za izgradnju nove luke na Dunavu, kod Pupinovog mosta, a najavljeno je i da će početkom sledeće godine biti otvorene ponude kineskih kompanija za koncesionu gradnju dve deonice Koridora 11, od Beograda do Obrenovca i od Preljine do Požege.

Prema saznanjima Tanjuga, kineske kompanije poslale su 18 pisama o zainteresovanosti za privatizaciju 11 srpskih preduzeća, među kojima su i IMT, IMR, PIK Zemun, Resavica, ali i tri banje – Niška, Ribarska i Sokobanja.

Ipak, jedan od najznačajnijih dogovorenih poslova jeste gradnja pruge Beograd–Budimpešta. U projekat će se, kako je najavljeno, kasnije uključiti Makedonija i Grčka, a pruga bi trebalo da bude izgrađena za dve i po godine.

U deo pruge kroz Srbiju treba uložiti između 350 i 400 miliona evra i tek će biti doneta odluka o načinu finansiranja, a jedna od mogućnosti jeste da se uloži novac iz privatizacionih prihoda.

Srbija će, posle više od 25 godina, u 2015. početi da gradi novu termoelektranu Kostolac B3, zahvaljujući ugovoru potpisanom s kineskim partnerima, a predviđeno je i proširenje kapaciteta površinskog kopa Drmno za proizvodnju 12 miliona tona uglja godišnje.

Sa kineskom Eksim bankom postignut je sporazum o kreditu za izgradnju termoelektrane Kostolac B3 sa fiksnom kamatom od 2,5 odsto tokom celog perioda otplate kredita, uz sedam godina grejs perioda i ukupno 25 godina otplate kredita.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisalo je sa kineskom kompanijom „Sinohidro” memorandum o saradnji na završetku projekta dela obilaznice oko Beograda do Vinče.

Potpisan je i Sporazum o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i Kine, a prvi korak mogao bi da bude „kod šer”, odnosno uspostavljanje zajedničkih letova „Er Srbije” i „Er Čajne” ka Pekingu i Šangaju.

Grad Beograd i Eksim banka Kine potpisali su Memorandum o razumevanju o finansiranju prioritetnih infrastrukturnih projekata koje će grad Beograd realizovati u narednom periodu.

Vlade Srbije i Kine potpisale su Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji, zatim Sporazum o saradnji Narodne banke Srbije i Kineske razvojne banke, koja želi da finansira razne projekte u Srbiji. Potpisan je i Memorandum o razumevanju o sveobuhvatnoj finansijskoj saradnji Vlade Srbije i Kineske razvojne banke.

Memorandum o razumevanju o finansiranju projekata potpisali su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Eksim banke Kine, dok je Memorandum o razumevanju i partnerskoj saradnji potpisan između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kineske korporacije ZTI, koja će doći na srpsko tržište.

Ministarstvo poljoprivrede i ambasada Kine su potpisali Protokol o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog jagnjećeg mesa iz Srbije u Kinu i tri srpska proizvođača već su spremna za izvoz na to veliko tržište.

Potpisan je Memorandum o razumevanju između MUP-a Srbije i kompanije „Huavej” o saradnji u oblasti sistema, kao i Sporazum o međusobnom osnivanju kulturnih centara između Srbije i Kine.

U cilju podrške srpskom visokom školstvu i uspostavljanju istraživačko-razvojnih centara u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, kompanija „Huavej” je Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu donirala Laboratoriju informaciono-komunikacionih tehnologija, baziranu na najmodernijim 4G tehnologijama.

Izvor: politika.rs