Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Šta je sve dogovorio Tasovac prilikom posete Kini


Nova dinamika strateških odnosa Srbije i Kine i nove perspektive razvoja kulturne saradnje dve zemlje, bilans su razgovora ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca u Pekingu i Šangaju, koji je prošle nedelje predvodio delegaciju Ministarstva u prvoj zvaničnoj poseti Kini.

Nova dinamika strateških odnosa Srbije i Kine i nove perspektive razvoja kulturne saradnje dve zemlje, bilans su razgovora ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca u Pekingu i Šangaju, koji je prošle nedelje predvodio delegaciju Ministarstva u prvoj zvaničnoj poseti Kini.

Sa kineskim ministrom kulture Caj Vuom kao priroritet je označeno direktno povezivanje institucija kulture dve zemlje i dogovoreno da ono u decembru započne posetom kineskih stručnjaka iz Muzeja Zabranjenog grada u Pekingu, koji će u Narodnom muzeju raditi na restauraciji dela kineske umetnosti i organizovati radionice za kolege iz Beograda.

Saradnja dva muzeja biće na vrhuncu 2016. i 2017.godine, kada će u Beogradu i Pekingu biti organizovane reprezentativne izložbe vrhunskih umetničkih dela kineske civilizacije i srpske kulture, dok će Srbija i Kina u međuvremenu potpisati i bilateralni sporazum o sprečavanju ilegalne trgovine umetničkim predmetima.

Srbija će u septembru 2015.godine biti počasni gost na Sajmu knjiga u Pekingu, što predstavlja izuzetnu priliku da se srpska književnost približi kineskim čitaocima i izdavačima, ali i da se predstavi kao važan partner u okviru formata Centralne i Istočne Evrope i Kine (16+1).

Kulturna saradnja dve zemlje biće osnažena otvaranjem Kulturnog centra Kine u Beogradu i osnivanjem Kulturnog centra Srbije u Kini, uz podršku kineske strane.

Ministar Tasovac i članovi delegacije Ministarstva kulture i informisanja razgovarali su u Šangaju sa zamenicom gradonačelnika Vang Tie Hui i direktorima gradskih institucija kulture o modalitetima saradnje u oblastima kinematografije, muzike i kulturnog nasleđa.

Dogovoreno je da Srbija u junu 2015.godine bude počasni gost na prestižnom Šangajskom filmskom festivalu, gde će biti organizovana smotra savremene srpske kinematografije, kako bi se predstavila kineskoj publici, ali i dinamičnom kineskom tržištu.

I Šangajska filharmonija je izrazila interesovanje za uspostavljanje dugoročne saradnje sa Beogradskom filharmonijom, ne samo zato što je njen šef dirigent već pet godina maestro iz Kine Muhai Tang, već i zbog koncertnog ciklusa proslave novih godina, uključujuči i Kinesku novu godinu.

S obzirom na to da je Beogradska filharmonija prva institucija u regionu koja je, koncertom za Kinesku novu godinu, približila tradiciju Kine građanima Srbije, u narednom period može se očekivati koncert Šangajskog simfonijskog orkestra povodom Srpske nove godine.

Važan rezultat posete Kini je i dogovor da stručnjaci Šangajskog muzeja, koji baštini više od milion eksponata i spada u vodeće muzeje sveta, pomognu transformaciju Narodnog muzeja u Beogradu u moderan muzej po svetskim standardima, pre svega u načinu interpretacije kulturnog nasleđa, ali i sistemu uprave samog muzeja.

Izvor: b92.net