Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Srpsko drvo u Japanu i Kini

Srpsko drvo u Japanu i Kini


Drvna industrija Srbije ove godine očekuje spoljnotrgovinski suficit 10 odsto veći od prošlogodišnjeg koji je iznosio 115 miliona dolara. Za prva tri meseca ove godine domaća drvna industrija je u spoljnotrgovinskoj razmjeni napravila suficit od 53 miliona dolara što daje nadu da će ona za više od 10 odsto p

Drvna industrija Srbije ove godine očekuje spoljnotrgovinski suficit 10 odsto veći od prošlogodišnjeg koji je iznosio 115 miliona dolara.

Za prva tri meseca ove godine domaća drvna industrija je u spoljnotrgovinskoj razmjeni napravila suficit od 53 miliona dolara što daje nadu da će ona za više od 10 odsto premašiti prošlogodišnji suficit, rekao je sekretar Udruženja za šumarstvo i industrije za preradu drveta, celuloze i papira Srbije Vladimir Burda.

On tu procjenu zasniva na rastu izvoza u Rusiju i podsjeća na ugovor o slobodnoj trgovini Srbije s Carinskom unijom Rusije, Bjelorusije i Kazakstana.

Na to tržište se iz mjeseca u mesec izvozi sve više, rekao je Burda i istakao da se drvna industrija Srbije trudi da maksimalno iskoristi taj sporazum koji povećava konkurentnost srpskih proizvodjača namještaja za 15 do 20 odsto u odnosu na druge.
Po njegovim rečima, jedini način da se ozbiljno poveća prodaja u Rusiji je otvaranje tamošnjeg logističko-distributivnog centra za potrebe srpske privrede, što je najavljivala Vlada Srbije.
Burda je podsjetio da je polovinu prošlogodišnjeg izvoza drvne industrije, koji je iznosio oko 400 miliona dolara, činila roba iz primarne prerada drveta, dok je ostatak bio namještaj.

Rezanu gradju izvozimo u zemlje EU – Italiju, Francusku, Nemačku i Izrael, a nova tržišta su nam Kina i Japan“, rekao je on i dodao da se rezana građa koja nedostaje domaćem tržištu, poput čamovine i hrasta, uvozi iz bivših jugoslovenskih republika i Austrije.
Burda je istakao da se iz godine u godinu smanjuju broj preduzeća i broj zaposlenih u drvnoj industriji Srbije. Sada u toj grani radi 21.000 zaposlenih, od čega 13.000 u proizvodnji nameštaja. Srbija ima 650 proizvodjača namještaja, uglavnom mikro i malih preduzeća, a najveće je Simpo, sa 4.500 ljudi.

Izvor: Beta/Capital.ba