Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Srpski privrednici na jesen stižu u Kinu

Srpski privrednici na jesen stižu u Kinu


Posle nastupa u Rusiji i Velikoj Britaniji, Privredna komora Srbije početkom ove godine organizovala je odlazak srpskih privrednika u Indiju, a očekuju se posete Francuskoj i Kini.

Posle nastupa u Rusiji i Velikoj Britaniji, Privredna komora Srbije početkom ove godine organizovala je odlazak srpskih privrednika u Indiju, a očekuju se posete Francuskoj i Kini.

Nakon velike investicione konferencije prošle godine u Moskvi, Privredna komora Srbije nastavila je krajem januara aktivnosti na promociji srpskih potencijala u Nju Delhiju, Ahmadabadu, Bangaloreu i Mumbaiju, a za početak jeseni najavljena je i poseta Kini, saopštila je Privredna komora Srbije.

Poseta delegacije Privredne komore Srbije Indiji važan je korak u nastojanjima da Srbija postane vidljivija na ekonomskoj mapi sveta", rekao je predsednik PKS Željko Sertić na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati postignuti u Indiji.

Podsećajući na prijateljstvo iz doba pokreta nesvrstanih, Narinder Čauhan, ambasadorka Indije u Beogradu, ukazala je na potrebu da se saradnja „obnovi u modernim uslovima". Ambasadorka Čauhan predstavila je svoju zemlju kao svetsku demokratiju, koja je propustila industrijalizaciju zbog kolonijalizma, ali zato sada zauzima visoko mesto u svetu po dostignućima u informaciono-komunikacionim tehnologijama. „Indijski IT sektor prošle godine ostvario je izvoz od 80 milijardi dolara", rekla je ambasadorka i podsetila da se u srpskom gradu Inđiji već realizuje IT park kao investicija kompanije iz Bangalorea.

„Uskoro će zasedati mešoviti komitet, rekla je Čauhan i podsetila da se u aprilu očekuje formiranje mešovitog komiteta u oblasti poljoprivrede, a pregovara se o sporazumima u oblasti ajurvedske medicine i informacionio-komunikacionih tehnologija, dok na bazi sporazuma u oblasti neuke i tehnologije u Srbiju stiže pet indijskih vrhunskih naučnika iz pet različitih oblasti.

Predstavnici Privredne komore Srbije u Nju Delhiju su razgovarali sa indijskim ministrom energetike i telekomunikacija, koji će predvoditi delegaciju svoje zemlje tokom predstojeće posete Srbiji, kao i sa predstavnicima privatnog i javnog sektora.

Delegacija PKS posetila je indijsku fabriku upravljačkih sistema „Sona Kojo" i razgovarala sa zainteresovanima za ulaganje u više oblasti u Srbiji, a posebno u oblasti automobilske industrije, mašinske industrije, irigacione mehanizacije.

Treba istaći i da je privredna delegacija Privredne komore Srbije, koja je u radnoj poseti Indiji boravila od 24. do 30. januara, predstavila je više od sto srpskih projekata, vrednih bezmalo sedam milijardi evra.

„Radi se o bazi podataka koju smo uradili zajedno sa ekonomskim ministarstvima Vlade Srbije", rekao je predsednik PKS Željko Sertić i naglasio da su u pitanju izabrani projekti privatnih kompanija i javnih preduzeća, projekti lokalnih samouprava kao što su izgradnja slobodnih zona, obnova devastiranih objekata ili izgradnja novih, a tu su i sva preduzeća u restrukturiranju.

Među projektima ministarstava najviše je onih iz oblasti energetike, a Željko Sertić je posebno istakao važnost inovativnog sektora, koji je u Srbiji jak ali ne može adekvatno da se razvija bez jake industrije i investicija.

Savetnik predsednika PKS za međunarodnu saradnju Zoran Bojović rekao je da su kompanije iz Indije razmatrale mogućnosti otvaranja proizvodnih pogona u Srbiji , a „Mahindra" i „Tata" posebno su zainteresovane za prozvodnju traktora u Srbiji.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić najavio je nastavak aktivnosti na predstavljanju investicionih potencijala Srbije učešćem na konferencijama u Londonu u martu ove godine, početkom leta u Francuskoj i na jesen u Kini.

Kada je saradnja PKS sa Kinom u pitanju, valja pomenuti da je ova asocijacija poslednjih meseci dosta učinila na njenom razvoju. Na samom kraju prošle godine u Beogradu su boravili predstavnici Asocijacije međunarodnih izvođača radova Kine (CHINCA) da kao partnere angažuju više srpskih kompanija na poslovima izgradnje i modernizacije infrastrukture u Srbiji.

„Srpske firme nisu velike kao kineske, ali po svojim referencama ne zaostaju za svetskim kompanijama. Imamo dobre inženjere i radnike, naše kompanije mogu da budu vaši pouzdani partneri na koje možete da se oslonite. Samo izbalansiran odnos omogućava dobru i dugoročnu saradnju", istakli su tom prilikom predstavnici PKS.

Oko 800 članica Asocijacije međunarodnih izvođača radova Kine ugovaraju i realizuju građevinske i druge projekte u oblasti hidrogradnje, energetike, saobraćajne infrastrukture, petrohemijskih postrojenja, zaštite životne sredine, stanogradnje i to u više od 180 zemalja i regiona sveta.

Naglašeno je da kompanija "China Road and Bridge Corporation", koaj je članica Asocijacije međunarodnih izvođača radova Kine, uspešno privodi kraju izgradnju mosta Zemun – Borča, dok je "Sinohidro" korporacija registrovala svoje predstavništvo u Srbiji, što je prvi korak ka realizaciji poslovne saradnje. Kompanija "China Machinery Engeneering Corporation" u Kostolcu je ušla u novu fazu saradnje, kojom je predviđena izgradnja novog bloka B3 i proširenje kapaciteta Površinskog kopa „Drmno", a kineske kompanije učestvuju I u drugim velikim poslovnim poduhvatima u Srbiji.

Primeri uspešne saradnje su najbolji način da se podstaknu druge kineske kompanije da slede primer i dođu na srpsko tržište. Dobri ekonomski odnosi Srbije i Kine bazirani su na dobrim političkim vezama, a Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture olakšava, u velikoj meri, izvođenje velikih infrastrukturnih projekata, ističu u Privrednoj komori Srbije.

Tokom nedavne posete kineskih privrednika Beogradu, posebno je istaknut samit premijera Kine i centralne i istočne Evrope, koji je 26.novembra održan u Bukureštu. Srbija je dobila značajno mesto i u okviru mehanizma saradnje Kine sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope, što potvrđuje dogovor premijera Kine, Srbije i Mađarske o modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta, ističu u Privrednoj komori Srbije.

U Srbiji ima dosta infrastrukturnih projekata koje treba realizovati i postoji volja za to. Cilj naše posete Srbiji je i podrška realizaciji dogovora iz Bukurešta, rekao je predsednik CHINCA Dijao Čunhe (Diao Chunche).

Železnica, putna infrastruktura, energetika, stanogradnja, kako je naveo, jesu sektori gde se mogu očekivati značajni poslovi u Srbiji. On u PKS vidi značajnog partnera koji može da predloži projekte i preporuči najbolje srpske kompanije kao partnere kineskim firmama. Zato je pozvao predstavnike PKS da, sa delegacijom privrednika, učestvuju na velikom Samitu investicija i infrastrukture koji će biti održan u Makau u maju ove godine.

Potpredsednik PKS Mihailo Vesović predložio je potpisivanje zajedničkog protokola kojim bi se definisali pravci saradnje kao i da se formira zajedničko telo i oficiri za vezu dve asocijacije koji bi održavali kontakt i kontinuiranu saradnju. Milanka Stojaković, savetnik u Odboru PKS za ekonomske odnose sa inostranstvom biće zvaničnik za vezu ispred PKS.

Asocijacije međunarodnih izvođača radova Kine osnovana je 1988. godine i od tada aktivno promoviše kineske investicije u inostranstvu i učešće kineskih kompanija u međunarodnim projektima. Članice asocijacije su velike kineske državne kompanije koje imaju licencu da izvode velike infrastrukturne projekte van Kine.

Predstavnici CHINCA prvi put su posetili PKS pre dve godine i njihovo interesovanje za ovaj deo Evrope, posebno posle Samita u Bukureštu, sve je veće. Asocijacija organizuje učešća na sajmovima i konferencijama u zemlji i inostranstvu, uspostavlja kontakt sa drugim međunarodnim organizacijama, koordinira aktivnosti i promoviše nastup svojih članica na inostranim tržištima.

Izvor: serbian.cri.cn