Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Srbobran: Kinezi na bačkom placu

Srbobran: Kinezi na bačkom placu


Vlada vojvodine preporučila Srbobran za gradnju fabrike nameštaja. Potencijalnim kineskim investitorima predočene su mogućnosti radne zone na 200 hektara.

Vlada vojvodine preporučila Srbobran za gradnju fabrike nameštaja. Potencijalnim kineskim investitorima predočene su mogućnosti radne zone na 200 hektara.

SRBOBRAN - U poseti Srbobranu u dva navrata boravili su predstavnici kineske privredne komore i asocijacije industrijalaca, koja namerava da u Srbiji otvori fabriku nameštaja. Kao pogodnu lokaciju za takav pogon, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin preporučio je industrijsku zonu u Srbobranu.

Opštinski čelnici u Srbobranu najpre su ovog meseca ugostili Reagona Džoua, predstavnika multinacionalne kompanije za proizvodnju nameštaja „Belmaks centar“, a nekoliko dana kasnije i delegaciju industrijalaca, predvođenu Zuohong Dingom, predsednikom Privredne komore i Asocijacije proizvođača nameštaja Kine.

Potencijalnim kineskim investitorima predočene su mogućnosti radne zone na 200 hektara na putu prema Feketiću.

- Otvaranje svakog novog radnog mesta je veliki kapital, pogotovo za malu opštinu poput Srbobrana. Nadamo se da će resursi koje nudi opština Srbobran opredeliti kineskog investitora da otvori fabriku u našoj sredini - rekao je predsednik opštine Zoran Mladenović, koji je sa predstavnicima javnih preduzeća i funkcionerima lokalne samouprave primio kineske privrednike, a sastanku su prisustvovali i pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu Željko Dvožak i direktor Regionalne razvojne agencije „Bačka“ u Novom Sadu Srđan Vezmar.

DUDOVAČA ZA SARADNjU Članovi kineske delegacije posetili su u Srbobranu pravoslavni hram, gde su se upoznali sa istorijom mesta, a potom su sa domaćinima boravili u lovu. Predsednik opštine Zoran Mladenović poklonio je gostima u znak dobrodošlice i početka saradnje sliku, ulje na platnu, kao i litar domaće rakije dudovače.

- Kroz dve sjajne prezentacije u Beogradu privrednicima iz Kine predstavili smo potencijale Vojvodine i opštine Srbobran. Reč je o velikim investitorima, najvećim proizvođačima nameštaja, koji traže niz informacija. Prema njihovim rečima, opština Srbobran zadovoljava sve ono što je potrebno za početak njihovog posla. Vlada Vojvodine spremna je da maksimalno pomogne, kako bi se kineske investicije skrasile u Srbobranu, i važno je istaći da dosada nije bilo pitanja potencijalnih kineskih partnera na koja predstavnici pokrajine i srbobranske lokalne samouprave nisu imali spreman i kvalitetan odgovor - istakao je Željko Dvožak.

Gosti iz Kine interesovali su se za uslove kupovine industrijskog zemljišta, dostupnost gasa i jake električne energije, udaljenost od glavnih saobraćajnica, okolnih gradova i graničnih prelaza, kao i za radnu snagu. Nagovešteno je da bi u industrijskom kompleksu u Srbobranu Kinezi mogli da zaposle čak 4.000 radnika.

Predsednik Privredne komore Zuohong Ding napomenuo je da su kineski privrednici zainteresovani i za kupovinu fabrika u Srbiji, ističući da je Kina jedan od vodećih proizvođača nameštaja u svetu, sa više od 50.000 pogona, koji zapošljavaju blizu pet miliona radnika.

Izvor: novosti.rs