Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Srbija važan i iskren partner Kine

Srbija važan i iskren partner Kine


Kineski predsednik Si Đinping rekao je na sastanku sa Tomislavom Nikolićem da je Srbija važan i iskren partner Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Nikolić je pozvao predsednika Kine da poseti Srbiju, lično se uveri u realizaciju kineskih investicija i upozna prijateljski srpski narod.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je na sastanku sa Tomislavom Nikolićem da je Srbija važan i iskren partner Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Nikolić je pozvao predsednika Kine da poseti Srbiju, lično se uveri u realizaciju kineskih investicija i upozna prijateljski srpski narod.

Tomislav Nikolić i Sji ĐinpingVeliki infrastrukturni projekti kao što je početak druge faze projekta Termoelektrana "Kostolac" i projekat izgradnje pruge Beograd–Budimpešta, daju snažan impuls ekonomskoj saradnji Srbije i Kine, ocenili su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Kine Si Đinping. Nikolić, koji boravi u poseti Pekingu, istakao je tokom razgovora sa kineskim kolegom važnost relizacije projekta putnih koridora čija vrednost premašuje 1,4 milijarde evra i zamolio Sija da kineska strana ponovo razmotri uslove finansiranja projekata u smislu smanjenja kamatne stope i produženja roka otplate na 20 godina.

 

Na taj način, istakao je Nikolić, Srbija će moći efikasno i na optimalan način da ispuni svoje obaveze.

Nikolić je dodao da postoje brojne oblasti u koje kineska strana može da ulaže, među kojima su prehrambena industrija, farmaceutska industrija, IT sektor, proizvodnja kamiona i traktora.

Predsednik Srbije je izvestio kineskog kolegu i o isplativosti plovnog puta Morava–Vardar, kojim se osim izgradnje pet hidrocentrala i navodnjavanja 300.000 hektara obradivih površina, plovni put skraćuje za 2.000 kilometara.

Nikolić je pozvao predsednika Kine da poseti Srbiju, lično se uveri u realizaciju kineskih investicija i upozna prijateljski srpski narod.

Si je izrazio duboku privrženost prijateljstvu sa Srbijom ističući da će kineska strana pružiti podsticaj kineskim investitorima da u još većem obimu ulažu u Srbiju.

"Za svaki projekat uslovi finansiranja su važni i mi ćemo naći način da se posao realizuje. Vaša strana je dobrodošla da predloži i nove projekte i mi ćemo ih podržati", naveo je Si.

Istakao je dobar primer ulaganja u proizvodnju i preradu mesa u Srbiji i prednost što Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini sa EU.

"Naše dve zemlje su različite, ali su nam narodi bliski, mi smo mnogo toga naučili od vas", rekao je predsednik Kine i dodao da se svet suočava sa ogromnim promenama koje je teško prevazići.

Tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što zajedno sa kineskim prijateljima može da podeli osećanja povodom sedamdesete godišnjice od pobede nad velikim svetskim zlom – fašizmom.

"Prijateljstvo između Srbije i Kine je tradicionalno i mi smo veoma zahvalni što pomažete Srbiji da stane na noge. Kina je napravila impresivan ekonomski napredak i ja vam želim, predsedniče Si, da i dalje uspešno vodite svoju zemlju", naglasio je Nikolić.

Si je izrazio zadovoljstvo sveobuhvatnošću bilateralnih odnosa, koji su dobili sasvim novu dimenziju nakon potpisivanja zajedničke izjave dva predsednika 2013. godine.

Istakao je da je prisustvo predsednika Nikolića i pripadnika Vojske Srbije na vojnoj paradi jasan signal da Srbija visoko ceni prijateljstvo prema Kini.

"Vi ste dali ogroman doprinos produbljivanju prijateljstva dve zemlje i sada je vreme da naši odnosi dostignu jedan novi nivo. Srbija je naš važan i iskren partner u Centralnoj i Istočnoj Evropi", rekao je Si.

Dodao je da će dodatni zamajac ekonomskim odnosima dve zemlje dati kineski projekat "Jedan pojas jedan put", od koga Srbija može imati znatne koristi.

Nikolić se zahvalio na podršci i prijateljskim rečima, istakavši da Srbija ne traži pomoć, već ruku prijateljstva, kako bi prevazišla teškoće u kojima se nalazi već dugi niz godina.

Izvor: rts.rs