Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Srbija u programu Kine za centralnu i istočnu Evropu

Srbija u programu Kine za centralnu i istočnu Evropu


BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa zamenikom generalnog direktora kineske Exim banke Wangom Hongweiem, koji je rekao da Srbija u programu Kine za centralnu i istočnu Evropu zauzima posebno mesto.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa zamenikom generalnog direktora kineske Exim banke Wangom Hongweiem, koji je rekao da Srbija u programu Kine za centralnu i istočnu Evropu zauzima posebno mesto.

"Veoma smo zainteresovani da prvu tranšu sredstava izdvojenih za zemlje centralne i istočne Evrope u iznosu od 500 miliona dolara, uložimo u izgradnju puteva, mostova, energetskih postrojenja i obnovljive izvore energije", naglasio je Wang.

Predsednik Nikolić je istakao da je saradnja sa Kinom dragocena i da su investicije u velike projekte gotovo nemoguće bez saradnje sa kineskim partnerima.

"Dosadašnje kineske investicije se realizuju prilično uspešno i očekujem da se one još više intenziviraju , rekao je predsednik Srbije i dodao da će se saradnja sa kineskom stranom još više unaprediti nakon formiranja nove vlade, saopštila je Pres služba predsednik Republike.

Nikolić je podvukao da ulaganje u projekte predstavlja investiciju u budućnost Srbije i da se više od 10 godina kreditirao budžet Republike, umesto razvoj privrede.

"Danas svi skupo plaćamo pogrešnu ekonomsku politiku ranijih vlada", rekao je on.

To mora da se promeni i Srbija je spremna da kandiduje svoje projekte, jer je svesna da će Kina, ukoliko ne nađe u Srbiji pogodno tle za plasman svojih sredstava, otići u drugu zemlju centralne i istočne Evrope, naglasio je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da treba razmišljati i na temu direktnih investicija kineskih kompanija, jer na taj način mogu značajno uštedeti troškove transporta i istovremeno iskoristiti brojne ugovore o slobodnoj trgovini koje Srbije ima sa brojnim zemljama sveta, navedeno je u saopštenju.

Wang Hongwei, zamenik direktora Exim banke, istakao je da gaji duboko prijateljstvo prema Srbiji i srpskom narodu, a da su sredstva namenjena za ulaganje predviđena najviše za infrastrukturne i projekte u oblasti energetike.

Veoma smo zainteresovani da prvu tranšu sredstava izdvojenih za zemlje centralne i istočne Evrope u iznosu od 500 miliona dolara, uložimo u izgradnju puteva, mostova, energetskih postrojenja i obnovljive izvore energije", naglasio je Wang.

Srbija u programu centralna i istočna Evropa zauzima posebno mesto, kazao je zamenik direktora Exim Banke, kaže se u saopštenju.

Izvor: seebiz.eu