Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Srbija odlikovala dva bivša ambasadora NR Kine

Srbija odlikovala dva bivša ambasadora NR Kine


Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je bivše ambasadore NR Kine u Srbiji Vei Đinghuaa i Li Guobanga, „Ordenom srpske zastave drugog stepena" zbog njihovih izuzetnih doprinosa produbljivanju prijateljstva dva naroda i razvoju bilateralnih odnosa. Državna sekretarka u Ministarstvu inostranih po

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je bivše ambasadore NR Kine u Srbiji Vei Đinghuaa i Li Guobanga, „Ordenom srpske zastave drugog stepena" zbog njihovih izuzetnih doprinosa produbljivanju prijateljstva dva naroda i razvoju bilateralnih odnosa. Državna sekretarka u Ministarstvu inostranih poslova Srbije Vera Mavrić, koja se nalazi u poseti Kini je, u ime srpskog predsednika, dodelila odlikovanja dvojici kineskeskih ambasadora. Ceremonija je održana u ambasadi Srbije u Pekingu.

"Odlikovanje ambasadora Narodne Republike Kine još je jedna potvrda posebnih veza srpskog i kineskog naroda, a posebno ličnih napora doprinosa njegove ekselencije gospodina Li Guobanga i njegove ekselencije gospodina Vei Đinghua, daljem razvoju i unapređivanju saradnje NR Kine i Republike Srbije. Posebno želim da istaknem, bih ovog puta, principijelnu posebnu podršku Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao našim naporima za rešavanje pitanja Kosova."

Li Guobang i Vei Đinghua su izrazili zahvalnost srpskoj vladi, naglašavajući da odlikovanje nije samo počast pojedincu, već i saradnicima i prijateljima koji su radili zajedno sa njima. Li Guobang je rekao: "Dugo sam radio i živeo u Srbiji, u nekom smislu je Srbija moj drugi zavičaj. Tamo živi mnogo mojih prijatelja koji su mi pomagali dugi niz godina. Srbija mi je ostala u lepom sećanju i često o njoj pričam. Radujem se da sam dao sve od sebe za razvoj odnosa i saradnje između Srbije i Kine. "

Vei Đinghua je rekao da se u diplomatskoj istoriji ne viđa često da predsednik jedne zemlje odlikuje u istom danu dva bivša ambasadora, što pokazuje da predsednik Srbije, Tomislav Nikolić visoko ceni razvoj bilateralnih odnosa dveju zemalja.

"Orden srpske zastave ne znači samo čast, već i obavezu i odgovornost. Možda neću imati priliku da radim u Srbiji, ali uvek se osećam obaveznim da dajem sve od sebe za produbljivanje prijateljstva između kineskog i srpskog naroda."

Izvor: serbian.cri.cn