Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Srbija na konferenciji “Kaiš i put” u Kini!


Razvojna strategija “Kaiš i put” predložena je od strane kineskog predsednika Si Đi Pinga 2013. godine, koja se fokusira na čvršću ekonomsku i kulturnu saradnju između zemalja koje se nalaze između Kine i ostatka evroazijskog kontineta. Inicijativa ima za cilj da promoviše uređen i slobodan protok eko

Razvojna strategija “Kaiš i put” predložena je od strane kineskog predsednika Si Đi Pinga 2013. godine, koja se fokusira na čvršću ekonomsku i kulturnu saradnju između zemalja koje se nalaze između Kine i ostatka evroazijskog kontineta. Inicijativa ima za cilj da promoviše uređen i slobodan protok ekonomskih dobara između tih zemalja, efikasno i lako razmeštanje ekonomskih resursa i čvršće povezivanje nacionalnih tržišta, sve to kroz intenzivniju saradnju azijskog, evropskog i afričkog kontineta, objavljeno je na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu.

Svoje mesto u tom velikom projektu ima i intelektualna svojina kao važna poluga ekonomskog napretka u savremenom svetu.

U okviru opisane inicijative je u Pekingu, u Kini je 21. i 22. jula održana Konferencija na visokom nivou o intelektualnoj svojini za zemlje koje se nalaze duž “Kaiša i puta”.

Konferenciju je organizovala Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), Državni zavod za intelektualnu svojinu Narodne Republike Kine (SIPO), Državna administracija za industriju i trgovinu (SAIC), Nacionalna državna administracija za autorsko pravo Kine (NCAC), Ministarstvo trgovine Narodne Republike Kine (MOFCOM) i Pekinška gradska Vlada.

Cilj Konferencije je bio da se primene predlozi iz “Kaiš i put inicijative”, da se razmene iskustva zemalja u pogledu zaštite intelektualne svojine i da se načini jedan korak dalje u unapređenju međusobne saradnje kada je reč o sprovođenju prava intelektualne svojine.

Skup su otvorili Vang Jong, državni sekretar Narodne Republike Kine i Frensis Gari, generalni direktor Svetske organizacije za intelektualnu svojinu.

Visokoj konferenciji je prisustvovalo više od 300 učesnika, od toga 120 gostiju iz inostranstva iz 50 različitih zemalja, ambasadora, direktora nacionalnih zavoda za intelektualnu svojinu i mnogi drugi.

Srbiju je predstavljao je v.d. direktora Zavoda za intelektualnu svojinu, mr Vladimir Marić.

Marić je na predlog Državnog zavoda za intelektualnu svojinu Narodne Republike Kine, predsedavao trećom tačkom dnevnog reda pod nazivom: Razvoj efektivne infrastrukture i kapaciteta za dinamični sistem zaštite intelektualne svojine: iskustva i najbolja praksa.

Narednog dana, u okviru diskusije koja je vođena o mogućim oblicima saradnje između zemalja duž “Kaiša i puta”, kada je reč o sprovođenju prava intelektualne svojine, Marić je imao zapaženo izlaganje koje se odnosilo na najvažnije aktivnosti u pravcu jačanja državnih kapaciteta radi efikasnije zaštite intelektualne svojine.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za intelektualnu svojinu upoznao je prisutne sa ključnim rezultatima koje je Srbija postigla u poslednjih nekoliko godina u oblasti zaštite intelektualne svojine i daljim planovima naše zemlje kada je reč o ovoj oblasti.

Nakon zasedanja Marić se sastao sa generalnim direktorom Pekinškog zavoda za intelektualnu svojinu Van Hongom, koji mu je izrazio zahvalnost na predsedavanju trećom tačkom nevnog reda i na uspešnom izlaganju u drugom delu Konferencije.

Generalni direktor Pekinškog zavoda za intelektualnu svojinu naveo je da Kina izuzetno ceni učešće Srbije na Visokoj konferenciji u Pekingu i doprinos koji je tom prilikom dala.

Marić se zahvalio na ukazanoj časti, izrazio zahvalnost što je Srbiji pružena mogućnost da učestvuje na tako značajnom skupu i izrazio nadu da će se saradnja Srbije i Kine i u budućnosti nastaviti.

Skup je završen usvajanjem “Zajedničke inicijative za jačanje saradnje između zemalja duž Kaiša i puta na polju intelektualne svojine”.


Izvor: pink.rs