Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Srbija "most" Kine za osvajanje EU


Brisel -- Zapadni mediji ocenjuju da će Srbija biti most za kinesko ekonomsko osvajanje Srednje i Istočne Evrope. Dok se Evropska unija žali da Kina hoće "i jare i pare" u tekućim, mučnim, pregovorima o sporazumu o investicijama, a Amerikanci prete da će Kinu tužiti Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog navod

Brisel -- Zapadni mediji ocenjuju da će Srbija biti most za kinesko ekonomsko osvajanje Srednje i Istočne Evrope.

Dok se Evropska unija žali da Kina hoće "i jare i pare" u tekućim, mučnim, pregovorima o sporazumu o investicijama, a Amerikanci prete da će Kinu tužiti Svetskoj trgovinskoj organizaciji zbog navodne "nelojalne trgovinske prakse", mediji i izvori u EU tvrde kako je "kineski zmaj" krenuo u ekonomsko osvajanje Srednje i Istočne Evrope, a da je "most" za to i Srbija.

Francuski list "Mond" u opsežnoj analizi ocenjuje da je "kineska ofanziva na Srednju i Istočnu Evropu deo šire strategije da se osvoje tržišta unutar Evropske unije" i prodre tamo gde su tržišta članica EU i balkanskih zemalja gladna investicija koje ne pristižu sa Zapada ili nisu tako povoljne kao kineske.

List napominje i da je "Evropska komisija zatražila od 28 članica EU da ne potpisuju bilateralne sporazuma s Kinom koji bi narušavali okvire koje je utvrdio Brisel".

Peking, kako to vidi pariski dnevnik koji se poziva na izvore EU, "veoma želi da iskoristi slabosti Evropske unije da bi napredovao na Zapad" i ukazuje da je novembarski treći susret na vrhu Kina-Srednja, Istočna Evropa i balkanske zemlje u Bukureštu "po svemu bio operacija podeli i vladaj koju Kina primenjuje na Evropu oslabljenju ekonomskom i finansijskom krizom".

U Evropskoj komisiji i članicama EU je, takođe, s najvećom pažnjom praćeno i putovanje ukrajinskog premijera Janukoviča u Peking, koji, međutim, nije dobio kredite za budžet i otplatu dugova, ali jeste obećanje o ulaganju milijardi evra u ukrajinsku poljoprivredu.

"Mond" stavlja do znanja da su "u Evropskoj uniji s dve brzine, gde su zemlje bivšeg komunističkog bloka siromašni rođaci u odnosu na veoma bogatu Zapadnu Evropu, Kinezi našli povoljno tle za investiranje svojih silnih milijardi i obećanja o svetlijoj budućnosti".

"Ali povrh svojih potreba za investicijama", zaključuje pariski dnevnik, "Srednja i Istočna Evropa su prijemčive na to da ih osvoji kineski zmaj i iz razloga koji izmiču Parizu, Londonu i Evropskoj uniji... jer je Zapadna Evropa, koja je bila demokratski i ekonomski uzor Novoj Evropi, izgubila svoj sjaj".

Londonski "Ekonomist intelidžensi junit" je nedavno u analizi tvrdio da "Kina preko Srbije pravi most na Zapad" i naveo kakve su sve investicije kineske kompanije već uložile u srpsku infrastrukturu, energetski sistem ili planiraju ulaganja u projekat "Kanala Morava", brzu prugu Beograd-Budimpešta, autoputeve, trgovinske centre itd.

"Mond" je u prilog najnovije procene ekonomskog prodora Kine u Srednju i Istočnu Evropu posebno ukazao na to da je kineski premijer Li Kećijang stavio do znanja spremnost Pekinga da u Srednju i Istočnu Evropu u vidu vrlo povoljnih kredita investira deset milijardi evra.

Srpski ministar prirodnih resursa rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević je ranije izjavio da je dogovoreno da Beograd bude centar za sve projekte koji će Kinezi realizovati u projekte infrastrukture u region i da je Peking spreman da na Balkanu investira čak 100 milijardi evra.

Pariski dnevnik "Mond" nalazi za shodno da, uz opasku da Kina ima ogromne finansijske rezerve koje želi da oplodi, podseti na to da je najveći kineski teoretičar rata Sun Cu pre dve hiljade godina rekao da je najveća "veština rata da se neprijatelj potčini bez bitke".

"Kineski premijer Li Kečijang", kako to smatra "Mond", "dobro je upamtio tu pouku".

Izvor: b92.net