Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Srbija i Kina potpisale 13 sporazuma i memoranduma

Srbija i Kina potpisale 13 sporazuma i memoranduma


"Mi smo jedna mala zemlja, po svojoj veličini, ali ne i po ljudima, koji je nastanjuju, i koji osećaju Kinu kao iskrenog prijatelja", poručio je Aleksandar Vučić na početku bilateralnog susreta sa kineskim premijerom” Predstavnici 16 zemalja učesnica Samita "Beogradski susret" poručili su u utorak da je sara

"Mi smo jedna mala zemlja, po svojoj veličini, ali ne i po ljudima, koji je nastanjuju, i koji osećaju Kinu kao iskrenog prijatelja", poručio je Aleksandar Vučić na početku bilateralnog susreta sa kineskim premijerom”

Predstavnici 16 zemalja učesnica Samita "Beogradski susret" poručili su u utorak da je saradnja sa Pekingom neophodna starom kontinentu, ocenivši da je ključno osmisliti dobre projekte i efikasno ih primeniti.

09:24 - SASTANAK VUČIĆA I ORBANA

Srpski premijer Aleksandar Vučić nastavio je jutros, povodom Trećeg sastanka šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, bilateralne razgovore sastankom sa šefom mađarske vlade Viktorom Orbanom.

09:27 - VELIKA ULAGANjA KINE U SRPSKI AGRAR

Kineski partneri planiraju velika ulaganja u srpski agrar, a Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope je izuzetno bitan da podstakne investicione aktivnosti, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović.

10:11 - PRIVLAČENjE KINESKIH INVESTICIJA

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je za Srbiju ključno da radi na infrastrukturi, da uđe u energetske projekte i da privuče direktne kineske investicije i da će danas biti potpisan ugovor o zajmu za izgradnju novog bloka u Kostolcu.

Antić je rekao da će biti potpisan o ugovor o finansiranju tog projekta sa kineskom bankom, koji bi Skupština trebao da ratifikuje u januaru, tako da će tokom 2019. godine Srbija imati novu termoelektranu snage 350 megavata.

11:13 - VUČIĆ SA MAKEDONSKIM PREMIJEROM

Srpski premijer razgovarao je sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim.

Bilateralni susret u Palati Srbija održan je nakon sastanka premijera Srbije, Kine, Mađarske i Makedonije na kojem je razgovarano o izgradnji pruge Beograd - Budimpešta, koja u kasnijoj fazi treba da poveže Makedoniju i Grčku sa centralnom Evropom.

11:19 - SUSRET VUČIĆA I RAME

Srpski premijer Aleksandar Vučić razgovarao je danas, drugog dana Trećeg Samita šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Susret sa Ramom je poslednji u nizu bilateralnih razgovora koje je premijer Vučić imao u okviru Samita.

VUČIĆ PREDLOŽIO FORMIRANjE TIMA ZA PROJEKAT BRZE PRUGE

Aleksandar Vučić predložio je na sastanku sa predsednikom Vlade Makedonije Nikolom Gruevskim formiranje tima od predstavnika Ministarstava finansija dve zemlje, koji će raditi na detaljima vezanim za projekat brze pruge.

12:00 - KINESKA BANKA ZA VEĆE PRISUSTVO NA SRPSKOM TRŽIŠTU

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković razgovarala je u Beogradu sa delegacijom Kineske razvojne banke, koja je izrazila spremnost da poveća prisustvo na srpskom tržištu i učestvuje u finansiranju raznih projekata.

Predstavnici NBS i Kineske razvojne banke izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na sprovođenju međudržavnih sporazuma i očekivanje je da će se uspešna saradnja nastaviti kroz realizaciju novih međudržavnih projekata.

12:10 - SRBIJA I HRVATSKA POTPISALE MEMORANDUM O VAZDUŠNOM SAOBRAĆAJU

Potpredsednica vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Memorandum o prenosu nadležnosti u pružanju usluga u vazdušnom saobraćaju sa ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Sinišom Hajdaš Dončićem.

Memorandum je potpisan u okviru Trećeg sastanka predsednika vlada Kine i centralne i istočne Evrope.

12:46 - IZVOZIĆEMO JAGNjEĆE I GOVEĐE MESO U KINU

Srbija će uskoro početi sa izvozom jagnjećeg i goveđeg mesa na tržište Kine, a kineska strana je zainteresovana i za uvoz mesnih i mlečnih prerađevina, dečje hrane, smrznutog i prerađenog voća i povrća iz Srbije, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković.

Slobodan pristup kineskom tržištu kada je reč o plasmanu jagnjećeg mesa biće omogućen zahvaljujući protokolu koji će biti potpisan danas u okviru Samita Kine i zemalja srednje i istočne Evropu u Beogradu, kazala je Bogosavljević-Bošković.

14:40 - SUSRET VUČIĆA I RAME BEZ TRZAVICA

Današnji razgovor premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame, protekao je u "mirnom i kulturnom tonu, bez ikakvih trzavica", a razgovarali su o konkretnim planovima i projektima, piše ''Blic'' pozivajući se na nezvanične izvore.

Taj dnevni list prenosi da je sastanak izgledao "značajno bolje" od prethodnog susreta dvojice premijera, da je razgovor bio vrlo poslovan i da su Vučić i Rama pričali o tome koliko je značajno da Srbija i Albanija sarađuju, o infrastrukturnim projektima i evrointegracijama.

Prema nezvaničnim informacijama koje je Blic preneo, Rama je zbog ponašanja tokom prethodnog boravka u Beogradu dobio "packe" iz Brisela, pa je ovog puta "sve bilo u najboljem redu, bez razgovora o Kosovu i čija je ono teritorija".

15:30 - VUČIĆ DOČEKAO KINESKOG PREMIJERA ISPRED PALATE SRBIJA

Kineski premijer Li Kećijang otpočeo je danas bilateralni deo posete Srbiji susretom sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Kineskog premijera je ispred Palate Srbija, uz počasni vod vojske i intoniranje himni dveju država, dočekao premijer Srbije.

Posle sastanka dveju delegacija uslediće ceremonija potpisivanja više sporazuma.

15:47 - SUSRET KINESKOG I SRPSKOG PREMIJERA

U Palati Srbije je počeo bilateralni susret premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećijanga, a Vučić je poručio da građani Srbije doživljavaju Kinu kao iskrenog prijatelja.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što može da ugosti jednog od najmoćnijih lidera sveta.

"Mi smo jedna mala zemlja, po svojoj veličini, ali ne i po ljudima, koji je nastanjuju, i koji osećaju Kinu kao iskrenog prijatelja", rekao je Vučić.

Kako je naglasio, Srbija podržava politiku jedne Kine.

"Toj politici smo dosledni i nećemo je menjati", istakao je srpski premijer.

Vučić je pozvao kineske kompanije da ulažu u Srbiju i da iskoriste trgovinske sporazume koje Srbija ima sa drugim zemljama.

Li je prvi kineski premijer koji je posetio Beograd posle 28 godina.

15:57 - VUČIĆ: KINA ZA GRAĐANE SRBIJE - ISKRENI PRIJATELj

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je na početku bilateralnog susreta sa kineskim premijerom Li Kećijangom da građani Srbije doživljavaju Kinu kao iskrenog prijatelja i da Kina može da računa na Srbiju.

"Kina može da računa na Srbiju kao na pouzdanog i odgovornog prijatelja, kakav je Kina uvek bila Srbiji", poručio je Vučić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što može da ugosti jednog od najmoćnijih lidera sveta.

"Mi smo jedna mala zemlja, po svojoj veličini, ali ne i po ljudima, koji je nastanjuju, i koji osećaju Kinu kao iskrenog prijatelja", rekao je Vučić.

Kako je naglasio, Srbija podržava politiku jedne Kine.

"Toj politici smo dosledni i nećemo je menjati", istakao je srpski premijer.

Prema njegovim rečima, Srbija smatra da postoji veliki prostor za unapređenje bilateralne saradnje.

"Imamo politički veoma dobre odnose, očekujemo da unapredimo ekonomske odnose, da razmena bude neuporedivo veća i da ojačamo razvoj instrastrukre, kao I da zainteresujemo i privučemo što veći broj kineskih privrednika koji bi dfošli da investiraju u Srbiju jer odavde posluje tržište od gotovo milijardu ljudi sa kojima imamo slobodnu trgovinsku razmenu", rekao je Vučić.

To bi, kako je istakao, bila idealna prilika za kineske privrednike da ulaže u Srbiju i da zarade što je moguće više.

Kako je rekao, radi se o tržištu cele EU, Rusije, Belorusije, Kazahstana i Turske.

"Sve sto u regionu možete da zamislite, mi sa njima imamo slobodnu razmenu", rekao je Vučić.

Ukazavši da su na sastanku svi ministri u vladi, Vučić je rekao da je time Vlada Srbije želela da pokaže kineskoj delegaciji koliko je poseta značajna i koliko Srbija poštuje Kinu.

16:45 - OD KINE DONACIJA OD 35 MILIONA JUANA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija dobila donaciju od Kine u visini od 35 miliona juana, koju može da iskoristi i za vraćanje određenih kamata. Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim premijerom Li Kećijangom, rekao da je postignut još povoljniji sporazum sa kineskom Eksim bankom o izgradnji Termoelektrane Kostolac. On je precizirao da je grejs period produžen sa pet na sedam godina, a kamata je spuštena sa 3 na 2,5 odsto.

Vučić je rekao i da je dogovoreno formiranje radnih grupa sa Mađarskom i Makedonijom, a uskoro i sa Grčkom, i da će se do 20. januara izaći sa zajedničkim stavom o modelu finansiranja pruge od Budimpešta do Beograda, i kasnije od Beograda do Skoplja i dalje prema Atini.

17:37 - VUČIĆ: HVALA KINI ŠTO POŠTUJE NAŠU POLITIKU I EVROPSKI PUT

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas premijeru Kine Li Kećijangu zbog toga sto njegova zemlja postuje politiku i evropski put Srbije i sto je tretira kao slobodnu,nezavisnu i samostalnu zemlju. Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim premijerom Li Kećijangom rekao da se dve zemlje slazu po svim ključnim političkim pitanjima i da i jedna i druga zemlja vode nezavisnu i politiku mira i da ne ugrozavaju ničiji teritorijalni integritet. Vučić je dodao da će ti odnosi još više napredovati i istovremeno se zahvalio premijeru Kine što je posetio Srbiju.

Vučić je rekao da su se dve vlade u Beogradu bavile važnim pitanjima, što se,kako je naveo, vidi i po sporazumima koji su potpisani, a koji se bave raznim oblastima, od najsavremenijih tehnologija, telekomunikacija, do izgradnje termoelektrane, ali i izvoza jagnjećeg mesa u Kinu.

18:11 - SELAKOVIĆ I VON O PRAVNOJ SIGURNOSTI ZA INVESTITORE

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković i predsednica kineske poslovne grupacije "Yihai" Linda Von razgovarali su danas o pravnoj sigurnosti ulaganja stranih kompanija u Srbiji i saglasili se da će unapređenje odnosa Srbije i Kine biti od velikog značaja za obe zemlje, kako u pogledu političkog, tako i ekonomskog partnerstva.

Linda Vong je, kako se navodi u saopštenju, istakla da Srbija pruža mogućnost za poslovna ulaganja i da veruje da će do realizacije projekata poslovne saradnje između kineskih kompanija i Srbije doći u narednom periodu.

18:14 - LI: PODRŠKA EVROPSKOM PUTU SRBIJE

Premijer Kine Li Kećijang izjavio je danas da je tokom Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu postignut niz dogovora u vezi sa novim projektima, čime je postignut suštinski napredak i poručio da Kina podrža evropski put Srbije. On je dodao da je delegacija Kine imala sadržajne i uspešne razgovore u Beogradu, i da je postignut konsenzus o unapređenju i očuvanju svetskog mira.

Li je kazao da se Kina i Srbija međusobno podržavaju kada je reč o ključnim pitanjima.

Kineski premijer je izrazio zadovoljstvo što je na poziv premijera Aleksandra Vučića posetio Srbiju, prenevši iskrene pozdrave kineskog naroda srpskom narodu, i da se radi o uzvratnoj poseti.

"U Kini se kaže da 'ako nešto ne uzvratimo to nije kulturno' i mi se zalažemo za reciprocitet", rekao je Li.

18:34 - DAČIĆ ZADOVOLjAN REZULTATIMA SUSRETA

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je prezadovoljan rezultatima susreta sa delegacijom Kine. On je rekao da se Srbija ne vezuje samo za inicijativu koja je vredna 10 milijardi dolara, već želi da ima odnose sa Kinom koji će dovesti do toga da ta cifra bude daleko veća.

"Ne vezujemo se samo za ovu inicijativu koja vredi 10 milijardi dolara, a za koju mnoge zemlje nisu izradile konkretne projekte. Mi želimo da imamo odnose sa Kinom koje će daleko prevazići tu cifru, a to znači da razvijamo bliske odnose u mnogim sferama, poput energetike, infrastrukture", rekao je Dačić novinarima.

On je naglasio da su Kinezi zainteresovani za uvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda, ali je ukazao da ih mi nemamo dovoljno za tako veliko tržište.

18:50 - MEMORANDUM ZA IZGRADNjU SRPSKO-KINESKIH INDUSTRIJSKI ZONA

Ministar privrede Željko Sertić i ministar trgovine NR Kine Gao Hučeng potpisali su danas Memorandum o razumevanju u pripremi studije opravdanosti za izgradnju srpsko-kineskih industrijskih zona. Srpska i kineska strana ubrzo će formirati radnu grupu od predstavnika i stručnjaka obe strane, čiji će zadatak biti da utvrde mogućnost izgradnje srpsko-kineskih industrijskih zona i njihove moguće industrijske sektore, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Srpska strana će pripremiti predloge u skladu sa regionalnim potencijalima i prioritetima Srbije, navodi se u saopštenju.

19:24 - SRBIJA I KINA - SAGLASNOST PO SVIM KLjUČNIM PITANjIMA

Srbija i Kina potpisale su danas 13 sporazuma i memoranduma, a dvojica premijera konstatovala su da se dve zemlje slažu po svim ključnim političkim pitanjima, da vode nezavisnu i politiku mira i da ne ugrožavaju ničiji teritorijalni integritet.

Premijeri Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Li Kećijang, ocenili su da će inače dobri politički odnosi dve zemlje dalje napredovati.

Vučić je rekao da se upravo po potpisanim sporazumima vidi da su se dve vlade bavile važnim pitanjima, među kojima i najsavremenijim tehnologijama, telekomunikacijama, izgradnjom termoelektrane, ali i izvozom jagnjećeg mesa u Kinu.

Izvor: novosti.rs