Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Spektakularno obilježen doček Kineske nove godine u hotelu „Splendid“

Spektakularno obilježen doček Kineske nove godine u hotelu „Splendid“


BUDVA – U hotelu „Splendid“ u subotu veče je perfmormansom 16 kineskih umjetnika iz Frankfurta obilježen doček Kineske nove godine, u organizaciji opštine Budva, a u saradnji sa Ambasadom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori i budvanskom kompanijom ,,Mercur sistem“. Uz brojne visoke domaće zvanice, i

BUDVA – U hotelu „Splendid“ u subotu veče je perfmormansom 16 kineskih umjetnika iz Frankfurta obilježen doček Kineske nove godine, u organizaciji opštine Budva, a u saradnji sa Ambasadom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori i budvanskom kompanijom ,,Mercur sistem“.

Uz brojne visoke domaće zvanice, iz javnog, političkog i kulturnog života Crne Gore, svečanosti je prisustvovao i Ži Žaolin, ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori kao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Umjetnici iz Kine izveli su „Lavlju igru“, koja ima tradiciju dugu dvije hiljade godina. Lav je srećna životinja kod Kineza jer je simbol sreće i blagostanja. Igranjem lavova, ljudi hoće da izbjegnu nezgodu, štetočinu i donesu sreću.

U odlomku iz pekinške opere „Obilazak kasarne“, prikazana je nekadašnja čuvena junakinja Mu Guijin. Ona je kao majka odlučila, da umjesto bolešljivog muža i maloljetnog brata, vodi vojsku da se suprotstavi okupatoru, po čemu je u Kini i snimljen igrani film.

Prikazana je i vrhunska vještina mačevanja, koje predstavlja važni sastavni dio kineskog gongfu. U staro vrijeme, nošenje mačeva postalo je i stil, elegancija i dostojanstvo. U kineskoj religiji, mač predstavlja svetu stvar koja savladava đavola i čudovišta.

Sviranjem na kineskom instrumentu erhu, publici se predstavio kineski umjetnik Dong Yaping, direktor pozorišta pekinške opere u Njemačkoj. On je počeo da svira erhu od šeste godine i dobio je brojna priznanja. Erhu je kineski instrument sa dvije žice, postoji više od hiljadu godina, napravljen je od drveta, žada i plastike. Donji dio je prekriven sa zmijinom kožom i zbog toga ima specifičan zvuk. Kineska melodija „Konjska trka“ pokazala je tradicionalno konjsko takmičenje na stepi, autonomne pokrajine Unutrašnje Mongolije Kine, za vrijeme praznika.

Na kineskom instrumentu ,,Pi pa“, napravljenom od drveta sa četiri žice, prenesenim iz Indije u Kinu prije dvije hiljade godina, predstavila se umjetnica Chen Yuqing. Otpjevala je pjesmu „Leptir je zaljubljen i neodvojan od cvijeća“, koja pokazuje ljubavnu nostalgičnu emociju.

Na kraju programa, prikazana je tradicionalna i sadašnja nošnja kineskih žena. Obično je napravljena od raznih vrsta svile, pamuka i štofa, može biti jednobojna, a pretežno je od šarenog materijala. Starije žene obično nose ovu nošnju do peta, dok mlađe nose do ili preko koljena.

Različitost spaja narode

Na svečanosti povodom dočeka Kineske nove godine, visoke zvanice i goste, pozdravio je predsjednik Skupštine opštine Budva Lazar Rađenović. On je napomenuo da je Budva dokazana multietnička i multikulturalna sredina i da uvijek rado dijeli te različitosti sa drugim kulturama. Budva je spremna da prihvati i upozna na taj način i druge djelove svijeta – kazao je Rađenović.

Slavi se 4.000 godina

Ambasador Kine u Crnoj Gori Ži Žaolin u svom obraćanju je napomenuo da se Kineska nova godina slavi već četiri hiljade godina, kao proljećni praznik. Taj praznik, kazao je ambasador, daje ljudima novu šansu kroz oživljavanje prirode, a narod je pun nade za mirom, bogatom žetvom. Tada se među ljudima izražava međusobna ljubav i poštovanje uz pogled na svjetliju budućnost.

Turisti iz Kine

- Već ove godine očekujemo veći broj turista na budvanskoj rivijeri – rekla je Tijana Kotarac, savjetnik predsjednika Skupštine opštine Budva.

- Ako se bar jedan promil kineskih građana odluči za dolazak u Budvu, bili bismo presrećni. Zbog svoje multikulturalnosti naš grad nije slučajno izabran za prvu organizovanu proslavu Kineske nove godine u Crnoj Gori.

Izvor: pobjeda.me