Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Spektakularna sahrana šefa najbogatijeg sela u Kini

Spektakularna sahrana šefa najbogatijeg sela u Kini


Stanovnici Huaksija, najbogatijeg sela u Kini, oprostili su se u petak od čovjeka koji je učinio to selo socijalističkim rajem. Kovčeg sa tjelom Vu Renbaoa je na posljednji počinak ispratila kolona od 20 luksuznih automobila koju je nadletao helikopter. Vu Renbao, penzionisani sekretar odbora Komunističke par

Stanovnici Huaksija, najbogatijeg sela u Kini, oprostili su se u petak od čovjeka koji je učinio to selo socijalističkim rajem.

Kovčeg sa tjelom Vu Renbaoa je na posljednji počinak ispratila kolona od 20 luksuznih automobila koju je nadletao helikopter. Vu Renbao, penzionisani sekretar odbora Komunističke partije u tom selu, umro je u ponedjeljak od kancera u 84. godini života.

Stotine ožalošćenih sa crnim povezima oko glave je na ceremoniji sahrane u tišini nosilo ogromnu fotografiju Vua, uokvirenu vijencem od papirnog cvijeća koji su poslali vodeći lideri Kine.

- On će zauvijek ostati u našim srcima – rekao je jedan seljanin sa suzama u očima.

Huaksi je model sela za kinesku propagandu, jer pokazuje kako nekada seosko naselje može da postane bogato mjesto zahvaljujući ekonomskim reformama, pokrenutim prije tri decenije, ali koje je, dijeleći bogatstvo, ostalo dosljedno socijalističkim idealima.

Vu je bio sekretar Komunističke partije u tom selu više od 40 godina i za to vrijeme je pretvorio seljake u milionere uz pomoć osnivanja 12 korporacija u sektorima od tekstila, do čelika.

Sada 2.000 registrovanih žitelja sela živi u vilama i vozi luksuzna kola, kupljena zahvaljujući profitu kompanija koje su u zajedničkom vlasništvu.

Neki stanovnci su, međutim, manje jednaki od drugih, jer desetine hiljade drugih koji sada žive u Huaksiju ne izvlače istu korist. Porodica Vu, kako tvrdi jedan časopis, kontroliše više od 90 odsto imovine tog sela.

Četvrti sin pokojnog lidera, Vu Sjen, koji je 2003. postao šef partije u selu, zavjetovao se da će nastaviti njegov put, ukazavši na ceremoniji sahrane da će „uistinu pretvoriti Huaksi u jedinstveni, utopijski Šangri-La“.

Hiljade ožalošćenih je prošlo kroz kuću Vua – dvospratnu betonsku zgradu, okrečenu u bijelo, da bi mu odali počast. Vu je položen u drveni kovčeg, prekriven crvenom komunističkom zastavom.

Vuova kuća je u velikom kontrastu sa razmetljivošću najvećeg dijela Huaksija, u istočnokineskoj provinciji Điangsu, u kojem je 2011. izgrađena jedna od najviših zgrada u Kini – hotel sa 74 sprata, visok 328 metara, koji je koštao 470 miliona dolara. U hotelu je izložena blještava statua bika gotovo u prirodnoj veličini koja je navodno izrađena od čistog zlata.

Novo kinesko rukovodstvo je, međutim, naglasilo potrebu za štedljivošću zvaničnika, kao način za suzbijanje korupcije, a kineski list China Daily je ove sedmice osudio ekstravagantno ispoljavanje bogatstva i nepotizam, što dovodi u pitanje model Huaksija.

Jedan žitelj sela je pohvalio skroman način života Vua koji je, kako je rekao, živio u istoj kući još od 70-ih godina, dok je penzionisani vladin zvaničnik iz Pekinga dodao da je Vu bio „jednostavna i moralna osoba“.

Vu je tokom života stekao mitski status, sastajao se sa vodećim kineskim liderima i igrao sebe u filmu iz 2012. o jednom ključnom sastanku komunističke partije.

Postoji malo zvaničnih podataka o bogatstvu sela Huaksi, koje tvrdi da je najbogatije u Kini. Samo selo procjenjuje da su njegove firme ostvarile prodaju od 50 milijardi juana (7,9 milijardi dolara) u 2008.

- Moja najveća želja je da siromašni ljudi žive dobar život. Komunisti treba da teže sreći za većinu stanovništva – rekao je jednom Vu, kako je prenijela kineska agencija Sinhua.

Izvor: pobjeda.me