Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Slovenija je spremna da aktivno promoviše odnose EU i Kine

Slovenija je spremna da aktivno promoviše odnose EU i Kine


Slovenija, koja će predsedavati Savetom EU u drugoj polovini 2021. godine, spremna je da poboljša međusobnu saradnju sa Kinom
Borut Prahor sa kineskom delegacijom

Slovenija je spremna da igra pozitivnu ulogu u promociji odnosa između Evropske unije (EU) i Kine u jačanju saradnje između zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) i Kine, rekao je predsednik Borut Pahor u Ljubljani tokom sastanka sa visokim kineskim diplomatom Jang Điječijem u sredu.

U pozadini pandemije kovida 19, odnosi Kine i Slovenije svedoče o stabilnom i zdravom razvoju, uz blisku razmenu između dva naroda i obim trgovine i investicija nastavlja da se širi, rekao je Jang, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta KPK-a.

Jang je rekao da Kina pozdravlja slovenačke kompanije da aktivno istražuju tržište i da je spremna da uvozi više visokokvalitetnih proizvoda iz Slovenije.

Napomenuvši da se 2022. obeležava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih veza između dve zemlje, Jang je rekao da bi dve strane to trebale da iskoriste kao priliku da traže veće strateško usklađivanje, prošire saradnju u oblastima kao što su zeleni razvoj, da bi se bilateralni odnosi podigli na novi nivo.

Pahor je visoko pohvalio kineska dostignuća u reformama i otvaranju i važnu ulogu koju ona igra u međunarodnim poslovima.

„Prijateljstvo između dva naroda duboko je i postoji čvrst temelj za bilateralne odnose sa multilateralizmom kao njihovom zajedničkom idejom“, rekao je Pahor.

Slovenija, koja će predsedavati Savetom EU u drugoj polovini 2021. godine, pridržava se politike jedne Kine i spremna je da poboljša međusobnu saradnju sa Kinom, rekao je predsednik.

Jang je posetio Rusiju u okviru 16. runde kinesko-ruskog saveta o strateškoj bezbednosti pre dolaska u Sloveniju. Takođe će boraviti u zvaničnoj poseti Hrvatskoj.
Izvor: serbain.cri.cn