Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Si Đinping razgovarao sa Milom Đukanovićem

Državni organi Kine spremni na kontakt povodom dogovora o produženju grejs perioda za izgradnju autoputa do kraja 2022.
Si Đinping razgovarao sa Milom Đukanovićem
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.
Kategorija: Vesti
Autoput Crna Gora

Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je juče telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Si je ukazao da Kina i Crna Gora, nakon što su uspostavile diplomatske odnose, zadržavaju međusobno političko poverenje na visokom nivou i međusobno se podržavaju oko važnih pitanja. Rezultati saradnje u oblastima saobraćajne infrastrukture i energetike su bogati u okviru izgradnje „Pojasa i puta“ i mehanizma saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE). Kina i Crna Gora su od početka izbijanja epidemije kovida-19 pokrenule dobru saradnju u aspektima prevencije i kontrole epidemije. Kina želi da nastavi da pruža podršku Crnoj Gori.

Si je istakao da Kina želi da sa Crnom Gorom nastavi da produbljuje prijateljstvo, te da jača međusobno političko poverenje, kao i praktičnu saradnju u izgradnji infrastrukture i drugim oblastima, radi napretka bilateralnih odnosa u trenutku dok se svet suočava sa promenama usled pandemije. Dve strane treba da nastave saradnju u multilateralnim poslovima, zajedno da štite međunarodnu pravdu, kao i da unapređuju zajednicu zajedničke budućnosti čovečanstva.

„Postigao sam široki konsenzus sa vama i prisutnim liderima drugih zemalja na samitu lidera Kine i zemalja CIE i napravio važan plan za razvoj saradnje u okviru tog mehanizma“, rekao je Si. Ove godine se obeležava ’Godina zelenog razvoja i zaštite ekološke sredine u saradnji Kine i zemalja CIE. Kina podržava pozitivnu ulogu Crne Gore kao vodeće zemlje na tom planu i spremna je sa Crnom Gorom da realizuje konsenzus i rezultate postignute na samitu, kako bi bio nastavljen kontinuirani razvoj saradnje Kine i zemalja CIE, rekao je Si.

Đukanović je čestitao stotu godišnjicu od osnivanja Komunističke partije Kine, izražavajući uverenje da će Kina, pod snažnim vođstvom predsednika Si Đinpinga, postići još veći uspeh u razvoju. Crna Gora i Kina, koje vezuje duboko prijateljstvo, pravi i iskreni su prijatelji. Crna Gora se zahvaljuje Kini na dragocenoj podršci ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore i pomoći u borbi protiv kovida-19, podvukao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore je rekao da inicijativa „Pojas i put“ donosi važne prilike i opipljive koristi Crnoj Gori i zemljama centralne i istočne Evrope. Crna Gora želi s Kinom da nastavi da unapređuje saradnju u oblasti infrastrukture, trgovine, obrazovanja, kulture i turizma i očekuje investicije većeg broja kineskih kompanija. Crna Gora je spremna da promoviše dublji razvoj saradnje Kine i zemalja CIE, te da odlučno čuva multilateralizam, rekao je Đukanović, izražavajući uverenje u prosperitetniji razvoj buduće saradnje između Crne Gore i Kine, ali i u mehanizam saradnje zemalja CIE i Kine.
Izvor: serbian.cri.cn