Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Shen Zhifei u pratnji prve tajnice Veleposlanstva NR Kine posjetio Šibenik


Grad Šibenik ugostio je 17. listopada kineskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, gospodina Shena Zhi feija i prvu tajnicu, Qu Huibin, nama dobro poznatu pod hrvatskim imenom Helena. Ona je naime bila prva urednica Hrvatske redakcije China Radio Internationala. U sklopu svog posjeta Šibeniku, kineski veleposlani

Grad Šibenik ugostio je 17. listopada kineskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, gospodina Shena Zhi feija i prvu tajnicu, Qu Huibin, nama dobro poznatu pod hrvatskim imenom Helena. Ona je naime bila prva urednica Hrvatske redakcije China Radio Internationala.

U sklopu svog posjeta Šibeniku, kineski veleposlanik je u Gradskoj knjižnici ''Juraj Šižgorić'' održao predavanje čija je tema bila ''Što Kina znači Hrvatskoj?''. Shen je nakon održanog predavanja odgovarao na pitanja prisutnih među kojima je bio je i veliki broj predstavnika medija.

Uvod u predavanje započeo je šibenski gradonačelnik, dr. Željko Burić, a uz njega prisutni su bili i Matija Bumbak, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj te Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

- ''Posebno sam ponosan što je veleposlanik Shen Zhifei ukazao čast malom gradu poput Šibenika i posjetio nas po drugi put. Velika zasluga tome je i lobiranje i trud gđe. Jasne Vukas, predsjednice Međunarodne udruge ''Putevima Marka Pola''. Žao mi je što danas na ovom predavanju nema više gospodarstvenika jer je ovo prilika za uistinu čuti iz prve ruke što Kina, zemlja iznimnog gospodarskog rasta, može ponuditi Hrvatskoj. Nadam se da je ovo tek početak jedne konkretne, dugoročne suradnje zahvaljujući veleposlaniku Shenu kojega ćemo vrlo rado uskoro ponovno ugostiti.'' – izjavio je pred okupljenima šibenski gradonačelnik.

Isam kineski veleposlanik nije krio svoje zadovoljstvo posjetom Dalmaciji:

- ''Iskreno se zahvaljujem Šibeniku na gostporimstvu i radujem se što imam priliku biti tu. Ovo je drugi puta da sam u Šibeniku. Prošli puta sam upravo u ovoj prostoriji održao predavanje o kineskoj kulturi, a danas vas želim upoznati s kineskim gospodarstvom, drugim najvećim na svijetu.'' – istaknuo je Shen Zhifei dodavši – ''Kina je praktičan i provjeren partner Hrvatske, koji je razumije i podržava. Bili smo među prvima u svijetu koji su priznali neovisnost Republike Hrvatske te podržavali ulazak u EU. Odnosi Hrvatske i Kine primjer su uspješnosti među različitim političko-državnim uređenjima. Kako s Hrvatskom imamo uspješne prijateljske odnose, našu suradnju želimo nastaviti i u gospodarskom smislu.'' -

Shen Zhifei je istaknuo kako Kina u Hrvatskoj vidi partnera za plasman kineskih proizvoda u EU, kao i za plasiranje hrvatskih proizvoda u Kinu. Po njemu naglasak treba biti stavljen i na turizam pri čemu i Šibenik te Hrvatska u cjelini igraju važnu ulogu.

- ''Primjer našeg uspješnog gospodarstva želimo precrtati i u Hrvatsku jer godišnji gospodarski rast Kine iznosi 10,7% što je više od svjetskog prosjeka. Kina je prema tome drugo najveće svjetsko gospodarstvo, a i najveći smo svjetski izvoznik, a druga zemlja na svijetu po uvozu. Iz tog razloga želja nam je investirati u inozemstvo i kineska poduzeća dovesti na strano tržište.'' – istaknuo je kineski veleposlanik prilikom svog predavanja.

Nakon predavanja u Gradskoj knjižnici, veleposlanik se s gradskim dužnosnicima uputio prema Gospodarskoj zoni ''Podi'' gdje su ga dočekali predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik uprave ZM Grupe Vlado Čović odnosno Alen Čović uz Vjeku Kaleba, ravnatelja Podi – Šibenik d.o.o. Nakon posjeta šibenskoj gospodarskoj zoni veleposlanik se zajedno s prvom tajnicom zaputio prema Splitu.

Treba spomenuti kako je veliko zanimanje javnosti na predavanju u knjižnici izazvao i 6-godišnji kineski Šibenčanin Xingyu Chen koji je na početku otpjevao pjesmu ''Šibenska noć''. Dječak u Šibeniku živi sa svojim roditeljima i polaznik je Dječjeg vrtića Žižula.

Na predavanju je svoje mjesto našao i ''Zlatni feniks'', časopis Hrvatske redakcije China Radio Internationala koji je na oduševljenje mnogih ovoga ljeta ''poletio'' i do tog dalmatinskog grada.

Izvor: croatian.cri.cn