Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Shen Zhifei: Hrvatska je jedan od najvećih trgovinskih partnera Kine u regiji

Shen Zhifei: Hrvatska je jedan od najvećih trgovinskih partnera Kine u regiji


Dragi prijatelji, U vrijeme proslave obljetnice 20 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske, u ime kineskog Veleposlanstva u Hrvatskoj i u svoje osobno ime, upućujem iskrene pozdrave i najljepše želje svim dragim čitateljima časopisa Zlatni Feniks— Glas CRI-a

Dragi prijatelji,

U vrijeme proslave obljetnice 20 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske, u ime kineskog Veleposlanstva u Hrvatskoj i u svoje osobno ime, upućujem iskrene pozdrave i najljepše želje svim dragim čitateljima časopisa Zlatni Feniks— Glas CRI-a, i prijateljima koji poklanjaju pažnju razvoju kinesko-hrvatskih prijateljskih odnosa.

Kina i Hrvatska su tradicionalno dvije prijateljske zemlje. Dva naroda povezuje duboko prijateljstvo. U proteklih 20 godina od uspostave diplomatskih odnosa, učestalije su međusobne posjete na visokoj razini, što je snažno potaknulo zdrav i stabilan razvoj ukupnih bilateralnih odnosa, uključujući i gospodarske i trgovinske odnose. Posebice je u lipnju 2009. godine kineski predsjednik Hu Jintao imao uspješni državni posjet Hrvatskoj. To je bio prvi posjet kineskog predsjednika Hrvatskoj nakon uspostave diplomatskih odnosa, što je imalo veliki značaj i dalekosežni utjecaj na razvoj ukupnih bilateralnih odnosa dviju zemalja, te je otvorilo novu stranicu razvoja bilateralne gospodarske i trgovinske suradnje.

U proteklih 20 godina od uspostave diplomatskih odnosa, uz zajedničke napore, gospodarski i trgovinski odnosi dviju zemalja su se uspješno razvijali, a bilateralna robna razmjena bila je u stalnom porastu. Hrvatska je postala jedan od najvećih trgovinskih partnera Kine na području ove regije. Prema podacima kineske carine, robna razmjena dviju zemalja je u 2008. godini iznosila 1.78 mlrd. dolara (kineski izvoz 1.71 mlrd. dolara). Tada je dosegnut vrhunac bilateralne robne razmjene, a u 2009. godini ista je iznosila 1.19 mlrd. dolara (kineski izvoz 1.12 mlrd. dolara), uz pad od 34.1% pod utjecajem globalne gospodarske krize. Naša je bilateralna robna razmjena u 2011. godine iznosila 1.62 mlrd. dolara (kineski izvoz 1.54 mlrd. dolara), što je 16.3% više u odnosu na isto razdoblje godinu prije. Međutim, moram naglasiti da je hrvatski izvoz u Kinu 57% veći nego u istom razdoblju protekle godine.

Prema narednom petogodišnjem planu Kine, prosječna godišnja stopa rasta BDP će biti oko 7%, te je jasno potvrđen kao glavni model budućeg gospodarskog razvoja, to jest, mora se mijenjati strukturu gospodarstva, poboljšati domaću potražnju i povećati osobnu potrošnju ; poticati promijenu strukture industrijske proizvodnje,te ubrzati razvoj uslužne trgovine; ubrzati urbanizam; podići razinu inovacija i pojačati konkuretnost na međunarodnom tržištu; provoditi otvorenu strategiju razvoja međusobne koristi i dobrobiti. Ovim planom, uz poticanje povećanja izvoza, predviđa se povećanje i uvoza, te se ne teži samo inozemnim ulaganjima u Kinu, nego i povećavanju kineskih ulaganja u inozemstvu, uz provođenje potpore otvorenoj strategiji "odlaska" tj. Investiranja poduzetnika u inozemstvo, odnosno neprekidnog podizanja stupnja otvaranja Kine prema svijetu.

Oblik naše uzajamne gospodarske suradnje je vrlo jednostavan, polja suradnje vrlo su uska, trgovinski obujam prilično malen te u relativno ozbiljnom debalansu. Bilateralna gospodarska i trgovinska suradnja ipak su na niskoj razini, odnosno nisu u skladu sa razvojem naših dvaju gospodarstva, sa još mnogo velikih neotkrivenih potencijala. Htjeo bih iznijeti nekoliko prijedloga za daljnje unapređenje bilateralne gospodarske i trgovinske suradnje:

1. Pojačati mehanizam suradnje dvije strane i aktivno igrati njezinu ulogu. Potaknuti naše gospodarske komore i udruge da igraju ulogu mostova i pomažu našim poduzećima u pronalaženju prilika za trgovanje i investiranje.

2. Pokrenuti uzajmnu investicijsku aktivnost i proširiti područja bilateralne gospodarske suradnje , posebice ojačati suradnju na području energetike, prometne infrastrukture i visoke tehnologije. Kineska poduzeća bi mogla sudjelovati u izgradnji hrvatskih morskih luka, autocesta, željeznica, mostova i drugih infrastrukturnih projekata, ili surađivati sa hrvatskim poduzećima na području telekomunikacije, energetike, turizma, poljoprivrede, znanosti i tehnologije, itd.

3. Pojačati suradnju u gospodarstvu i trgovini, odnosno ulaganju, posebice ojačati razmijenu posjeta i suradnje između prijateljskih pokrajina i gradova dviju zemlja.

4. Razmišljati o uvođenju pogodnosti za trgovinu i ulaganja, potaknuti poduzeća da ojačaju razmjenu posjeta i sudjeluju na izložbama i sajmovima u jednoj i drugoj zemlji. Podržavamo kineska poduzeća u sudjelovanjima na sajmovima i ispitivanjima ulaganja u Hrvatskoj. Očekujemo da će hrvatska strana kineskim poslovnim ljudima ponuditi pogodnosti pri pokretanju poslovnih aktivnosti u Hrvatskoj, uključujući pojednostavljenje procedure izdavanja viza.

5. Poboljšati strukturu bilateralne robne razmjene i povećati vrste izvoznih i uvoznih roba . Kineska strana pridaje veliki značaj debalansu u bilateralnoj robnoj razmjeni i razumije hrvatsku zabrinutost, te ne želi težiti ka velikom suficitu prema Hrvatskoj. Kina želi da bilateralna robna razmjena dođe do rebalansa uz neprekidno povećanje bilateralne robne razmjene. Da bi povećala hrvatski izvoz u Kinu, kineska strana je poduzela niz konkretnih mjera, na primjer, podržala izvoz hrvatskih proizvoda u Kinu, organizirala kinesko-hrvatski gospodarski forum, pružila hrvatskim izlagačima besplatne štandove, te besplatno organizirala seminare. Kina nema nikakvih ograničenja za uvoz hrvatskih proizvoda, hrvatska poduzeća su dobrodošla da sudjeluju u kineskoj tržišnoj konkurenciji, te da na kineskom tržištu ponude što više robe koja će se svidjeti kineskim korisnicima i potrošačima.

6. Trebamo ojačati bilateralnu suradnju na području turizma, te kroz trgovinu uslugama nadoknaditi deficit u bilateralnoj trgovini robama. U 2011 godini, broj kineskih turista koji su boravili u Hrvatskoj povećao se za 70.2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Stoga očekujemo da će hrvatska strana kineskim turistima osigurati raznovrsne pogodnosti, kako bi se u Hrvatsku privuklo sve više kineskih turista.

Kinesko-hrvatski odnosi se nalaze na točki koja povezuje prošlost i budućnost. Naša bilateralna gospodarska i trgovinska suradnja ima veliki potencijal. Uvjeren sam da će bilateralna gospodarska i trgovinska suradnja postići još veći uspjeh kroz naše zajedničke napore, uz jačanje razmjene posjeta, produbljivanje i podizanje na višu razinu gospodarske i trgovinske suradnje, te unapređenje suradnje uzajamne koristi i dobrobiti.

Izvor:croatian.cri.cn