Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Šarović se sastao s predsjednikom Eksim banke i guvernerom pokrajine Zhejiang

Šarović se sastao s predsjednikom Eksim banke i guvernerom pokrajine Zhejiang


SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović jučer je posjetio kinesku pokrajinu Đecjang (Zhejiang), gdje je učestvovao na prvom Sajmu za investiranje i trgovinu Kine i16 zemalja centralne i istočne Evrope u Ningbou

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović jučer je posjetio kinesku pokrajinu Đecjang (Zhejiang), gdje je učestvovao na prvom Sajmu za investiranje i trgovinu Kine i16 zemalja centralne i istočne Evrope u Ningbou, Kina.

 

Mirko Šarović jučer je posjetio kinesku pokrajinu ĐecjangTom prilikom se sastao sa najvišim zvaničnicima te pokrajine koja broji više od 55 miliona ljudi, guvernerom Lićjang i sa zamjenikom ministra trgovine Kine, Džongšan (Zhong Shan) koji ima ulogu ministra za međunarodnu saradnju za trgovinu.

Šarović je također bio kopredsjedavajući Foruma za investicije i saradnju gdje je održao govor na samom početku foruma.

Najvažniji susret ministra Šarovića danas je bio s predsjednikom najveće kineske Izvozno-uvozne banke (Eksim banka) Liu Liange gdje su se vodili razgovori o tri najvažnija projekta u BiH Tuzla Blok 7, Hidrolektrana Banovići i autoput Banja Luka - Mlinište, koji bi trebali da se razviju i realizuju kroz Sporazum Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

U razgovorima sa predsjednikom Banke ostvaren je značajan napredak po pitanju modaliteta za davanje garancija za navedene projekte.

Narednih sedmica se očekuje finalizacija finansijske podrške za projekte Tuzla Blok 7.

Sa ministrom Šarovićem sastanku u Eksim Banci su prisustvovali ambasador BiH u Kini Borislav Marić i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Ministar Šarović je u Pekingu razgovarao i sa predsjednicima dvije najveće kineske kompanije u oblasti infrastrukture i energetike, Sino-Hydro i Gezhouba, saopćeno je iz Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Izvor: vijesti.ba