Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Šarović: Očekujemo intenziviranje ekonomskih odnosa s Kinom

Šarović: Očekujemo intenziviranje ekonomskih odnosa s Kinom


Bosna i Hercegovina očekuje intenziviranje ekonomskih odnosa s Kinom, uključujući kineske investicije u BiH.Određeni projekti u energetici su već pokrenuti, a mnogo se očekuje i od projekta "16+1", odnosno posebnog formata saradnje Narodne Republike Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope – kazao je u r

Bosna i Hercegovina očekuje intenziviranje ekonomskih odnosa s Kinom, uključujući kineske investicije u BiH.Određeni projekti u energetici su već pokrenuti, a mnogo se očekuje i od projekta "16+1", odnosno posebnog formata saradnje Narodne Republike Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope – kazao je u razgovoru za Fenu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Nacionalni koordinator za projekat "16+1", Mirko Šarović.

Priprema samita

Mirko ŠarovićBiH, odnosno Savjet ministara BiH je od 2015. godine nivo saradnje sa Kinom podigao na nešto veći nivo, posebno u okviru projekta „"16+1", i u tom smislu nacionalni koordinator je sada na ministarskom nivou.  Kao nacionalni koordinator za BiH ministar Šarović zajedno sa drugim nacionalnim koordinatorima učestvuje, odnosno koordinira aktivnosti koje su u okviru ovog značajnog projekta. Nedavno je u Kini učestvovao na redovnom sastanku nacionalnih koordinatora 16 zemalja.
 
- Osnovna tema skupa bila je priprema jesenjeg godišnjeg samita koji bi trebao da se desi u novembru ove godine, u formatu premijera zemalja, i to bi bio četvrti sastanak. Tema je bila srednjoročna agenda koja bi trebala da se predstavi premijerima krajem godine i koja saradnju podiže na još veći nivo – pojašnjava Šarović.  
 
Njegova je uloga bila, kaže, i da promoviše i učini još jedan korak dalje u realizaciji najznačajnijih projekata koji su proizašli iz ove saradnje. To su posebno energetski projekti koji su u različitim fazama. Šarović ističe da je obavio razgovore u nadležnim ministrstvima i finansijskim institucijama kako bi došlo do njihove realizacije.
 
- Važno je napomenuti  kako je u planu da se sastanci nacionalnih koordinatora održavaju dva puta godišnje, jednom u Kini i jednom u nekoj od ovih 16 država, da se pojača uloga sekretarijata, da se otvaraju regionalni centri, kao što je to u Mađarskoj za turizam, u Srbiji za saobraćaj, u Bugarskoj za poljoprivredu – navodi Šarović.
 
Tim BiH na čijem je čelu on kao nacionalni koordinator sastavljen je od predstavnika različitih ministarstava i kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara.

- U ovom trenutku i zavisno od razvoja odnosa sa Kinom procjenjivat će se saradnja. Ona postoji putem nadležnih ministarstava. Postoji saradnja i sa nadležnim entitetskim ministarstvima za svaki od konkretnih projekata koji se nalaze u određenoj fazi. Ti projekti nisu nastali u ovom ministarstvu ili u nekom drugom. Oni su nastali kao plod konkretne saradnje. Recimo, u energetskom sektoru. Sprovedene su određene procedure, kao u slučaju Bloka 7 TE Tuzla. Ovaj projekat nije kandidovao Savjet ministara ili ministarstvo, nego je Elektroprivreda BiH raspisala  tender i u okviru te procedure apliciralo se i za sredstva iz fonda od 10 milijardi dolara za energetiku i infrastrukturu. Uloga nacionalnog koordinatora je da pospješi realizaciju tog projekta i dobijanje preferencijalnog kredita. To je suština. Mi ne vršimo odabir izvođača ili bilo šta drugo, to je stvar nadmetanja na međunarodnom tenderu. Ali s druge strane, nije svejedno hoće li se za realizaciju tog projekta dobiti komercijalni kredit ili će se kroz sredstva koja obezbjeđuje Kina dobiti kredit čija je kamatna stopa ispod dva posto. I u tom smislu, mi smo se na Savjetu ministara dogovorili da predsjedavajući uputi pismo kineskom premijeru sa zahtjevom da BiH ima taj privilegovani status kao što su to dobili Crna Gora i Makedonija. I u tom smislu mi te projekte pomažemo, a sve ostalo je stvar tržišta – pojašnjava Šarović.
 
Preferencijalni kredit za TE Tuzla još nije dobijen, ali je predsjedavajući Denis Zvizdić uputio pismo. Elektroprivreda BiH je raspisala tender za izgradnju bloka snage 450 megavata, na kojom je pobijedio kineski konzorcij, ali sada je praktično borba za najbolju opciju kreditiranja. Iministar Šarović ističe kako bi preferencijalni kredit uz kamatu od dva posto sigurno bi bio povoljniji od  komercijalnog čija je kamatna stopa 4,5 ili više posto.  On napominje da su u slučaju Bloka 7 TE Tuzla u pitanju i garancije, odnosno da li će i ko obezbijediti garancije za investiciju.

Mnogo rada 

- Vode se pregovori sa kineskom Nexim banke da garancije da Federacija BiH, jer je to po našem ustavu omogućeno, naravno, uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH. Uz ove projekte tu su Banovići, Gacko, oni su vrlo blizu. Banovići su u fazi odabira najpovoljnijeg izvođača. Pretpostavljam da bi tokom ovog ljeta taj posao mogli da završe i oni bi nakon toga aplicirali kod Nexim banke za dobijanje preferencijalnog kredita iz ovih sredstava od 10 milijardi. Gacko je u ranoj fazi ali oni računaju da bi mogli da budu dio ovog aranžmana sa Kinom – kaže Šarović.
 
Računa se i na to da projekti autoputa budu dio aranžmana. Riječ je o planovima, ali potrebno je mnogo toga da se prethodno uradi. Projekat je, naime, u početnoj fazi, urađena je studija, ali potrebno je da se nastavi sa procedurama i da se u nekoj od sljedećih faza aplicira i za ova sredstva.
 
- Iz onog što sam ja vidio iz ove dvije posjete, odnosi sa Kinom će sigurno da se razvijaju. Iskazali su interes za druge energetske i transportne projekte u BiH, jer njihove kompanije imaju izuzetne reference, i ne samo za termoelektrane za koje mi imamo izuzetno visoke ekološke standarde koje Kinezi mogu da ispune. Oni su iskazali interes i za ulaganja u hidrocentrale, u transportne projekte. Mnoge kineske kompanije će biti ovdje najesen, kao i kineska razvojna banka. Posjetit će državna i entitetska ministarstva. Iskazali su interes i za izgradnju cementare u Gacku. To bi bilo cjelovit projekat i pored TE da se jalovina koristi kao materijal za izgradnju cementare, tako da mnogo toga zavisi od nas, da li smo mi spremni i šta kao zemlja možemo da ponudimo – ističe u razgovoru za Fenu ministar Šarović. 

Izvor: oslobodjenje.ba