Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Saradnja Vojvodine i pokrajine Guangdong

Potpisan sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Vojvodine i kineske provincije Guangdong. Poseban akcenat ćemo staviti na saradnju i privlačenje investicija u poljoprivredi i energetici, poručio predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i guverner Guan
Saradnja Vojvodine i pokrajine Guangdong
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Potpisan sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između Vojvodine i kineske provincije Guangdong. Poseban akcenat ćemo staviti na saradnju i privlačenje investicija u poljoprivredi i energetici, poručio predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i guverner Guangdonga, Džu Sjaodan, potpisali su, u glavnom gradu te kineske provincije Guangdžou, sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između dveju pokrajina.

Dokument je potpisan u prisustvu ministra spoljnih poslova Kine Janga Đečija, u okviru Međunarodne nedelje razmene i saradnje, manifestacije na kojoj učestvuje 17 svetskih regija, objavljeni je na internet stranici vojvođanske vlade.

Sporazum je nastavak i rezultat saradnje, ozvaničene Memorandumom o razumevanju između dve pokrajine, koji je prošle godine potpisan u Novom Sadu a njegove potpisnice su se saglasile da čine zajedničke napore na promociji prijateljskih kontakata između naroda, da pospešuju ekonomska i trgovinska kretanja, kao i da aktivno sarađuju i razmenjuju znanja i iskustva.

Pajtić je rekao da je saradnja sa Guangdongom, provincijom sa 105 miliona stanovnika i 20 puta većim društvenim bruto proizvodom nego šti ima cela Srbija, veoma znaajna za Vojvodinu i naglasio da sporazum podrazumeva tesnu saradnju u oblasti privrede, naučno-tehnološkog razvoja, zdravstva i obrazovanja.

Poseban akcenat ćemo staviti na saradnju i privlačenje investicija u poljoprivredi i energetici, istakao je predsednik vojvođanske vlade.

Pajtiću je uručeno i priznanje Međunarodna nagrada prijateljstva za doprinos stvaranju prijateljskih veza između naroda.

On je tim povodom istakao da to priznanje prima u ime građana Vojvodine i dodao da ta nagrada predstavlja znak uvažavanja naše pokrajine na Istoku, što pokazuje da je Vojvodina itekako prepoznata i poštovana, ne samo u Evropi, odnosno na zapadu Evrope, nego i na dalekom istoku.

Trgovinska kapija cele Kine

Ministar Đeči je istakao da je Guangdong trgovinska kapija cele Kine, regija koja se od poljoprivredne regije u poslednjih trideset godina razvila u region koji se bavi intenzivnom proizvodnjom i uslužnim delatnostima.

On je napomenuo da nema razmene bez prijateljstva među ljudima i dodao da je nemoguće razvijati se bez mira i saradnje u svetu koji se dubinski menja i u kojem smo savremenici procesa, globalizma, multipluralizma i ubrzanog razvoja informacionih tehnologija, a koji rezultiraju time da zemlje jako zavise jedna od druge.

Tolerancija i međusobno poverenje čuvaju svetski mir, a Kina će nastaviti svoju politiku mira, razvoja prijateljstva, politiku suživota u miru i harmoniji, rekao je Đeči, istakavši da su izazovi današnjice savladivi samo ako čuvamo svoja prijateljstva.

U okviru "Međunarodne nedelje razmene i saradnje" održava se i Samit predstavnika regija pobratima Guangdonga i priređuju brojni susreti sa privrednicima i privrednim delegacijama.

Na Samitu predstavnika regija, sa kojima Guangdong neguje pobratimske odnose, predstavljeni su potencijali Vojvodine kao i ključni razvojni projekti.

Pajtić je rekao da je zadatak da se odlični politički odnosi izmeu Srbije i Kine preslikaju i na ekonomsku saradnju, i istakao da Vojvodina ima odličnu poziciju kada je u pitanju distribucija proizvoda na ceo evropski kontinent.

Kao jedan od mogućih konkretnih projekata gde se može ostvariti zajednička saradnja, Pajtić je izdvojio izgradnju autoputa sa tunelom kroz Frušku goru, gde bi kinesko iskustvo i kapaciteti za finansiranje ovako velikih projekata mogli da donesu značne rezultate.

Izvor: rts.rs