Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Saradnja univerziteta odbrane Kine i Srbije

Saradnja univerziteta odbrane Kine i Srbije


Ministar odbrane Bratislav Gašić, koji boravi u Kini, posetio je Specijalnu brigadu 38. združenog korpusa kineske vojske i obišao Nacionalni univerzitet odbrane, gde je potpisan Memorandum o saradnji sa Univerzitetom odbrane u Beogradu. Kineskoj strani ponuđeno je školovanje na osnovnim i poslediplomskim studijam

Ministar odbrane Bratislav Gašić, koji boravi u Kini, posetio je Specijalnu brigadu 38. združenog korpusa kineske vojske i obišao Nacionalni univerzitet odbrane, gde je potpisan Memorandum o saradnji sa Univerzitetom odbrane u Beogradu. Kineskoj strani ponuđeno je školovanje na osnovnim i poslediplomskim studijama u Vojnoj akademiji, generalštabno i komandnoštabno usavršavanje, specijalistički kursevi i drugi oblici usavršavanja, prenosi Tanjug.

Tokom posete Specijalnoj brigadi 38. združenog korpusa kineske vojske, Gašiću je prikazana osposobljenost te elitne brigade, prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije na svom sajtu.

Gašić je juče, na početku posete Kini, razgovarao sa ministrom nacionalne odbrane Kine general-pukovnikom Čang Vanćiuenom o aktuelnim političko-bezbednosnim pitanjima.

Gašić i Čang zaključili su da su sveukupni odnosi dve zemlje veoma dobri i tradicionalno prijateljski, a potpisali su i Sporazum o vojnoj donaciji vrednoj 1,1 miliona dolara.

Gašić je zahvalio Ministarstvu odbrane Kine na donacijama u informatičkoj opremi i sanitetskim terenskim vozilima, kao i na pomoći posle majskih poplava u Srbiji.

Tokom susreta je istaknut značaj vojnoobrazovne saradnje dve zemlje, "a ministri odbrane razgovarali su i o daljem razvoju vojnoekonomske, vojnotehničke i vojnomedicinske saradnje".

Pre sastanka sa kineskim kolegom, ministar Gašić položio je venac na Spomenik narodnim herojima na Trgu Tjenanmen, navelo je MInistarstvo odrbane Srbije.

Tokom posete Kini, koja će trajati do 22. novembra, biće potpisani i Memorandumi o razumevanju i saradnji Ministarstva odbrane i kineske kompanije ZTE i o razumevanju između preduzeća "Jugoimport SDPR" i China Poly Group Corporation.

Gašić će se sastati i sa potpredsednikom Centralne vojne komisije generalom Fan Čanglongom i učestvovati u radu Foruma Sjangšan koji organizuje Ministarstvo nacionalne odbrane Kine, najavilo je ranije srpsko Ministarstvo odbrane.

Izvor: rts.rs