Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Saradnja srpskih i kineskih metalaca

Saradnja srpskih i kineskih metalaca


U Privrednoj komori Srbije održan sastanak kineskih i srpskih predstavnika metalskih firmi. Cilj je uspostavljanje saradnje i zajedničke proizvodnje za treća tržišta. Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije, istakao je da postoji mogućnost da se srpski proizvođači opreme i delova vežu za neke

U Privrednoj komori Srbije održan sastanak kineskih i srpskih predstavnika metalskih firmi. Cilj je uspostavljanje saradnje i zajedničke proizvodnje za treća tržišta.

Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije, istakao je da postoji mogućnost da se srpski proizvođači opreme i delova vežu za neke od proizvođača iz kineskog grada Fošana.

Taj grad je poznat po visokim tehnologijama i predstavlja jedan od najznačajnijih privrednih centara Kine, prenosi Tanjug.

Vesović je naveo da današnji skup predstavlja konkretizaciju ranijih dogovora na mnogim nivoima i izrazio uverenje da će srpske kompanije naći svoje interese da sa kineskim naprave proizvod, koji će se naći i na tržištu EU.

Srbija je uglavnom bila uvoznik robe iz Kine, ali Kinezi poslednjih godina imaju značajnu ulogu kao investitori u strateškim projektima, podseća Vesović i dodaje da je Srbija otvorena za saradnju sa svima, ali da su kineski partneri posebno dobrodošli.

Zamenik generalnog sekretara Vlade Fošana Džang Kaiji rekao je da je u Srbiju došlo 20 najvećih kompanija iz tog grada, koji je po svom razvoju na trećem mestu u Kini.

Fošan je 2003. godine imao nacionalni dohodak od 110 milijardi dolara, a najvažnija je industrija mašina, opreme, metalnih proizvoda, kućnih aparata, građevinskog materijala, tekstila, hrane.

Džang je istakao da je cilj njihovog dolaska da se što čvršće vežu za srpske kompanije kako bi se unapredila ekonomska i trgovinska saradnja, o čemu su razgovarali prilikom nedavne posete srpskog amabasadora tom gradu.

Džang je izrazio saosećanje sa narodom Srbije, koji je pogođen poplavama, dodajući da se slična situacija često događa i nihovom gradu koji je na jugu Kine pored Biserne reke.

Fošan ima 7,2 miliona stanovnika, a društsveni proizvod u 2012. godini inosio je 14.828 dolara po glavi stanovnika.

Izvor: rts.rs